Αστική συγκοινωνία: Έρχονται αυξήσεις και πλαστικό εισιτήριο

Αστική συγκοινωνία: Έρχονται αυξήσεις και πλαστικό εισιτήριο

Λόγω άυξησης του συντελεστή ΦΠΑ τιμή εισιτηρίου αναμένεται στις αρχές του 2016 να αυξηθεί στο 1,30 ευρώ.

Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του συγκοινωνιακού έργου της Αθήνας, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας με στόχο την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών είναι έτοιμος να εφαρμόσει νέα μέτρα.

tspg

Το αργότερο από τις αρχές του 2016 ο κάθε επιβάτης θα έχει στα χέρια του την πλαστική κάρτα (ηλεκτρονικό εισιτήριο) την οποία θα μπορεί να πιστώνει μέσω Τραπέζης,διαδικτύου αλλά ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου με την αποστολή SMS.

Στόχος του Οργανισμού,εκτός της διευκόλυνσης των επιβατών είναι να περιοριστούν δραστικά οι “δωρεάν” μετακινήσεις των λαθρεπιβατών οι οποίες αποτιμώνται σήμερα σε ζημιά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το δημόσιο, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις επιβάτες,παρά τους (ελλιπείς) ελέγχους,μετακινείται ως τζαμπατζής.

Η “έξυπνη” πλαστική κάρτα θα ελέγχεται με ειδική φορητή συσκευή για το αν διαθέτει ,ως πιστωτικό υπόλοιπο , το ακριβές αντίτιμο του εισιτηρίου,ενώ η επιβίβαση πλέον των επιβατών σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα γίνεται από την μπροστινή πόρτα προκειμένου να την επιδεικνύουν(η το απλό εισιτήριο αν δεν έχουν κάρτα) στους ελεγκτές και τους οδηγούς των οχημάτων.

Όσον αφορά την τιμή του εισιτηρίου το σχέδιο προβλέπει αυτή να αυξομειώνεται ανάλογα με την απόσταση στην οποία θα μετακινείται ο κάθε επιβάτης, με την καθιέρωση ξεχωριστών ζωνών σε κάθε δρομολόγιο.

Τα δύσκολα όμως έρχονται προσεχώς και έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική ,λόγω μνημονίου ,αναπροσαρμογή της τιμής του (1,20 ευρώ σήμερα),καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στις συγκοινωνίες θα πρέπει να αυξηθεί από 13% στο 23%.

Στην περίπτωση αυτή,η οποία πιθανότατα θα ισχύσει από το νέο χρόνο, η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί στο 1,30 ευρώ.