Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Αστραπιαία αντιμετώπιση πυρκαγιάς που προκάλεσε μελισσοκόμος στη Βούλα

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τα 30 πρώτα λεπτά, έχοντας κάψει 20 στρέμματα, ενώ ο μελισσοκόμος που φέρεται να ξεκίνησε την πυρκαγιά συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου

Ακαριαία αντανακλαστικά και επιχειρησιακή αρτιότητα επέδειξε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και το Πυροσβεστικό Σώμα κατά το πρώτο σοβαρό περιστατικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όταν την Κυριακή 11 Ιουλίου το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση επί της οδού Ρόδου στη Βούλα.

Η φωτιά σύμφωνα με τις ενδείξεις προκλήθηκε από μελισσοκόμο, ο οποίος αγνοώντας τις υποδείξεις και την απαγόρευση πήγε να καπνίσει τα μελίσσια του. Εναντίον του κατατέθηκε μήνυση από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, συνελήφθη και οδηγήθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος στο αυτόφωρο.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από 30 λεπτά μετά την πρώτη φλόγα, καθώς έγινε αντιληπτή αστραπιαία. Σε αυτή τη μισή ώρα πρόλαβε να κάψει περίπου 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καθώς και 15 μεσαία δέντρα. Αν οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν επενέβαιναν άμεσα, οι φλόγες θα απειλούσαν οπωσδήποτε σπίτια, καθώς η περιοχή της φωτιάς βρίσκεται στο όριο του αστικού ιστού με το δάσος.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο της επιχείρησης, δήλωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πολλά συγχαρητήρια σε όσους επιχείρησαν και έσβησαν άμεσα τη φωτιά, στην Πολιτική Προστασία του Δήμου, το Πυροσβεστικό Σώμα, τις εθελοντικές ομάδες και στο ΣΠΑΥ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στρατηγό Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος μετά από τηλεφωνική μας επικοινωνία έστειλε άμεσα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να συνδράμουν στην επιχείρηση. Ας ελπίσουμε πως η σημερινή ήταν η τελευταία φωτιά στην πόλη μας κατά το φετινό καλοκαίρι!

Η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμητρα Σουτόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων για την αιτία της πυρκαγιάς:

Αιτία την πυρκαγιάς ήταν η εγκληματική αμέλεια μελισσοκόμου που πήγε να καπνίσει τα μελίσσια με δείκτη επικινδυνότητας 4 – πολύ αυξημένου κινδύνου και ενώ απαγορεύεται αυστηρώς. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παρά την αναλυτική ενημέρωση αλλά και την κατ’ ιδίαν τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε πριν λίγες μέρες με τους μελισσοκόμους, ο συγκεκριμένος αγνόησε τις οδηγίες.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης

Για το θέμα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμενης και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πασακυριάκος με το δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ο Κώστας Πασακυριάκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των πυροσβεστών των εργαζομένων στην πολιτική προστασία και τις εθελοντικές ομάδες της και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στην κατάσβεση μιας δύσκολης πυρκαγιάς που δεν επεκτάθηκε χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους.

Ταυτόχρονα, ο δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην Α’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού και μάλιστα κοντά σε περιοχές που επιχειρείται να οικοδομηθούν. Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει:

Στο παρελθόν υπάρχει εμπειρία από μεγάλες πυρκαγιές – εμπρησμούς που στη συνέχεια αποτέλεσαν το πεδίο για την τσιμεντοποίηση περιοχών του δήμου μας. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή το επόμενο διάστημα ώστε να αντιδράσουν σε επικίνδυνους σχεδιασμούς που αφετηρία τους έχουν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και του δημοσίου χώρου.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας