Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

Αθανάσιος Μαρτίνος: Απολύτως ασφαλές για τους προσκυνητές το Άγιο Όρος

Καθησυχαστικός για τη διασπορά του κορονοϊού και αναλυτικός ως προς τα πραγματικά στοιχεία των νοσούντων μοναχών εμφανίστηκε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, μετά από την αρνητική δημοσιότητα σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διάδοση αντιεμβολιαστικών κηρυγμάτων.

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος τονίζει ότι σήμερα η πανδημία στο Άγιο Όρος βρίσκεται σε ύφεση, ότι έχει χτιστεί ήδη ένα τείχος ανοσίας και ότι οι μοναχοί είναι αφοσιωμένοι στην προσευχή απέχοντας από συζητήσεις περί εμβολίων. Παράλληλα, τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται κατά την είσοδο πολιτών και ο καθολικός εμβολιασμός όσων υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας εντός του Όρους εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει διασπορά του ιού.

Με δηλώσεις του στο εκκλησιαστικό μέσο Βήμα Ορθοδοξίας τονίζει συγκεκριμένα:


“Θα ήθελα να τονίσω ότι το Άγιο Όρος είναι απολύτως ασφαλές στους προσκυνητές. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού covid. Οι Μοναχοί και οι πολίτες, εργαζόμενοι και Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

Πιο συγκεκριμένα, 50% των Μοναχών έχουν νοσήσει και 30% είναι εμβολιασμένοι. Το 100% των υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας είναι εμβολιασμένοι. Συνεπώς έχομε στο Άγιο Όρος μια σχετική ανοσία και τα χειρότερα έχουν περάσει. Όλοι οι εισερχόμενοι προσκυνητές και Μοναχοί υπόκεινται σε έλεγχο rapid tests στις πύλες εισόδου της Ουρανούπολης και Ιερισσού από τον Δεκέμβριο του 2020. Το Κέντρο Υγείας επιλαμβάνεται άμεσα όποιων κρουσμάτων και έχει εποπτεία της διαχείρισης της πανδημίας με αρωγό την Πολιτική Διοίκηση.

Μία Ιερά Μονή με πρόσφατα κρούσματα είναι σε καραντίνα. Δύο άλλες Μονές δεν δέχονται προσκυνητές για λόγους πρόληψης. Έχουμε 22/23 απώλειες Μοναχών και δύο διασωληνωμένους Μοναχούς σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περισσότεροι απωλεσθέντες είχαν υποκείμενα νοσήματα ή καθυστέρησαν την είσοδό τους στα Νοσοκομεία όταν πλέον είχαν βαριά πνευμονία με λίγες ελπίδες ίασης.

Αυτή τη στιγμή η πανδημία στο Όρος είναι σαφώς σε ύφεση. Υπήρξαν λίγα μεμονωμένα κρούσματα της Όμικρον και με ελαφρά συμπτώματα αλλά χωρίς διασπορά.

Κανένας Δημόσιος Υπάλληλος από τους 100 περίπου που υπηρετούν στο Άγιο Όρος δεν νόσησε. Δεν είχαμε διασπορά σε προσκυνητές τα δύο χρόνια της πανδημίας. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της Διοίκησης προπαγάνδα από Μοναχούς εναντίον του εμβολίου. Εξ άλλου οι περισσότεροι προσκυνητές συμβουλεύονται τους Ιερείς των Ενοριών τους για το θέμα των εμβολίων.

Η πλειονότης των Μοναχών που δεν θέλουν το εμβόλιο έχουν ήδη νοσήσει στο δεύτερο κύμα και έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Το Άγιο Όρος μακράν απέχει από το να είναι κέντρο αντιεμβολιαστών, όπως εμφανίζεται από κάποιους κύκλους. Οι Μοναχοί είναι αφιερωμένοι στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και στη προσευχή. Αν η τυχόν αντιεμβολιαστική προπαγάνδα στο Άγιο Όρος ήταν αποτελεσματική, τότε πώς εμβολιάσθηκαν το σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων Σωμάτων Ασφαλείας και εργατών σύνολο 250 άτομα; Μάλιστα μικρής ηλικίας και επί το πλείστον χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο.

Κατά την αποψή μου δεν θεμελιούται ούτε δικαιολογείται η Εισαγγελική παρέμβαση. Επίσης οι απ’ έξω πολίτες οφείλουμε να σεβαστούμε την ιδιωτικότητα των Μοναχών και να τους αφήσουμε στην ησυχία τους”.

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας