Το Αθηνόραμα θάβει τα Βλάχικα της Βάρης

Το Αθηνόραμα θάβει τα Βλάχικα της Βάρης

Ένα όχι και τόσο κολακευτικό δημοσίευμα για το Δίλοφο Βάρης και τις παραδοσιακές ταβέρνες στα Βλάχικα φιλοξενεί το δημοφιλές Αθηνόραμα. 

Το περιοδικό κάνει σύγκριση μεταξύ Βάρης και Καλυβίων, μιας και οι δύο είναι πιάτσες της Τσικνοπέμπτης. Η σύγκριση καταλήγει: “Είναι σαφές ότι η πιάτσα των Καλυβιών είναι καλύτερη από της Βάρης”.

Ο συντάκτης Δημήτρης Αντωνόπουλος αναφέρει:

“Και οι δύο πιάτσες παραπέμπουν σε αυτό που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως αττική εξοχή. Τα Καλύβια έγιναν κρεατοφαγικό κέντρο εξόδου το ’60 κι εξελίχτηκαν σταδιακά, διατηρώντας όμως την ποιότητά τους. Το Δίλοφο Βάρης ξεκίνησε πριν από μια 100ετία ως κέντρο τσοπαναραίων, το 1960-80 ανθούσαν εδώ μπουζουκτσίδικα, αλλά σιγά σιγά τη σκυτάλη πήραν οι χασαποταβέρνες.

Οι τσολιάδες-κράχτες, το κιτς σήμα κατατεθέν τους, απαγορεύτηκαν πριν από δύο χρόνια διά νόμου, αλλά τα μαγαζιά έχουν χάσει γενικά σε ποιότητα και ας είναι ακόμη σχετικά δημοφιλή”.

Κάνοντας κριτική στο μενού του καταστήματος “Τα Βλάχικα”, ο συντάκτης του Αθηνοράματος αναφέρει:

“Ο χρόνος εδώ φαίνεται να έχει σταματήσει 2-3 δεκαετίες πίσω. τεράστια σάλα με τζαμωτό και γυάλινο­ δωμάτιο για τον ψήστη. Το κοινό υλικό για συγγραφή μυθιστορήματος: ηλικιωμένες αντροπαρέες, οικογένειες, ζευγάρια νεαρών αλλο­δαπών και μεσηλίκων.

Από το μενού ξεχώρισα το κοκορέτσι, με τραγανό εντεράκι και ζουμερά εντόσθια, ισορροπημένο και ως ένα βαθμό­ ντελικάτο. Τις λιχουδίτσες που περίμενα πώς και πώς τις ταλαιπώρησαν: στεγνά τα νεφράκια και το συκώτι, κάπως καλύτερα τα γλυκάδια. Το αρνί σούβλας, ψηλά στη σχάρα σε μια ημέρα μικρής κίνησης, δεν με ενέπνευσε. Στεγνώνει με τις ώρες.

Το τζατζίκι ωραίο, πιπεράτο, τα κολοκύθια με τραγανό κουρκούτι, αλλά λαδοπιωμένα και παλιομοδίτικα. Από το κοντοσούβλι (χοιρινό­ σε μπόλια αρνιού ) έλειπε η χάρη. Συμπαθή τα παϊδάκια, δεν τα στέγνωσαν, όμως το κρέας δεν έχει την ελαφράδα που δίνει στο «βρόμικο» έδεσμα το κατιτίς. Οι τηγανητές πατάτες καλές. Μετά το homemade κοκορέτσι, εδώ θα ερχόμουν για τη γάστρα. δοκίμασα ένα ωραιότατα μελωμένο χεράκι αρνιού με λεμονάτες πατάτες και ήταν σαν να με κάλεσαν σε μερακλίδικο οικογενειακό γεύμα.

Πρέπει να κάνουν προσπάθεια να αρθούν στις απαιτήσεις της εποχής”.

Δείτε όλο το άρθρο.