Ανακύκλωση στα 3Β: Άτολμα βήματα σε μια απαιτητική πορεία

Ανακύκλωση στα 3Β: Άτολμα βήματα σε μια απαιτητική πορεία

Δειλά βήματα σε μια πολύ απαιτητική πορεία ξεκίνησε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Με μια ημερίδα που είχε μάλλον περιορισμένη απήχηση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου η ενημερωτική εκστρατεία του Δήμου για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.

Οι καλεσμένοι ομιλητές παρουσίασαν τις πολιτικές για μια “καινοτόμα διαχείριση απορριμμάτων” όπως επισημάνθηκε και που συνοψίζονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης, στην παραγωγή δημοτικού κομπόστ από τη διαχείριση των κλαδεμάτων και των οργανικών αποβλήτων αλλά και στις ιδέες για ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η καμπάνια που εγκαινιάζεται συνίσταται στην ενημέρωση των δημοτών κατ’ αρχάς για τις υποχρεώσεις τους και κατά δεύτερον για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδια του Δήμου.

IMG_7873

“Η λογική του Κανονισμού Καθαριότητας είναι η ανάγκη αύξησης της ανακύκλωσης, κάτι που θα έχει περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος των 3Β δαπανά 9,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα ποσό που θα γίνει πολλαπλάσιο -λόγω της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής- σε σύντομο διάστημα. Η εφαρμογή επομένως ενός σύγχρονου τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε, θα αποτρέψει μεταξύ άλλων τη μετακύλιση του κόστους στους δημότες και τους κατοίκους.

Με μια οικονομοκεντρική αντίληψη, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος περιέγραψε μια διπλή σχέση: “Η καθαριότητα είναι πολιτισμός και το σκουπίδι είναι χρήμα”, υπογράμμισε. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής επανέλαβε τον κεντρικό σχεδιασμό του Δήμου, να αγοραστεί οικόπεδο στο Κορωπί, όπου θα εγκατασταθεί μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Εκεί σύμφωνα με τα σχέδια θα εγκατασταθούν: Το αμαξοστάσιο του Δήμου, το τεχνικό συνεργείο των οχημάτων, πρατήριο ανεφοδιασμού καυσίμων, πλυντήριο οχημάτων, γραφεία διοίκησης και αποδυτήρια, σταθμός μεταφόρτωσης και διαλογής σύμμεικτων απορριμμάτων, πεδίο εναπόθεσης και τεμαχισμού ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων αλλά και ένας σταθμός ανάκτησης ενέργειας από κλαδέματα και σύμμεικτα απορρίμματα.

Δεν φτάνουν οι ευχές…

Δυστυχώς, πέρα από καλές προθέσεις η προώθηση της ανακύκλωσης δεν γίνεται με ευχές και ηθικές παροτρύνσεις.

Η ενημερωτική καμπάνια του Δήμου τελικώς συνίσταται στην εκτύπωση δεκάδων χιλιάδων τετράχρωμων φυλλαδίων που περιέχουν συνοπτικά τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου και έναν οδηγό με “5 απλές κινήσεις” για “Καθαρή πόλη” (π.χ. “κατεβάζουμε τα σκουπίδια πριν την ώρα αποκομιδής τους”) μια κίνηση που μόνο οικολογική ευαισθησία δεν προδίδει για τη σπατάλη πόρων και την παραγωγή απορριμμάτων.

Αλλά και από την άποψη του περιεχομένου, τα δύο φυλλάδια εξαντλούνται σε κοινοτοπίες και πυκνοτυπωμένες διατάξεις. Από το φυλλάδιο του Κανονισμού απουσιάζει το σημαντικότερο κομμάτι: Ο πλήρης κατάλογος των υλικών που προορίζονται για τους μπλε κάδους.

Παρόλ’ αυτά, δεν παραλείπεται η διάταξη του Κανονισμού που προβλέπει πρόστιμο 200 ευρώ για όσους απορρίπτουν σε κοινούς κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά!

Και επί της ουσίας όμως, η προώθηση της ανακύκλωσης από τον Δήμο συνίσταται σε δύο μόλις
άτολμα και εντελώς ανεπαρκή μέτρα:

Πρώτον, στην τοποθέτηση μπλε κάδων στη συνοικία του Πανοράματος, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν και δεύτερον, στην υιοθέτηση ενός πιλοτικού προγράμματος επιβράβευσης της ανακύκλωσης με χρόνο ομιλίας σε κινητό τηλέφωνο από μια start up εταιρεία που σήμερα έχει απευθυνθεί σε μόλις 2.000 οικογένειες (χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα).

Περαιτέρω, όλη η καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση έχει στηθεί πάνω στο ήδη ξεπερασμένο μοντέλο του μπλε κάδου, όπου πέφτουν χύμα όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Μπορεί η δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι ακολουθεί τις “πλέον σύγχρονες τάσεις” και ότι συντάσσεται με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων για την Αττική, ωστόσο δείχνει να αγνοεί παντελώς ότι ο Σχεδιασμός αυτός απαιτεί μεταξύ άλλων την καθιέρωση χωριστής συλλογής τριών τουλάχιστον ρευμάτων για τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, λοιπές ανακυκλώσιμες συσκευασίες).

Αν δεν υπάρχει αυτή η σκέψη στη “μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική” που παρουσιάστηκε, τότε σύντομα ο Δήμος θα βγει εκτός τροχιάς.

Και βέβαια, μια λογική διαχείρισης που έχει στο επίκεντρό της όχι τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά την επίτευξη απλώς οικονομικών αποτελεσμάτων για τον προϋπολογισμό του Δήμου, οδηγεί σε στρεβλώσεις.

Όταν πολιτική για τα απορρίμματα έχει την αρχή “τα σκουπίδια είναι χρήμα”, τότε αντί να προωθείται από τον Δήμο η αναγκαία αλλαγή στάσης ζωής που θα περιορίζει την κατανάλωση περιττών αγαθών και τη συνακόλουθη ανεξέλεγκτη παραγωγή αποβλήτων, οδηγούμαστε στη λογική “καταναλώστε ελεύθερα και απεριόριστα” μιας και από τα απόβλητα βγαίνει πλούτος (και βέβαια κατανάλωση ίσον ανάπτυξη).

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο για την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων που θα παράγει ενέργεια προς πώληση. Αυτή η πολιτική δυστυχώς ακολουθείται όχι απλώς σε επίπεδο ενός Δήμου, αλλά σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, μια επιλογή που έχει φτάσει το παγκόσμιο κλίμα σε οριακά επίπεδα.

“Το σχέδιο Κωνσταντέλλου ανατρέπει τις ευρωπαϊκές οδηγίες”

Το περιεχόμενο της ημερίδας και την πολιτική της δημοτικής αρχής σχολίασε με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Το σχέδιο αυτό αποτελεί πλήρη ανατροπή των ευρωπαϊκών οδηγιών και του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος προβλέπει την προσπάθεια για μείωση της δημιουργίας απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και επανάχρησης, αρχίζοντας από τη διαλογή στην πηγή, μέσω της συμμετοχής των πολιτών μετά από έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων, τα οποία φυσικά θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν λόγω της μη επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων αύξησης των προδιαλεγμένων ανακυκλούμενων και της αντίστοιχης μείωσης των απορριμμάτων προς τελική διάθεση”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 2 Ιουλίου 2016)