Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Μια Ρένα βάζει φρένα στην αξιολόγηση στην Αττική

Μπλόκο στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο από την περιφέρεια Αττικής

Όχι ευχαριστώ  στην αξιολόγηση των εργαζομένων και στον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων έλαβε με ευρεία πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Η ημερήσια διάταξη αναφερόταν στη συζήτηση για τη διαδικασία της αξιολόγησης, ωστόσο η εντολή Δούρου να μην αποσταλεί κανένα έγγραφο από τις γενικές διευθύνσεις της Περιφέρειας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεκτάθηκε την ύστατη στιγμή και στο άρθρο 42 του ν.4250 περί «επανελέγχου», οπότε και ανακοινώθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση της πλειοψηφούσας παράταξης.

Η απόφαση προκάλεσε νέα ένταση στη σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης  για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΟΤΑ . Η πρόταση της Ρένας Δούρου που κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου προσέλαβε τον κωδικό τίτλο «εντέλλεσθε» στη συνέχεια, έπειτα από αίτημα πολλών περιφερειακών συμβούλων συμπληρώθηκε και με την άρνηση εφαρμογής και του άρθρου 42 του νόμου 4250/2014 που αφορά τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με το διάταγμα Παυλόπουλου.

 

Προηγήθηκαν  τοποθετήσεις κατά της αξιολόγησης από πλευράς των αριστερών παρατάξεων.  Η  «Λαϊκή Συσπείρωση» πρότεινε να ληφθεί απόφαση που να ζητά την κατάργηση του ν.4250, ενώ η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» πρότεινε επιπλέον το «εντέλλεσθε» να δοθεί και κατά του «επανελέγχου» και να δώσει το «παρών» η Περιφέρεια στο ΣτΕ, όπου εκδικάζεται η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. Με την απόφασή της η περιφέρεια στηρίζει πολιτικά και όσους αιρετούς έχουν αντιταχθεί στη διαδικασία.

“Η Περιφέρεια Αττικής είναι ο εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας και των κυρώσεων που προβλέπονται σχετικά. Όσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων, ας τους αναζητήσουν αλλού. Και συγκεκριμένα στους κόλπους εκείνων που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το δημόσιο με τις μαζικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις, κάνοντας τα στραβά μάτια στην έλλειψη τυπικών προσόντων, αδιαφορώντας για την ποιότητα των υπηρεσιών ενός δημόσιου τομέα που τότε χρησίμευε ως δεξαμενή ψηφοφόρων. Σήμερα το χρησιμοποιούν ως δεξαμενή απολύσεων.”  δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Αξιολόγηση εχθρός της αξιοπρεπούς εργασίας;
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η πρόταση της πλειοψηφίας που υπερψήφισαν ακόμα οι παρατάξεις που υποστηρίχθηκαν από το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ , τους ΑΝΕΛ και την Ελληνική Αυγή.   Υπήρχαν ωστόσο αντιδράσεις  για την παρουσία συμβούλων της Χρυσής Αυγής. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής της, εργαζόμενοι φώναξαν «όχι λόγο στον φασισμό». Η παράταξη του Γ. Σγουρού πρότεινε να επικαιροποιηθεί η παλαιότερη απόφαση επί διοίκησής της, η οποία ουσιαστικά προέβλεπε «πάγωμα» της διαδικασίας «αξιολόγησης» έως ότου κρίνει το ΣτΕ την προσφυγή που έχει κατατεθεί για την αντισυνταγματικότητά της. Οι δεξιές παρατάξεις των Γ. Κουμουτσάκου και Π. Μαντούβαλου, καθώς και του Θ. Τζήμερου, απείχαν από την ψηφοφορία. Νωρίτερα ουσιαστικά τάχθηκαν υπέρ του «επανελέγχου» συνδέοντάς τον με τα πλαστά πιστοποιητικά.

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην πρωτολογία της δεν έκανε αναφορά στον «επανέλεγχο». Τόνισε ότι η νέα περιφερειακή αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη της προστασίας της αξιοπρεπούς εργασίας στην Αττική. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εσκεμμένα επιχειρεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Αντέκρουσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «κάλυψης παρανομιών» υπογραμμίζοντας: «Καμία ανοχή στους κατόχους πλαστών πτυχίων. Οσοι αναζητούν προστάτες κατόχων πλαστών πτυχίων, ας τους αναζητήσουν αλλού. Και συγκεκριμένα στους κόλπους εκείνων που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το Δημόσιο με τις μαζικές, ρουσφετολογικές προσλήψεις. Οι έλεγχοι για οποιεσδήποτε παρανομίες, σε ό,τι μας αφορά, θα ενταθούν».

Αναφορικά με τον επανέλεγχο, συμφώνησε στη δευτερολογία της ότι πρόκειται για μια διαδικασία «επανακαθορισμού των κριτηρίων των συμβάσεων». Εκλεισε λέγοντας απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Τα βάζετε όλα στην άκρη και ζητάτε από τη Δούρου διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης. Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια».

Σγουρός:  Επανέλεγχος ναι, αξιολόγηση όχι

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο Γ. Σγουρός τάχθηκε κατά της αξιολόγησης, αλλά υπέρ του επανελέγχου ισχυριζόμενος ότι το «εντέλλεσθε» είναι μια «πρόχειρη απόφαση που εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες». Ο Γ. Πρωτούλης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα κράτος φιλικό προς το κεφάλαιο, με διοίκηση αυταρχική.

Για συμπόρευση Αριστεράς-Χρυσής Αυγής κάνει λόγο ο Κουμουτσάκος

Ο Γ. Κουμμουτσάκος επικεφαλής του τρίτης παράταξης σε αριθμό εδρών μίλησε για ανίερες συμμαχίες, επικαλούμενος το γεγονός ότι τόσο οι παρατάξεις της Αριστεράς όσο και της Ελληνικής Αυγής αντιτίθενται στην εφαρμογή της αξιολόγηση». Νωρίτερα είχε ξεσηκώσει επίσης έντονες αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων όταν ρώτησε απευθυνόμενος στην πλειοψηφούσα παράταξη: «Θα βάλετε πλάτη στα λαμόγια;». Στη συνέχεια μάζεψε  τον χαρακτηρισμό μετά τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε, παραδεχόμενος ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων είναι τίμιοι και συνεπείς με την αποστολή τους.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας