Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

“Γιατί η αξιολόγηση εκπαιδευτικών μεγαλώνει τις σχολικές ανισότητες”

Άρθρο της εκπαιδευτικού και δημοτικής συμβούλου Ανθής Βέλλη

Ένα άρθρο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δημοσιοποιεί η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας Βάρης Βούλας και Βουλιαγμένης και δημοτική σύμβουλος των 3Β, Ανθή Βέλλη.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντας “αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική” την ατομική αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.


“…Εκείνο το όχι – το σωστό- εις όλην την ζωή του”
Εχθρός μας είναι ο φόβος…ας τον στείλουμε πίσω… στο δικό τους στρατόπεδο!

40 χρόνια οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται κατά της αξιολόγησης, όπως πολύ σωστά είπε η παιδονόμος των εκπαιδευτικών Νίκη Κεραμέως. 40 χρόνια αντίστασης στον επιθεωρητισμό!

Αλήθεια ποια κυβέρνηση θα μας αξιολογήσει; Η κυβέρνηση των Πάτσηδων, των Λιγνάδηδων, των υποκλοπών, του ΠΩΛΕΙΤΙΣΜΟΥ, της χειραγώγησης της δικαιοσύνης, των απευθείας αναθέσεων, της ακρίβειας, της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας, της ενεργειακής φτώχειας, της καταστροφής του περιβάλλοντος, των funds που θα κλέψουν τα σπίτια μας, των ΜΑΤ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, των ντίλερς των ιδιωτικών κολεγίων, αυτών που διοικούν ασχημονώντας στο σώμα των εκπαιδευτικών με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τη χώρα σε νατοϊκό οικόπεδο βολής φτηνό;

Αυτά και μόνο θα πρέπει να μας κάνουν να μετατρέψουμε το φόβο σε θυμό και πείσμα. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο!

Ταξικά μιλώντας, η αξιολόγηση (μέσω της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών που συνεπάγεται η εφαρμογή της) είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τον κοινωνικό μετασχηματισμό που επιδιώκει.

Θα μεγαλώσουν τόσο οι ανισότητες που θα πάψει οποιαδήποτε δυνατότητα κοινωνικής κινητικότητας. Οι φτωχοί φτωχότεροι, οι πλούσιοι πλουσιότεροι…

Τι θα απαντήσει ο/η κάθε εκπαιδευτικός σε όλα αυτά; Είναι από τις φορές που φαίνεται επιτακτική η ανάγκη να επιλέξεις με ποιους θα πας και ποιες θ’ αφήσεις…

Είναι η στιγμή που η αδράνεια, η ουδετερότητα και η αδιαφορία είναι θέση…κι είναι η θέση που συμβάλλει στην καταστροφή του σχολείου, όπως τουλάχιστον το ξέραμε μέχρι τώρα.

Ή θα αντισταθούμε και με ψηλά το κεφάλι θα αγωνιστούμε ή θα επιλέξουμε την υποταγή στην κυβερνητική πολιτική και θα γίνουμε συνένοχοι στα σχέδια τους.
Είναι στιγμές που το καβαφικό “όχι” οφείλουμε να το πούμε με βεβαιότητα, για να είμαστε από την σωστή πλευρά της ιστορίας…

Τα δε σωματεία και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών οφείλουν, εκτός από το να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα ξεκάθαρα, χωρίς υπαναχωρήσεις, θα πρέπει να προβληματιστούν για το τι θα κάνουν με όλα αυτά τα στελέχη της εκπαίδευσης που δεν θα συνταχθούν με το μάχιμο κομμάτι της.

Κι αφού αυτοί οι ίδιοι και οι ίδιες έθεσαν τον εαυτό τους εκτός των συλλογικών οργάνων, μια και ανερυθρίαστα θα απαντήσουν όταν ρωτηθούν με ποιο δικαίωμα συμμετείχαν στη διαδικασία “της αξιολόγησης” και έπαιξαν κορώνα γράμματα το ψωμάκι των συναδέλφων μέσα από γελοίους εκπαιδευτικούς δείκτες “αριστείας”… ότι αυτή ήταν η δουλειά τους…θεωρώ πως πρέπει να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου!

Μην ξεχνάμε ότι κι ο Άιχμαν, όταν τον ρώτησαν γιατί έκανε τους ανθρώπους σαπούνια, απάντησε ότι πολύ απλά… έκανε τη δουλειά του!!!!!

Ανθή Βέλλη
Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Δημοτική Σύμβουλος της ΡΙ.ΚΙ.Π Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement