Φεύγει το «μπλέντερ» από τα σχολικά βιβλία

Φεύγει το «μπλέντερ» από τα σχολικά βιβλία

Χρειάστηκε να γίνει μεγάλο θέμα στο Ίντερνετ και στα σόσιαλ μίντια μια φωτογραφία του βιβλίου Φυσικής της Ε΄ Δημοτικού, όπου απεικονίζεται ένα μπλέντερ στο οποίο αλέθονται ανθρώπινα σώματα για να «ξυπνήσει» το υπουργείο Παιδείας και να εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

Πρόκειται για τις σελίδες 18-19 του βιβλίου, στο κεφάλαιο για τα μίγματα, όπου εμφανίζεται η επίμαχη εικόνα, ένα έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση πόυ εξέδωσε το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλου, «πρόκειται για ένα βιβλίο, κατά κοινή ομολογία πολύ καλό, που διδάσκεται για σχεδόν δέκα χρόνια (πρώτη έκδοση 2005-2006) στα δημοτικά χωρίς ποτέ κανείς από εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, γονείς, δασκάλους και σχολικούς συμβούλους να διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη συγκεκριμένη εικόνα μικρών διαστάσεων».

tspg

AC384A64313247AA56C1BDF333E8D72E

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται κανείς μεγεθυντικό φακό για να αντιληφθεί ότι μες στη γυάλα του μπλέντερ αλέθονται ανθρώπινα κορμιά (η φωτογραφία έχει τοποθετηθεί εκεί που «διπλώνουν» οι αντικριστές σελίδες του βιβλίου), όμως ο συμβολικός χαρακτήρας της εικόνας υπερβαίνει το μάθημα της Φυσικής. Μήπως η εκπαίδευση και το σύστημα των εξετάσεων δεν λειτουργεί σαν ένα μεγάλο μπλέντερ όπου αλέθονται όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες μαθητών και γονέων;