Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Μπουτάρης: Ορκωμοσία με το αστέρι του Δαυίδ

Ένταση προκλήθηκε σήμερα στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκης.  Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Αρτέμης Ματθαιόπουλος ορκίστηκε κάτω από τις αποδοκιμασίες μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Ο Γιάννης Μπουτάρης καρφίτσωσε στο πέτο ένα φέιγ βολάν, που είχε πάνω του το εξάκτινο αστέρι και έγραφε «Jude», δηλαδή Εβραίος, το οποίο κυκλοφόρησε η δημοτική σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου για να θυμίσει το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους γερμανούς ναζί ως απάντηση στην παρουσία δημοτικών συμβούλων της Χρυσής Αυγής. Το ίδιο φέιγ βολάν κρατούσαν στα χέρια τους και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, που είχαν καταλάβει το ένα θεωρείο και είχαν ανοίξει πανό.

«Σε μια πόλη που θρηνεί πάνω από 50.000 παιδιά της νεκρά στο Ολοκαύτωμα είναι κρίσιμο να είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί, ανεξάρτητα από το μέγεθος των ευθυνών του καθενός μας για τις συνθήκες που έκαναν το αυγό του φιδιού να ανοίξει.» έγραψε η κ. Ιωαννίδου στο λογαριασμό της στο facebook.

Η κίνηση Μπουτάρη-Ιωαννίδου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει και έναν δεύτερο συμβολισμό καθώς αποτελεί μια σαφής νύξη εναντίον του συμψηφισμού των εγκλημάτων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη με αυτά των ναζί στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. .

jude

Ένταση προκλήθηκε όταν οι αντιφασιστικές ομάδες αποκάλεσαν «φασίστα» από ένα θεωρείο της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου τον Ματθαιόπουλο με τους χρυσαυγίτες να είναι ιδιαίτερα προκλητικοί , όπως καταγγέλουν αρκετοί παρευρισκόμενοι.

«Ματθαιόπουλε, στης φυλακής τα σίδερα» φώναξαν οι αντιφασίστες, «είναι για τους λεβέντες», απάντησαν οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ματθαιόπουλο και τον συνόδευσαν μέχρι την έξοδο από το δημαρχείο.

Η ανταλλαγή συνθημάτων έφερε ένταση κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα συνθήματα και να σεβαστούν το χώρο και το θεσμό.

«Δεν είμαστε τα δύο άκρα» διαμαρτυρήθηκαν μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων. «Εντάξει δεν είστε τα δύο άκρα, αλλά εδώ είναι αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι ούτε γήπεδο ούτε καφενείο, είναι για σας ντροπή να σπιλώνετε την αίθουσα» τους είπε ο δήμαρχος και τους προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν τα συνθήματα, θα καλέσει την Αστυνομία να τους διώξει με τη βία.

Οιαντίφαφώναξαν ότι δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο οι φασίστες και τότε ο δήμαρχος τους απάντησε: «Τους φασίστες αυτούς τους ψήφισε ένα μέρος του ελληνικού λαού. Πείτε σε αυτούς που τους ψήφισαν να μην τους ξαναψηφίσουν».

Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε πολιτικό όρκο μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, εκτός από δύο που διάλεξαν τον θρησκευτικό. Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και οι σύμβουλοι (Γλυκερία Κυριακίδου, Γιώργος Αβαρλής), ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο έτερος σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, η Ελεάννα Ιωαννίδου (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο ανεξάρτητος Γιώργος Ρακκάς.

 

 

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας