Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, αισιοδοξία για λύση

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, αισιοδοξία για λύση

Στα γραφεία της Ευρωπαικής Επιτροπής προκειμένου να συζητήσουν με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό ζήτημα έφτασαν περί τις 9 μ.μ. της Τετάρτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο στενός συνεργάτης του, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι δύο άνδρες είχαν χθες επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την «ύστατη προσφορά» προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοιχτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη.

Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία αλλά ο πολιτικός ρεαλισμός υποδεικνύει ότι δύσκολα θα υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας. Ελπίδα αρκετών είναι να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή λύση που να φέρει τη λύση πιο κοντά.