Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Τέλος οι κάμερες επιτήρησης εργαζομένων

«Φρένο» στις κάμερες στους χώρους εργασίας βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ), κρίνοντας απαγορευμένη τη χρήση τους όταν γίνεται για να ελέγχει τη συμπεριφορά και την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Με απόφαση-μπούσουλα η ΑΠΠΔ ξεκαθαρίζει σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιους αυστηρούς όρους (π.χ. για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κ.λπ.) αλλά και σε ποιους χώρους είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση καμερών και η βιντεοεπιτήρηση χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Με την ίδια απόφαση η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ, καταστροφή βιντεοσκοπημένων αρχείων και «ξήλωμα» καμερών ήχου – εικόνας με δυνατότητα στρέψης και εστίασης από επιχείρηση εστίασης (κατάστημα πώλησης πίτσας, μικρογευμάτων και ποτών σε πακέτο κ.λπ.) ύστερα από καταγγελία ότι είχαν τοποθετηθεί για να ελέγχουν τη συμπεριφορά και την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Η ΑΠΠΔ, κρίνοντας παράνομη τη συγκέντρωση και την επεξεργασία στοιχείων από τη βιντεοεπιτήρηση στο συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε ότι είναι απαγορευμένη η λειτουργία καμερών σε χώρους εστίασης αλλά και αναψυχής, στα δοκιμαστήρια, στις τουαλέτες και στους χώρους όπου εργάζονται υπάλληλοι του καταστήματος και δεν είναι προσιτοί στο κοινό. Αντίθετα επιτρέπεται να τοποθετούνται σε σημεία εισόδου – εξόδου καταστημάτων για λόγους ασφαλείας, στα ταμεία και σε χώρους φύλαξης χρημάτων, καθώς και στις αποθήκες εμπορευμάτων.

Η βιντεοεπιτήρηση

Σε έναν τυπικό χώρο γραφείων επιχείρησης -τονίζει η ΑΠΠΔ- η βιντεοεπιτήρηση πρέπει να περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου, χωρίς να επιτηρούνται συγκεκριμένες αίθουσες γραφείων ή διάδρομοι. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν συγκεκριμένοι χώροι, όπως ταμεία ή χώροι με χρηματοκιβώτια, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ., υπό τον όρο ότι οι κάμερες εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν και όχι στους χώρους των εργαζομένων.

Έτσι το σύστημα καμερών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση εργαζομένων σε χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή για την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας.

Οι κάμερες στρέψης – εστίασης επιτρέπονται μόνο για την παρακολούθηση κινήσεων φυσικών προσώπων σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να επέμβει αμέσως προς αποτροπή κάποιου συμβάντος (π.χ. νυχτερινή ασφάλεια σε μεγάλους χώρους, όπως εργοστάσια, αποθήκες κ.λπ.) και εφόσον έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα τεχνικά μέτρα για να περιοριστεί η περιοχή λήψης στην απολύτως απαραίτητη.

Επίσης, κατά την επιτήρηση της περιμέτρου κτιρίων με σκοπό την ασφάλεια προσώπων και αγαθών (π.χ. προστασία της ιδιοκτησίας από φθορές κ.λπ.) απαγορεύεται η λήψη εικόνας από παράπλευρους δρόμους και πεζοδρόμια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος παρακολούθησης των περαστικών.

Πηγή: ΑΛ.ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ – Έθνος

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας