Μοιραστείτε το
Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι κάτοικοι του κέντρου της Βούλας με τη Δημοτική Αρχή, που σχεδιάζει να ανακατασκευάσει τα γήπεδα του Άρη και του Πρωτέα Βούλας.
Το θέμα έφερε με προ ημερήσιας διάταξης ερώτησή του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, ο οποίος μετέφερε τις ανησυχίες των κατοίκων που ήδη συγκεντρώνουν υπογραφές και έχουν καταθέσεις δύο ενστάσεις κατά του σχεδίου ανάπλασης των γηπέδων.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στο σχέδιο, αν και δήλωσε ανοιχτός σε επί μέρους τροποποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι “μπορεί να έχουμε κάνει και λάθη”.
Οι λόγοι που επιβάλλουν κατά τη δημοτική αρχή την ανάπλαση είναι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν παραμείνει ίδιες επί τέσσερις δεκαετίες, αλλά και “σοβαροί λόγοι λειτουργίας και ανανέωσης της άδειας καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου αυτές να ικανοποιούν τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές αθλητικών υποδομών της πολιτείας”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση:
- Μετατόπιση των ρυμοτομικών γραμμών, δηλαδή περιορισμός του πλάτους των δρόμων, ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη απόσταση των 6 μέτρων από τις υφιστάμενες γραμμές του γηπέδου ποδοσφαίρου.
- Δημιουργία κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης οχημάτων για την εξυπηρέτηση του αθλητικού κέντρου.
- Δημιουργία τριών δομούμενων χώρων για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και νέων κερκίδων με στέγαστρο, αλλά και για τις βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις.
- Καθορισμός ειδικών όρων δόμησης, δηλαδή αύξηση του συντελεστή δόμησης στο 0,2, κάλυψη 20% και μέγιστο ύψος τα 9,5 μέτρα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, δεν πρόκειται παρά ένα “λίφτινγκ σε μια γριά που θα της βάλουμε κραγιόν και ρουζ”.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν αρχικά ένα πολύ μεγλαύτερο έργο, με τη δημιουργία ενός υπόσκαφου αθλητικού κέντρου στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κάτι τέτοιο όμως άγγιζε τα 12 εκατομμύρια ευρώ κόστος, τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει 400.000 ευρώ, όπως είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Οι περίοικοι πάντως στην προοπτική αυτή ξεσηκώνονται, δηλώνοντας ότι θα κινηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για να αποτρέψουν το έργο αυτό.
Το κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος προοριζόταν ανέκαθεν για πάρκο, το οποίο με μια απόφαση του 1960 δόθηκε προσωρινά όπως υπογραμμίζουν για αθλητικές εγκαταστάσεις ως την εξεύρεση άλλου καταλληλότερου χώρου.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα μονιμοποιήσουν (και θα νομιμοποιήσουν) την υφιστάμενη κατάσταση, απομακρύνοντας οριστικά το ενδεχόμενο να γίνει ξανά ο χώρος πάρκο, όταν κατασκευαστούν οι πρέπουσες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχει ανάγκη η Βούλα.
Σε κείμενο υπογραφών που διακινούν και επέδωσαν στη δημοτική αρχή, σημειώνουν ότι “οι κατασκευές αυτές είναι αντίθετες με τον χαρακτήρα της πόλης, περιορίζουν και άλλο το πάρκο, υποβαθμίζουν και άλλο την ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής όσων δημοτών γειτνιάζουν με το πάρκο, δηλ. αντί το πάρκο να αποτελεί ένα πλεονεκτικό στοιχείο για την πόλη και τους κατοίκους, έχει εξελιχθεί σε ένα μαρτυρικό παράγοντα, ενώ ταυτόχρονα – για μια ακόμη φορά – δεν λύνουν το διαχρονικά λιμνάζον πρόβλημα της αθλητικής υποδομής της Βούλας”.
Οι κάτοικοι της γειτονιάς αυτής κατηγορούν επιπλέον τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ότι αθέτησε τις προγραμματικές του υποσχέσεις.
“Καμία απολύτως αύξηση των συντελεστών δόμησης, ύψους οικοδομών και κάλυψης”, αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του προεκλογικού του προγράμματος.
Και ακόμα: “Η μετατροπή των εγκαταλελειμμένων χώρων της Β’ πλαζ και του πρώην κάμπινγκ στη Βούλα σε πρότυπους χώρους άθλησης θα είναι από τα πρώτα μου έργα”, αναφέρει στο κείμενο ο σημερινός δήμαρχος, που εγκατέλειψε όπως φαίνεται το σχέδιο δημιουργίας νέων αθλητικών χώρων και αυξάνοντας τους συντελεστές δόμησης, προχωρά στην ανακαίνιση των υφιστάμενων “προσωρινών” χώρων.
Διαβούλευση
Η δημοτική αρχή, όπως είναι υποχρεωμένη από τον νόμο, προχωρά σε διαβούλευση για το συγκεκριμένο έργο με την τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό κάλεσε με προσωπική επίδοση στους περιοίκους και με δελτίο Τύπου τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) σε σχετική συζήτηση.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα γίνει μια “ουσιώδης συζήτηση με τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης, όπως άλλωστε κάνει η Δημοτική Αρχή για όλα τα σημαντικά θέματα, προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, αθλούμενους και κατοίκους”.
[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 2 Απριλίου 2016]