Σικάγο: Χιλιάδες ζώα σώθηκαν χάρη σ' ένα αδέσποτο από την Κρήτη

Σικάγο: Χιλιάδες ζώα σώθηκαν χάρη σ’ ένα αδέσποτο από την Κρήτη

Μία ”ιστορική” στιγμή σημειώθηκε στο Σικάγο αυτή την εβδομάδα: το καταφύγιο αδέσποτων γατών ήταν εντελώς άδειο. Ούτε μία γάτα στα κλουβιά δεν περίμενε για ευθανασία (την αναπόφευκτη
μοίρα χιλιάδων γατών κάθε χρόνο λόγω υπερπληθυσμού). Ο λόγος;

Οι προσπάθειες της τοπικής οργάνωσης ”PAWS Chicago” (Πατούσες) που ιδρύθηκε από την Paula Fasseas μετά την τυχαία συνάντηση της με ένα αδέσποτο σκυλί στην Κρήτη 20 χρόνια πριν.

tspg

Το αδέσποτο σκυλί τους ακολουθούσε παντού, και στην παραλία και όπου πήγαιναν. Όταν θα έφευγαν από την Ελλάδα δεν μπορούσαν να φανταστούν πώς θα αφήσουν το σκυλί πίσω, όπου θα είχε την τύχη των άλλων αδέσποτων: δηλητηρίαση ή τροχαίο. Έτσι αποφάσισαν να υιοθετήσουν το σκυλί και μάλιστα διέκοψαν τις διακοπές τους για να πάνε στην Αθήνα και να ετοιμάσουν τα χαρτιά ταξιδιού του ζώου προς τις ΗΠΑ. Ο Peter και η Paula πήραν το σκυλί μαζί τους στο Σικάγο, στο νέο του σπίτι. Ο Αλέξης, ο γιος τους, έγινε εθελοντής σε μία τοπική φιλοζωική οργάνωση. Σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι οι αδέσποτες γάτες και σκύλοι θανατώνονται λόγω υπερπληθυσμού στις ΗΠΑ. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στην Ελλάδα και το κοινό δεν το γνωρίζει, με τη διαφορά ότι τα αδέσποτα περιφέρονται στους δρόμους ενώ στο Σικάγο οδηγούνται στα πίσω δωμάτια καταφυγίων και θανατώνονται
με ένεση ή σε θαλάμους αερίων. Στην Ελλάδα, ως τώρα, η ευθανασία υγιών ζώων απαγορεύεται όμως πολλά ζώα βρίσκουν τραγικό θάνατο από έλλειψη περίθαλψης, ασιτία κ.α. στην πλειοψηφία των δημοτικών κυνοκομείων. Δυστυχώς, το κοινό δεν γνωρίζει και αγοράζει ή αποκτά ζώα από γέννες, αντί να υιοθετήσει αδέσποτα, ήδη γεννημένα ζώα, που περιμένουν στα κλουβιά κυνοκομείων.

Ο Αλέξης και η μητέρα του ίδρυσαν το 1997 την οργάνωση PAWS (Pets Are Worth Saving) Chicago με αρχικό σκοπό να ενημερώσουν τους ανθρώπους για τον υπερπληθυσμό ζώων και την υιοθεσία αδέσποτων. Σύντομα όμως μετατράπηκε σε ανθρώπινη οργάνωση, που δεν θανατώνει ζώα επειδή…δεν έχουν οικογένεια. Σήμερα έχει 50 εργαζόμενους και χιλιάδες εθελοντές που βοηθάνε να πάνε μία βόλτα τα σκυλιά ή να προσαρμοστούν τα σκυλιά ή οι γάτες στις νέες τους οικογένειες.

Ακόμα και η Oprah Winfrey υιοθέτησε το σκυλί της από την PAWS Chicago και παρουσίασε στην εκπομπή της το έργο της οργάνωσης ενώ χρηματοδότησε ένα χώρο στο κέντρο υιοθεσίας. Η οργάνωση έχει δύο κέντρα υιοθεσίας, όπου τα ζώα ζουν ελεύθερα και όχι σε κλουβιά ενώ διαθέτουν και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις για όσα ζώα διασώζουν από το δημόσιο κυνοκομείο και άλλα καταφύγια, για να μη θανατωθούν. Επίσης, η οργάνωση έχει δεκάδες προγράμματα βοήθειας οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, ώστε να στειρώνονται τα ζώα και να μην αναπαράγουν νέα.

Όταν η οργάνωση ξεκίνησε το 1997, με την έμπνευση για τη δημιουργία της να έρχεται από εκείνο το αδέσποτο στην Κρήτη, περισσότερα από 40.000 σκυλιά και γάτες θανατώνονταν στο Σικάγο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά και χάρη στην προσπάθεια της οργάνωσης οι ευθανασίες έχουν πέσει στις 10.000 και λιγότερες.
Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα αδέσποτο σε δρόμο της Ελλάδας σκεφτείτε το τυχερό σκυλί με το όνομα Pippen και βοηθήστε κι εσείς…ξέρετε πώς.

Με πληροφορίες από το pappaspost.com