Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Clean Ocean: Παλιά ελαστικά ανασύρθηκαν από τον βυθό της Υδρούσας

Από την Xterra Greece και τον Δήμο 3Β

Μια πρωτοφανής κινητοποίηση εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου, από την XTERRA Greece και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με τη βοήθεια της Τεχνικής Κατασκευαστικής Εταιρείας ΤΕΚΑΛ ΑΕ που παραχώρησε τον απαραίτητο πλωτό εξοπλισμό και τους πιστοποιημένους δύτες της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, παραπλεύρως της νήσου Υδρούσας, έναντι Βούλας.

Μια συστάδα οργανισμών και επιχειρήσεων, υιοθέτησαν το όραμα του Clean Ocean και συνέργησαν ώστε να μπει ακόμη ένα λιθαράκι και ο βυθός των θαλασσών μας να απαλλαγεί από το περιβαλλοντικό βάρος κάποιων ακόμη ελαστικών βαρέων οχημάτων, τα οποία πέραν του μισού αιώνα μολύνουν αργά και σταθερά το φυσικό περιβάλλον.

Η εκτίμηση είναι ότι θα συνέχιζαν να παραμένουν εκεί μέχρι και 300 χρόνια, που εκτιμάται ότι χρειάζεται για να αποσυντεθούν πλήρως, μολύνοντας την υδρόβια χλωρίδα και πανίδα και συνεπώς κάθε ζωντανό οργανισμό περιλαμβανομένου του ανθρώπου (μέσα από την τροφή του με ψάρια και θαλασσινά).

Πρόκειται για την Ford Motor Hellas (μεγάλο χορηγό της διαρκούς δράσης από το ξεκίνημα), την Ηλέκτωρ, τις Ασφάλειες Μινέττα (χορηγούς επίσης από το ξεκίνημα) και Elval Colour (η οποία προστέθηκε ακολούθως ως χορηγός), το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι, τη Marathon Bikes, την 1ΜΑΤΙΟΝ, την Horizon και την ATHINES By The Sea (πολύτιμοι αρωγοί). Όλοι ανεξαιρέτως, τοποθετώντας ψηλά την Κοινωνική Υπευθυνότητα και τη Βιωσιμότητα του πλανήτη, ενέταξαν στους Πυλώνες πρακτικών και δράσεων που υποστηρίζουν, τη δράση διαρκείας Clean Ocean.

Το Clean Ocean ενήργησε με την άδεια της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και ασφαλώς συνεργαζόμενη με την ECOELASTIKA, του μοναδικού εγκεκριμένου από την πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών, η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του ενδεδειγμένου οριστικού κλεισίματος του κύκλου της ζωής τους.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, διακατεχόμενος από προσωπικό ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα, παρέστη στο πεδίο δράσης και συγκεκριμένα επί του πλωτού γερανού, παρακολουθώντας τις εργασίες και ακολούθως, στη νέα μαρίνα Βουλιαγμένης όπου πλύθηκαν με το πυροσβεστικό όχημα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και απομακρύνθηκαν στις αποθήκες του Δήμου. Θα ακολουθήσει φόρτωση από εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της ECOELASTIKA.

Η XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events ως εμπνευστής, ανάδοχος της πρωτοβουλίας και συντονιστής υλοποίησης της διαρκούς δράσης Clean Ocean, έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία της λογισμικής εφαρμογής χωροθέτησης ελαστικών στο χάρτη της Ελλάδος, ώστε κάθε κολυμβητής, λουόμενος, δύτης, ψαροντουφεκάς, ψαράς ή άλλος ενδιαφερόμενος να είναι σε θέση σύντομα να καταχωρεί το ελαστικό που εντόπισε σε εκείνον (χάρτη), ώστε η ομάδα παρακολούθησης της δράσης να αξιολογεί που θα επιχειρήσει μελλοντικά να ανελκύσει ελαστικά.

Κατόπιν και άλλων επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα που θα δρομολογηθούν, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, στην τελετή απονομών του 10ου XTERRA Open Water Swimming Challenge 2023, στην Α’ Πλαζ Βούλας – ATHINES By The Sea, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος απολογισμός της δράσης.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement