Connect with us

Hi, what are you looking for?

advertorial

Creative School: Ένα δημιουργικό σχολείο, χώρος μάθησης και ανάπτυξης, στη Βάρη

Ασφάλεια, θαλπωρή, χαρά: Δεν συνηθίζεται στις μέρες μας, όμως αυτές οι λέξεις συνδυάζονται με τη μάθηση σε έναν νέο και πολύ ξεχωριστό χώρο στη Βάρη, το Creative School.

Μια διώροφη μονοκατοικία με κήπο στο Δίλοφο, δεν στεγάζει απλώς ένα πρόγραμμα προσχολικής αγωγής τα πρωινά αλλά και τμήματα δημιουργικής και βιωματικής εκμάθησης Αγγλικών τα απογεύματα. Φιλοξενεί και προωθεί μια διαφορετική φιλοσοφία για την προσέγγιση στη γνώση, με βάση παιδαγωγικές θεωρίες που θέτουν στο επίκεντρο το παιδί και τη χαρά – nothing without joy όπως είναι και το κεντρικό μότο του Σχολείου.

Για παράδειγμα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξεκινούν τη φοίτησή τους στο δίγλωσσο πρόγραμμα του Creative School (με παιδαγωγούς που έχουν ως μητρική γλώσσα τα Αγγλικά και τα Ελληνικά) κάνουν «προσαρμογή» μαζί με τους γονείς τους για ανώδυνους αποχωρισμούς. Μια φωτογραφία της οικογένειάς τους βρίσκεται στο τζάκι του σαλονιού, ώστε κάθε φορά που την χρειάζεται ένα παιδί, να υπάρχει ένα σημείο επαφής, κάτι γνώριμό του στο χώρο. «Θέλουμε το σχολείο να προσφέρει ασφάλεια και θαλπωρή, όχι αγωνία και φόβο», εξηγεί η υπεύθυνη παιδαγωγός Μαρίνα Σγούρου.

Γύρω από το δεκατιανό σνακ στήνεται μια δραστηριότητα που έχει στο επίκεντρό της την υγιεινή διατροφή αλλά και την ομαδικότητα. Τα μεγαλύτερα παιδιά διαμορφώνουν το μενού της εβδομάδας, βάσει της συζήτησης και των προτιμήσεων της ομάδας, ενώ αξιοποιούνται πορτοκάλια και λεμόνια από τον κήπο καθώς και ό,τι καλό βγάλει ο λαχανόκηπος. Μια εξωτερική δραστηριότητα που ενθουσιάζει είναι η επίσκεψη στην κοντινή λαϊκή αγορά για την προμήθεια φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

«Χρησιμοποιούμε τη φύση, βγαίνουμε έξω. Το περιβάλλον είναι ο τρίτος δάσκαλος του ανθρώπου, μετά τον γονιό και τον εκπαιδευτικό», όπως τονίζει η κ. Σγούρου. Μία φορά την εβδομάδα, το Σχολείο κάνει εκδρομή στο διπλανό λόφο. Το «σχολείο του δάσους» όπως ονομάζεται η όμορφη αυτή συνήθεια δίνει ερεθίσματα για νέα projects και βέβαια ένα εξαιρετικό πεδίο για παιχνίδι.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες και καινοτόμες πρακτικές του Σχολείου είναι η καταγραφή και παρουσίαση της μαθησιακής διαδικασίας σε όλα τα μέλη της κοινότητας, παιδαγωγούς – γονείς – παιδιά. Η μαθησιακή διαδικασία και τα ατομικά επιτεύγματα της ημέρας παρουσιάζονται στους γονείς σε ένα online portfolio μαζί με φωτογραφικό υλικό, κάτι που αποτελεί άριστη αφορμή για συζήτηση στην οικογένεια αλλά και ενεργή συμμετοχή των γονέων.

Ανάλογη εναλλακτική προσέγγιση υιοθετεί το Creative School και για την εκμάθηση Αγγλικών στα μεγαλύτερα παιδιά. Μια βιωματική μέθοδος που στόχο δεν έχει αποκλειστικά τη γραμματική και το συντακτικό, αλλά την αγάπη για τη γλώσσα, το δέσιμο με τους εκπαιδευτικούς, το παιχνίδι, τη συζήτηση και τη γνώση. «Καθόμαστε όπως μας βολεύει, όχι αναγκαστικά σε θρανία γιατί σεβόμαστε το κάθε παιδί και θέλουμε να αισθάνεται άνετα. Η πρώτη επαφή των παιδιών με τη γλώσσα γίνεται με επίκεντρο τις τέχνες και τα project που απορρέουν από τα ενδιαφέροντα της κάθε ομάδας. Αργότερα εισάγονται συνδυαστικά και τα βιβλία», περιγράφει τη μέθοδό της η κ. Σγούρου, η οποία φτάνει με μεγαλύτερη επιτυχία στο Proficiency από την παραδοσιακή, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν χαρούμενα και όχι υπό πίεση.

Στο Creative School λειτουργούν επίσης και ομάδες παιχνιδιού με μαμάδες, μπαμπάδες και παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν, εξερευνούν, κάνουν νέους φίλους και διασκεδάζουν.

Η μάθηση στο Creative School είναι πάνω από όλα μια βιωματική εμπειρία γεμάτη χαρά, δημιουργικότητα και ελευθερία στην έκφραση. Μια επίσκεψη αρκεί για να αποκαλυφθεί όλη αυτή η εναλλακτική φιλοσοφία:

  • Επισκεφτείτε το online
  • Καλέστε τηλεφωνικά στο 213 029 22 80
  • Βρείτε το στον χάρτη

Το «Ατελιέ του φωτός και σκιάς» του Σχολείου προορίζεται για εξερευνήσεις σχετικά με το φως, τις σκιές, τις αντανακλάσεις και το χρώμα

Γωνιές δημιουργικότητας με υλικά για ζωγραφική και χειροτεχνίες βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στο Σχολείο

Το «Δωμάτιο του παραμυθιού» εκτός από βιβλία και αληθινά (όχι πλαστικά) αντικείμενα καθημερινής χρήσης για παιχνίδια ρόλων έχει και πολλές αμφιέσεις

Η κεντρική αίθουσα με τον διαδραστικό πίνακα και το τραπέζι με τις πρόσφατες δημιουργίες των στο κέντρο

Οι κανόνες της ομάδας που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, που ύστερα υπέγραψαν με τους πιο πρωτότυπους τρόπους

Μεταξύ πολλών άλλων φωτογραφικών στιγμών από τις τρέχουσες δραστηριότητες των παιδιών στον τοίχο εκτίθενται και στιγμές από τις περσινές αναμνήσεις, ως ορόσημα για την εξέλιξή τους

Ο διπλός κήπος της μονοκατοικίας που στεγάζει το Creative School έχει λαχανόκηπο για τη συγκομιδή φρέσκων λαχανικών και εσπεριδοειδή δέντρα με μεγάλη σκιά και άφθονους καρπούς

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας