Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτική Βούληση

Ασφαλή δάπεδα στα σχολεία ζητούν οι γονείς σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη

Οι συχνοί μικροτραυματισμοί των παιδιών στις σχολικές αυλές προβληματίζουν έντονα τους γονείς του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Σήμερα από τις 35 συνολικά σχολικές μονάδες του Δήμου (από Νηπιαγωγεία μέχρι ΙΕΚ) έχει κριθεί ότι οι 8 διαθέτουν ακατάλληλα δάπεδα στους αύλειους χώρους τους.

“Η άσφαλτος είναι σαν χαλίκι, με αποτέλεσμα στη γυμναστική και τα διαλείμματα τα παιδιά μας να χτυπάνε συνέχεια. Καθημερινά “ανοίγουν” γόνατα”, σημειώνει σχετικά μητέρα παιδιού που φοιτά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας.

Το θέμα έφερε με ερώτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημοσθένης Δόγκας ρωτώντας τον Δήμαρχο πώς σκοπεύει να θεραπεύσει το πρόβλημα.

Η δημοτική αρχή των 3Β έχει αντιληφθεί το θέμα εδώ και καιρό και έχοντας πλέον έτοιμη τεχνική μελέτη μπορεί να δρομολογήσει το έργο. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η μελέτη προωθήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για χρηματοδότηση και πράγματι η περιφερειακή διοίκηση ενέταξε το έργο αυτό, ύψους 300.000 ευρώ, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της. “Αναμένουμε να μας διαβιβάσει η Περιφέρεια τη σύμβαση -και αυτό θα γίνει ωσονούπω- για να δημοπρατήσουμε το έργο, είπε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έργο αναβάλλεται

Η αλήθεια όμως είναι δυστυχώς ότι η Περιφέρεια μάλλον έχει παραπέμψει το συγκεκριμένο έργο (όπως και αρκετά άλλα εντός του Δήμου των 3Β) στις …ελληνικές καλένδες.

Αυτό φαίνεται από τον Προϋπολογισμό του 2018 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου το εν λόγω έργο έχει μηδενικές πιστώσεις για το 2018. Ίσως το έργο πραγματοποιηθεί τους λίγους μήνες του εκλογικού έτους 2019 για την αυτοδιοίκηση, ίσως πάλι αργήσει περισσότερο…

Πάντως προς το παρόν η υλοποίησή του δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς δεν έχει προγραμματιστεί καν η δημοπράτηση.

Οι προδιαγραφές ασφαλείας

Έχει ενδιαφέρον ότι τα δάπεδα στις σχολικές αυλές πρέπει να ακολουθούν πλέον συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Το 2008 ο τότε Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Μελετών Συμβατικών Έργων δημιούργησε ένα “Περίγραμμα τεχνικών και κτιριολογικών απαιτήσεων” που συνιστά έναν Οδηγό μελετών για διδακτήρια όλων των βαθμίδων. Ο ίδιος οδηγός ισχύει μέχρι σήμερα, καθώς βρίσκεται αναρτημένος στην ενότητα “Προδιαγραφές για Έργα Υποδομών Παιδείας” στην ιστοσελίδα της εταιρείας που διαδέχθηκε τον ΟΣΚ, την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ.

Για τον χώρο αυλισμού και συγκεντρώσεων λοιπόν ο οδηγός αναφέρει: “Θα πρέπει να επιστρώνεται με πλάκες αντιολισθητικές χρωματιστές ή άλλο τύπο δαπέδου αντιολισθητικής υφής”.

Επίσης: “Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την επίστρωση της αυλής δεν πρέπει να έχει ανοικτό χρώμα, γιατί η λάμψη που δημιουργείται όταν υπάρχει ήλιος κουράζει τα μάτια τους”. Τέλος αναφέρεται ότι “τα δάπεδα του αυλείου χώρου πρέπει να είναι μαλακά. Απαγορεύονται ριγωτές πλάκες και κυβόλιθοι”.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 2 Δεκεμβρίου 2017)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement