Connect with us

Hi, what are you looking for?

Η Φάρμα των ζώων

Δέκα λόγοι που πρέπει πάντα ο σκύλος να πηγαίνει βόλτα με λουρί

Δέκα από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας πάντα με λουρί είναι οι εξής:

  1. Η βόλτα με λουρί είναι υποχρεωτική βάσει νόμου (4039/2012). Μάλιστε, σε περίπτωση που αστυνομικοί σας ελέγξουν και το σκυλί σας δεν είναι δεμένο με λουρί το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 300 ευρώ.
  2. Κανένας σκύλος δεν «ακούει» πάντα. Βγάζοντας βόλτα ή αφήνοντας τον ελεύθερο σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς λουρί δεν μπορούμε να ελέγξουμε στο 100% την συμπεριφορά του. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό ισχυρίζονται ότι σκύλος τους τους ακούει, κάτι το οποίο πίστευαν και όλοι εκείνοι που δυστυχώς διαψεύστηκαν μέσα από διάφορα άσχημα συμβάντα που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είχαν αποφευχθεί απλά με την χρήση ενός λουριού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκύλοι σε αντίθεση με τους ανθρώπους λειτουργούν με τα ένστικτα τους (π.χ. κυνηγετικά) και όχι με την λογική, γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα απρόβλεπτους.
  3. Η ζωή του σκύλου μας είναι πολύτιμη. Η βόλτα χωρίς λουρί είναι μια κακή συνήθεια που μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε μια «κακή στιγμή». Κάθε χρόνο εκατοντάδες σκύλοι χάνονται, τραυματίζονται και σκοτώνονται εξαιτίας της ανευθυνότητας ή της λανθασμένης αντίληψης των ιδιοκτητών τους.
  4. Κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Ένας ελεύθερος σκύλος μπορεί εύκολα να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπου η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ μεγάλη.
  5. Κίνδυνος τραυματισμού ανθρώπων, του σκύλου μας ή άλλων ζώων. Ένας ανεξέλεγκτος σκύλος μπορεί να εμπλακεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και να τραυματιστεί ή να τραυματίσει άλλους σκύλους, γάτες ή και ανθρώπους. Αυτά τα περιστατικά είναι πολύ συχνά ιδιαίτερα σε σημεία όπως τα πάρκα όπου τα ερεθίσματα είναι πολλά αλλά και έντονα (πολυκοσμία, άλλοι ελεύθεροι σκύλοι, παιδιά, ποδήλατα, μπάλες κτλ.)
  6. Σεβασμός απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους και στα υπόλοιπα ζώα. Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με το αν έχουμε τον πιο μικρόσωμο ή τον πιο φιλικό σκύλο στον κόσμο οφείλουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να «γνωριστεί» ο σκύλος τους με τον δικό μας, αλλά και αυτούς που δεν θέλουν να έρθει ο σκύλος μας σε επαφή μαζί τους επειδή φοβούνται ή επειδή απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τετράποδους φίλους μας.
  7. Τεράστιος κίνδυνος από φόλες. Δυστυχώς τα περιστατικά με φόλες σε πάρκα και γενικά σε χώρους όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα σκύλων είναι σχεδόν καθημερινά. Το πιο κρίσιμο στην περίπτωση που ο σκύλος μας γλείψει ή φάει δηλητηριασμένη τροφή είναι να αντιδράσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται. Στην περίπτωση που είναι ελεύθερος μπορεί κάλλιστα να αρπάξει κάτι από το έδαφος χωρίς να τον δούμε με αποτέλεσμα όταν αντιληφθούμε το τι ακριβώς έχει συμβεί να είναι ήδη αργά.
  8. Λάθος τρόπος κοινωνικοποίησης. Κοινωνικός σκύλος είναι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί με ηρεμία το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται Η εκμάθηση της σωστής συμπεριφοράς του απέναντι στα άλλα ζώα (σκύλοι, γάτες, πουλιά) και τους ανθρώπους δεν επιτυγχάνεται σε καμία περίπτωση αφήνοντας τον λυτό μέσα σε πάρκα σκύλων ή μέσω της ανεξέλεγκτης έκθεσης του σε διάφορα ερεθίσματα, αγνοώντας τον κίνδυνο να δαγκώσει, να δαγκωθεί, να ενοχλείται ή να ενοχλεί. Μια τέτοια προσέγγιση όχι μόνο δεν λειτουργεί θετικά για τον σκύλο μας αλλά αντιθέτως μπορεί να ενισχύσει ή και να δημιουργήσει προβληματικές συμπεριφορές και αρνητικά συναισθήματα (φόβος, επιθετικότητα, στρες, επιφυλακτικότητα, καχυποψία κ.α.).
  9. Ενίσχυση της ανυπακοής. Όταν αφήνουμε τον σκύλο μας ελεύθερο να αλληλεπιδρά ανεξέλεγκτα με άλλους σκύλους και ανθρώπους, άθελα μας ενισχύουμε την «αξία» των ερεθισμάτων ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνουμε την επικοινωνία μας με αυτόν. Έτσι όταν τον μαλώνουμε επειδή τον καλούμε και δεν έρχεται σε εμάς στην ουσία τον αδικούμε καθώς ερχόμαστε σε πλήρη αντίθεση με αυτό που εμείς οι ίδιοι του μαθαίνουμε καθημερινά.
  10. Καθαριότητα. Μία από τις βασικές υποχρεώσεις όλων όσων έχουμε σκύλο είναι να μαζεύουμε τα περιττώματα του στην βόλτα. Όταν ο σκύλος μας βρίσκεται εκτός της οπτικής επαφής μας και λερώσει, αυτομάτως δίνεται ακόμα ένα πάτημα να αντιδρούν όλοι εκείνοι που με την παραμικρή ευκαιρία τα βάζουν με όλα τα ζώα και όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων ανεξαιρέτως. Και για τις ακαθαρσίες, σε περίπτωση που δεν τις μαζεύετε, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Για να συνδυάσουμε λοιπόν την ασφάλεια του σκύλου μας με την επιπλέον άσκηση του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πτυσσόμενο οδηγό μεγάλου μήκους ή να τον αφήσουμε ελεύθερο πάντα και μόνο σε περιφραγμένους χώρους, αναφέρουν οι εκπαιδευτές σκύλων από το DogsUp.gr.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement