Ντοκουμέντα του Δεκέμβρη 1944 στο Κάμπινγκ Βούλας

Ντοκουμέντα του Δεκέμβρη 1944 στο Κάμπινγκ Βούλας

Φωτοπροβολή ανάλυση συζήτηση με θέμα  “Εξετάζοντας τον Δεκέμβρη του 1944 μέσα από φωτογραφίες και φωτοκινηματογραφικά ντοκουμέντα” θα πραγματοποιηθεί στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του π. κάμπινγκ Βούλας  το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 7:00 μ.μ.

Την εισήγηση και την παρουσίαση του υλικού θα κάνει ο φωτογράφος και ιστορικός ερευνητής Μανόλης Κασιμάτης, υπεύθυνος της Πολιτιστικής Εταιρείας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ, που θα εκθέσει παράλληλα εικαστικά του έργα σχετικά με τη συγκεκριμένη θεματική.

Τονίζεται στη σχετική πρόσκληση:

Η μελέτη της φωτογραφίας – ντοκουμέντου για τον Δεκέμβρη του 1944, προς εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω του ότι για τους ιστορικούς το βάρος της πολιτικοκοινωνικής ανάλυσης ήταν μεγαλύτερο.

Από δε την πλευρά των ιστορικών της ελληνικής φωτογραφίας μάλλον αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταφέρει να συνδυάζουν την έρευνα στο φωτογραφικό και στο πολιτικοκοινωνικό πεδίο, γι’ αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη σιωπή ειδικά σε δύσκολες ιστορικές περιόδους.

Όμως η ανάλυση και των φωτογραφιών αλλά και της ίδιας της δράσης των φωτογράφων σαν ιστορικά υποκείμενα μπορούν να προσφέρουν περιεκτικότερα δεδομένα ανάγνωσης του ιστορικού γίγνεσθαι.

Από την έρευνα και την ανάλυση των φωτογραφιών των Δεκεμβριανών (από την μελέτη Μανόλης Κασιμάτης “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ `44”, Αθήνα 2008) διαπιστώνεται ότι φωτογραφική κάλυψη των μαχών, τα όσα είχαν προηγηθεί και τα όσα έγιναν μετά κατέγραψαν τρεις διαφορετικές απόψεις:

α) την άποψη των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ Ελλήνων, των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων υπηρεσιών,

β) την άποψη κάποιων απλών πολιτών που έτυχε, αν και αρκετά σπάνιο για εκείνη την εποχή, να έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή και

γ) την άποψη των στρατιωτικών φωτογράφων και κινηματογραφιστών του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος. Βρετανική καταγραφή AFPU / BRITISH ARMY FILM & PHOTOGRAPHIC UNIT RAFFPU / Royal Air Force Film & PHOTOGRAPHIC UNIT).

Η φωτογραφία διαμορφώνει, αισθήσεις, αισθήματα και συνειδήσεις.

Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη. Το Κάμπινγκ Βούλας βρίσκεται δίπλα στο ΠΙΚΠΑ Βούλας (ΚΑΑΠ) στα όρια των δήμων Γλυφάδας – Βούλας. Η είσοδος επιτρέπεται σε πεζούς και ποδήλατα, αλλά και αυτοκίνητα έως ένα σημείο. Πρόσβαση μέσω Τραμ, στο τέρμα σταθμός “Βούλα” με 200 μ. περπάτημα προς Γλυφάδα. Και με τις λεωφοριακές γραμμές Α2, Α1 και 122.