Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: 1 δέντρο κόβεται, 63 φυτεύονται

Η δεντρολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα ανάλυσης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και οι δεντρολόγοι πάντοτε θα αποκτούν τη δημόσια προσοχή – κυρίως όταν κινδυνολογούν.

Κι αυτό είναι φυσικό, μιας και ο προαστιακός αυτός Δήμος οφείλει την ομορφιά του και σημαντικό κομμάτι της αξίας του ακριβώς στην παρουσία των δέντρων, είτε μιλάμε για τις φυτεύσεις στους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, είτε για τις δασικές του περιοχές.

Πολλές φορές στο παρελθόν πολίτες με αυτές τις ευαισθησίες έχουν χτυπήσει τον συναγερμό, άλλοτε δίκαια, άλλοτε αναίτια. Μπορούμε να θυμηθούμε το 2015 τις διαμαρτυρίες κατοίκων στο Δίλοφο για την κοπή ενός δέντρου το οποίο αχρήστευε μια ολόκληρη οδό, καθώς φυόταν ακριβώς στη μέση του οδοστρώματος. Ή τις ανησυχίες περιοίκων για την πλατεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα, όπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανάπλασης πολλά πεύκα ξεράθηκαν χτυπημένα από έναν μύκητα.

Ωστόσο, τα δέντρα εκτός από ομορφιά στο δημόσιο χώρο εγκυμονούν υπό προϋποθέσεις και κινδύνους.

Τον Μάιο του 2018 εντελώς απροσδόκητα μετά από μια βροχή ένα υπερανεπτυγμένο πεύκο πολλών ετών και δεκάδων μέτρων σε ύψος έπεσε μπροστά από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο, κόβοντας το δρόμο στα δύο τη στιγμή ακριβώς που περνούσε ένα μηχανάκι, ο οδηγός του οποίου γλίτωσε από θαύμα. Σε κάθε κακοκαιρία, η Πολιτική Προστασία του Δήμου των 3Β κλαδεύει σπασμένα κλαριά ή απομακρύνει πεσμένους κορμούς από τον άνεμο και δεν λείπουν οι υλικές καταστροφές – πριν ακριβώς ένα χρόνο στο κοιμητήριο της Βάρης ένα μεγάλο δέντρο πέφτοντας έσπασε τάφους.

Την ίδια στιγμή οι φυτεύσεις δέντρων επί των πεζοδρομίων, μια παλιά πρακτική που ομόρφυνε σημαντικά τις γειτονιές στη Βούλα, τη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη, τις περισσότερες φορές εμποδίζουν τη διέλευση πεζών ή ατόμων που χρησιμοποιούν καροτσάκι, ενώ τα ριζικά συστήματα των δέντρων «φουσκώνουν» το έδαφος δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη βάδιση ή σπάζοντας τους αγωγούς ύδρευσης.

Φυσική ομορφιά ή προσβασιμότητα στο δημόσιο χώρο; Σεβασμός στα δέντρα ή ασφάλεια του πολίτη; Οι αντιθέσεις αυτές είναι υπαρκτές και καθημερινές σε μια σύγχρονη πόλη που συνυπάρχει με το φυσικό περιβάλλον και η δημοτική διοίκηση καλείται να τις επιλύσει σταθμίζοντας κάθε φορά ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον. Κρίνεται φυσικά για τις αποφάσεις της, ωστόσο πρέπει να κριθεί στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι με ψυχολογικούς όρους. Διότι πολλές φορές οι δεντρολόγοι κάνουν το εξής τυπικό λάθος: Γενικεύουν από τη δική τους μερική εμπειρία, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα.

Και η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία 5 χρόνια φυτεύει μανιωδώς δέντρα.

Συγκεκριμένα και βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας Πρασίνου τα οποία κατέθεσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, κατά την περίοδο 2015-2019 έχουν φυτευτεί συνολικά 15.776 νέα δέντρα. Από αυτά τα 1.256 είναι μεγάλης ανάπτυξης (με ύψος 2,5 μέτρων και άνω) σε όλα τα σημεία των τριών πόλεων και τα υπόλοιπα 14.520 μικρότερα (από δύο δεντροφυτεύσεις των 3.500 στο Πευκωτό και τη φύτευση 7.520 δέντρων ως περιαστικό πράσινο στο Πανόραμα).

Πόσα δέντρα έχουν κοπεί την ίδια περίοδο με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου; Μόλις 252. Η αναλογία που βγαίνει με έναν απλό υπολογισμό είναι ότι για κάθε δέντρο που κόβεται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η διοίκηση Κωνσταντέλλου φυτεύει 63.

Αλλά και για όσα δέντρα αποφασίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά να κοπούν, υπάρχει πάντα ένας ακαταμάχητος λόγος. Συνολικά, η Υπηρεσία Πρασίνου το διάστημα 2014-2020 απέστειλε εισηγήσεις για 320 κοπές δέντρων, πάντα αιτιολογημένες και με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού, από τις οποίες οι 68 απορρίφθηκαν από το σώμα.

Δέντρα ήδη ξεραμένα, δέντρα που έχουν γείρει επικίνδυνα σε κατοικίες και δέντρα άρρωστα είναι όσα εγκρίθηκε να κοπούν σε αυτό το διάστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για τις λεύκες στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου στη Βούλα και στην οδό Ερμού στη Βουλιαγμένη, κλήθηκαν από τον Δήμο οι γεωπόνοι του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου να γνωμοδοτήσουν, καθώς χρειάστηκαν εργαστηριακές έρευνες να πιστοποιήσουν την υγεία των δέντρων. Επιπρόσθετα, από τα 252 αυτά δέντρα που κόπηκαν, τα μισά μόνο (συγκεκριμένα τα 133) είναι πεύκα, το ενδημικό δέντρο της περιοχής. Τα υπόλοιπα ήταν λεύκες, ευκάλυπτοι, λέιλαντ, φοίνικες, κουκουναριές κ.ά. είδη.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική ίσως ιστορία δέντρου της περιοχής από αυτήν του μεγάλου πεύκου στη στροφή του Καβουρίου.

Φωτογραφία του 2017, πριν το έργο αντιστήριξης

Ένα πεύκο που εμφανίζεται σε ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και που η θέση του στην παραλιακή λεωφόρο, αλλά και το μέγεθός του, το έχει καταστήσει τοπόσημο. Το δέντρο σώθηκε μόνο χάρη στην επιμονή του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να σωθεί, όταν μέχρι και το Δασαρχείο εισηγήθηκε την κοπή του λόγω του πολύ αυξημένου κινδύνου να πέσει στο μέσο της λεωφόρου από έναν δυνατό άνεμο.

Με χορηγία και υπερνικώντας διάφορα διαδικαστικά εμπόδια, το έργο αντιστήριξης που λοφίσκου στη στροφή της λεωφόρου Καβουρίου έγινε πραγματικότητα, δείχνοντας ποια είναι η πολιτική βούληση σήμερα.

Σύγχρονη φωτογραφία με το έργο στήριξης του δέντρου

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 18, Φεβρουάριος 2020)

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement