Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Δήμος 3Β: Κυριακή ορκίζονται, Δευτέρα στο εκλογοδικείο!

Οι ορκωμοσίες των νέων δημοτικών συμβουλίων είναι πάντα μια λαμπερή μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα θα αποτελέσει από ό,τι φαίνεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η τελετή ορκωμοσίας του οποίου θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα “Ιωνία” που βρίσκεται δίπλα από το Δημαρχείο Βούλας. Κι αυτό γιατί την επομένη, Δευτέρα 1η Αυγούστου, ημέρα που σύμφωνα με τον νόμο αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, είναι και η ημέρα που θα ξεκινήσει η εκδίκαση της ένστασης που κατέθεσε η Ανεξάρτητη Κίνηση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών, που έφεραν τον Σπύρο Πανά δεύτερο με διαφορά 12 ψήφων.

Την Κυριακή λοιπόν τα φλας των φωτογράφων θα ανάψουν μεν με τον ίδιο τρόπο και οι κάμερες θα καταγράψουν την όμορφη στιγμή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όμως ένα …φάντασμα θα πλανάται πάνω από την αίθουσα: Κι αν το δικαστήριο δικαιώσει την Ανεξάρτητη Κίνηση;

Η επανακαταμέτρηση “μίλησε”;

Σύμφωνα με τη νομική ομάδα της Ανεξάρτητης Κίνησης τα ευρήματά της από τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία για την έκβαση της δικαστικής απόφασης. Όπως υποστηρίζουν, ακόμη κι αν δεν μπει το δικαστήριο στη διαδικασία να εξετάσει ένα προς ένα τα έγκυρα ψηφοδέλτια που έχουν εμφανή σημάδια ακυρότητας (και καθώς λένε αυτά ανέρχονται σε πολλές δεκάδες) τα υπόλοιπα “τρανταχτά” ευρήματα εξουδετερώνουν το προβάδισμα της “Πόλης για να ζεις” να “ανατρέπουν” το αποτέλεσμα, όπως δηλώθηκε από την παράταξη μετά το πέρας της επανακαταμέτρησης.

Ασφαλώς, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Κίνησης και το ίδιο το γραφείο Δημάρχου μιλούν με πολύ συγκρατημένες εκφράσεις. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων μια δικαστική απόφαση και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι, πολύ περισσότερο εκείνοι που εμπλέκονται στη νομική διαδικασία. Ο κίνδυνος να εκτεθεί ο ίδιος ο Σπύρος Πανάς αλλά και συνολικά η παράταξη από μια επιπόλαιη εκμετάλλευση των πληροφοριών που έχουν ήδη διαρρεύσει είναι μεγάλος και μπορεί να καταστήσει μη διαχειρίσιμη την ήττα, σε περίπτωση που η δικαστική απόφαση δεν είναι η αναμενόμενη για την πλευρά της Ανεξάρτητης Κίνησης.

Η επιλογή πάντως αυτή μιας στάσης “κλειστά χαρτιά” έχει και σοβαρές συνέπειες στη συνοχή της Ανεξάρτητης Κίνησης που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες. Άνθρωποι στο στενό πυρήνα της ομάδας Πανά όλο το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται για το ότι δεν ενημερώνονται υπεύθυνα, ενώ …αυτοσχεδιάζουν στις ερμηνείες τους κάθε φορά που οι δημότες θέτουν ερωτήματα για το ποιος είναι τελικά ο δήμαρχος της πόλης. Αυτό επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις τρεις πόλεις, όσο κι αν το επιτελείο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου δίνει μάχη για να εμπνεύσει τη σιγουριά του νικητή.

1η Σεπτεμβρίου η δίκη

Η λύση του δράματος και η κάθαρση θα επέλθει ευτυχώς σύντομα, με το ρόλο του από μηχανής θεού να ανατίθεται στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, που θα συνέλθει τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι για να εξετάσει την υπόθεση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα εξεταστεί πρώτα η ένσταση της Ανεξάρτητης Κίνησης και αν το περιεχόμενό της γίνει δεκτό από το δικαστήριο με τρόπου που να ανατρέπεται το αποτέλεσμα, θα συζητηθεί επίσης και η αντένσταση που έχει ήδη ετοιμάσει η πλευρά Κωνσταντέλλου.

Η “Πόλη για να ζεις” αντικρούει κάποια από τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Κίνησης, ενώ δέχεται ένα τουλάχιστον. Παράλληλα, έχει ετοιμάσει επίσης ένα φάκελο με ψηφοδέλτια που προσμετρήθηκαν ως έγκυρα αλλά έχουν σημάδια ακυρότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της επανακαταμέτρησης η παράταξη Κωνσταντέλλου, η διαφορά της με την Ανεξάρτητη Κίνηση διευρύνεται.

Τέλη Σεπτεμβρίου η απόφαση

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν δημοσιοποιείται αμέσως. Πηγές της “Πόλης για να ζεις” ανέφεραν ότι κατά την ενημέρωση που έχει η παράταξη, η απόφαση αναμένεται περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου. Τι γίνεται όμως μέχρι τότε;

Μέχρι τότε όλοι θα κάνουν ότι όλα κυλούν κανονικά. Όλοι επίσης θα υποκρίνονται, αφού η δικαστική αρχή θα είναι εκείνη που θα ορίσει τον νικητή. Αλλά μέχρι τότε, θα έχει ήδη κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες οι “δημαιρεσίες”, η εκλογή δηλαδή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των μελών των δύο επιτροπών του Δήμου, δηλαδή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ακόμη, στην ίδια συνεδρίαση θα αναδειχθούν με εκλογές οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Ακόμη, ο ανακηρυγμένος Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα έχει ορίσει τους αντιδημάρχους του, ενδεχομένως δε να έχει προχωρήσει και σε άλλες διοικητικές πράξεις, όπως ορισμό των έμμισθων ειδικών συμβούλων του ή του γενικού γραμματέα του Δήμου. Εννοείται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο των “3Β” μπορεί να έχει συνεδριάσει, λαμβάνοντας αποφάσεις για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου ή ακόμη και να εκλέξει “Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης”.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που κωδικοποιεί τη σχετική νομοθεσία, “αν γίνει δεκτή η ένσταση που ασκήθηκε … και ακυρωθεί από το αρµόδιο δικαστήριο η απόφαση …, η διαδικασία που αναπτύχθηκε στις προηγούµενες ενότητες (σ.σ.: εννοεί τις δημαιρεσίες) επαναλαµβάνεται µε πρωτοβουλία του δηµάρχου που εκλέγεται µε βάση τη δικαστική απόφαση”. Με άλλα λόγια, όλα πάλι από την αρχή!

Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία, η αναδρομική εγκατάσταση των δημοτικών αρχών “δεν θίγει το κύρος των πράξεων που εκδόθηκαν ή δημοσιεύθηκαν από τις Αρχές των οποίων η εκλογή ακυρώθηκε από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο”.

Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει: “Κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα τριμελή διοικητικά πρωτοδικεία χωρεί Αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την παρέλευση του πενθημέρου που ορίζεται στο άρθρο 260 παράγραφος 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας”. Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται διαδικασία “έφεσης”.

Επίσης, προβλέπεται ότι “όταν ασκείται Αίτηση αναιρέσεως δεν χορηγείται Αναστολή εκτέλεσης της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης”, με άλλα λόγια δεν αλλάζει δημοτική αρχή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

(Από τον Παλμό Γλυφάδας, 23-8-2014)

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας