Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Διαδηλώνοντας στο Καβούρι για την παιδεία (τότε και τώρα)

Πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές ιστοσελίδες ήταν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Καβούρι μεταξύ φοιτητικών συλλόγων και ΜΑΤ.

Στόχος των φοιτητών ήταν να διαμαρτυρηθούν στη Σύνοδο Πρυτάνεων που συνεδρίασε στο ξενοδοχείο Apollon Divani και όπου ήταν προγραμματισμένο να παρουσιάσει η υπουργός Παιδείας τα σχέδιά της για το μέλλον της εκπαίδευσης.

Παρόλο που δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προκλήσεις από τη μεριά των διαδηλωτών, οι οποίοι πλησίασαν το μπλόκο των αστυνομικών με τα χέρια ψηλά, η απώθησή τους υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή, με χρήση χημικών και κλομπ, μια επιθετικότητα που είχε ως αποτέλεσμα 4 φοιτητές να καταλήξουν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, καθώς είναι πραγματικά σπάνιο το φαινόμενο να διαδηλώνει κανείς στα 3Β και μάλιστα να σημειώνονται και επεισόδια.

Το συμβάν ανέδειξαν οι επικεφαλής των αριστερών παρατάξεων, Θάνος Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) και Κώστας Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) ζητώντας από τη διοίκηση να καταδικάσει τη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ.

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, υπογράμμισε ότι κάθε φαινόμενο βίας είναι φυσικά καταδικαστέο, ωστόσο ανέφερε ότι καταδικάζει επίσης το γεγονός ότι η διαδήλωση των φοιτητών έκλεισε την παραλιακή λεωφόρο για αρκετή ώρα. Όπως πρόσθεσε, διαμαρτυρήθηκε έντονα στους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για το φαινόμενο να κλείνουν οι δρόμοι στο Καβούρι για λόγους ασφαλείας σχολιάζοντας ότι “η πόλη μας έγινε γκέτο για μιάμιση μέρα”.

Ακόμη, καυτηρίασε το γεγονός ότι βλέπει να …αποκεντρώνονται στη Βουλιαγμένη οι φασαρίες του κέντρου της Αθήνας, μετά από τις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που επέλεξαν το ίδιο ξενοδοχείο με λίγες ημέρες διαφορά, φέρνοντας στην περιοχή εντελώς ασυνήθιστα μέτρα ασφάλειας που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους.

Η “πολιορκία” του Αστέρα το 2003

Στην πραγματικότητα, η διαδήλωση φοιτητών της 29ης Νοεμβρίου ήταν η δεύτερη στη Βουλιαγμένη μετά από 16 χρόνια.

Την 1η Μαρτίου 2003 συνήλθε στον Αστέρα Βουλιαγμένης ατύπως η Σύνοδος Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο τότε της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, και οι φοιτητικοί σύλλογοι της εποχής είχαν θεωρήσει το γεγονός κατάλληλη αφορμή για μια …εκδρομική διαδήλωση με συγκέντρωση στη Βούλα και πορεία στην παραλιακή λεωφόρο. Και τότε η καταγγελία του κλίματος καταστολής, με τα πρωτοφανή για τη χώρα μέτρα ασφάλειας, έδινε τον τόνο.

Τότε ο όγκος των φοιτητών ήταν πολύ μεγαλύτερος – με εκτιμήσεις να καταμετρούν τους συμμετέχοντες από 1.500 ως 4.000 – αλλά αντιθέτως με την τελευταία πορεία, επεισόδια δεν υπήρξαν. Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με τους αστυνομικούς στην οδό Απόλλωνος στο Λαιμό (στο ύψος της Ωκεανίδας) και η απώθησή τους έγινε χωρίς χρήση βίας. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν μεταξύ άλλων “αέρα αέρα να μπούμε στον Αστέρα” αλλά και το …αμίμητο (μετά από την εμφάνιση ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ) “πιλότε, πιλότε που είσαι στον αέρα, ρίξε το ελικόπτερο πάνω στον Αστέρα”, όπως έχει διασώσει το indymedia.

Η ειρηνική μάλιστα κατάληξη της διαδήλωσης σχολιάστηκε ειρωνικά από μια μερίδα φοιτητών που επιμελήθηκε το παρακάτω χιουμοριστικό βίντεο:

Κατά μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν και τότε όπως και σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μαίρη Φουρναράκη

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement