Διακοπές τέλος, ώρα για τσεκ απ

Διακοπές τέλος, ώρα για τσεκ απ

Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του ζώου μας (τσεκ απ) είναι ιδανικό να γίνει μετά το τέλος του καλοκαιριού, καθώς οδεύουμε για το φθινόπωρο. Οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για διάφορες ασθένειες, ειδικά στους ασθενείς με τέσσερα πόδια που δεν μπορούν…να μιλήσουν για να πουν πού πονάνε.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος του ζώου μας, τα οποία συγκρίνονται από τον κτηνίατρο,
με τα αντίστοιχα, προηγούμενα αποτελέσματα καθώς και η κλινική εξέτασή του μπορούν να δείξουν τυχόν αλλαγές στην υγεία του, το βάρος του, τα όργανα του, πχ νεφρά, μολύνσεις κ.α., αποτέλεσμα του καλοκαιριού και όχι μόνο.

tspg

Μία γενική εξέταση αίματος, βιοχημικές, για ερλιχίωση και λεϊσμανίωση στα σκυλιά αποτελούν προληπτικό μέτρο πολύ σημαντικό για την υγεία του. Αντίστοιχα, μία γενική εξέταση στη γάτα μας και δερματολογική εξέταση για μύκητες αν τυχόν δεν έμεινε μόνο στο σπίτι αλλά ήρθε μαζί μας ή πήγε σε πανσιόν είναι χρήσιμα.

Τα ενήλικα σκυλιά, άνω των 12 μηνών, θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο
και ιδανικά δύο φορές το χρόνο, Μάιο-Ιούνιο και Οκτώβριο-Νοέμβριο, ειδικά εξέταση για λεϊσμανίωση και ερλιχίωση που μπορούν να φανούν μετά από μήνες.

Ηλικιωμένα σκυλιά, άνω των 7-8 ετών πρέπει να κάνουν τα παραπάνω αλλά και βιοχημικές εξετάσεις όπου ελέγχεται η γλυκόζη, η ουρία, η κρεατινίνη και ηπατικά ένζυμα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι γάτες άνω των 7 ετών είναι καλό να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.