Λουκέτο διαμαρτυρίας στους δήμους αύριο Σάββατο

Λουκέτο διαμαρτυρίας στους δήμους αύριο Σάββατο

Συσπειρωμένος απέναντι στο κεντρικό κράτος εμφανίζεται ο θεσμός της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της «εκρηκτικής» κατάστασης που διαμορφώνεται στα οικονομικά των δήμων.

Στην  έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ εγκρίθηκε από τους δημάρχους που προέρχονται από όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην όσων στηρίζονται από το ΚΚΕ, που διαφώνησαν σε πολιτικά και επιμέρους σοβαρά ζητήματα) ψήφισμα που περιλαμβάνει ένα σύνολο 24 αιτημάτων προς διεκδίκηση από την κυβέρνηση, ενώ και οι εργαζόμενοι στους δήμους (μέσω του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκα) κάλεσαν τους αιρετούς σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο.

tspg

Οι δήμαρχοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, απόδοση κρατικών πόρων ύψους 8,5% του ΑΕΠ ετησίως (μέσος ευρωπαϊκός όρος, 3% σήμερα στην Ελλάδα), ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κατάργηση της ΠΝΠ που δέσμευε τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αντιμετώπιση του χρέους των δήμων με μόνιμη και βιώσιμη λύση χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, ενεργητική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, ενίσχυση των δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ κρίνονται ήπιες, εάν ληφθεί υπόψη το ασφυκτικό περιβάλλον που έχουν προ πολλού δημιουργήσει οι συνεχιζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές (χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις από πλευράς δημάρχων τότε), αλλά και το δυσοίωνο μέλλον που διαγράφεται για τους ΟΤΑ.

Μεταξύ άλλων, τα τελευταία 5 χρόνια έχει επέλθει μείωση 60% στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων μέσω ΚΑΠ, μείωση 85% στις ΣΑΤΑ και «αφαίμαξη» σε προσωπικό.

Επιπροσθέτως, η μη απόδοση θεσμοθετημένων πόρων το 2015, αλλά και οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 για τους ΟΤΑ, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Αλ. Καστρινό, προορίζουν για τους ΟΤΑ 1 δισ. ευρώ λιγότερο από τις ανελαστικές τους δαπάνες (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) και περίπου 2,5 δισ. λιγότερα από τους πόρους που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οδηγούν σε δύο συμπεράσματα:

α) άμεσα τίθεται εν αμφιβόλω η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του εξ ορισμού εγγύτερου προς τον πολίτη θεσμού,

β) μακροπρόθεσμα οι δήμοι κινδυνεύουν να απολέσουν την πολιτική και οικονομική τους αυτοτέλεια και να μετατραπούν σε… ΚΕΠ, διατηρώντας μόνο τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων.

Σε πρώτη φάση η ΚΕΔΕ αποφάσισε συμβολικό κλείσιμο των δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού (δηλαδή το Σάββατο) και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας αιρετών και εργαζομένων στη Βουλή, πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητά τους η υλοποίηση πολιτικών που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση κ.ά.

Προειδοποιούν

Αναμφίβολα, πιο «επίπονες» για το κεντρικό κράτος αναμένονται οι ενέργειες στις οποίες η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι θα προβεί εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Περιλαμβάνουν: σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων, διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευση–αποχέτευση) και αποκομιδής απορριμμάτων από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους εργολάβους, συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους δήμους κ.ά.

Στον χαιρετισμό του, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, δεσμεύτηκε ότι έως την 21η Δεκέμβρη θα έχουν πληρωθεί όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες προς την Αυτοδιοίκηση για το 2015.

Και μάλιστα με χαρακτηριστικό τρόπο: «Δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντί σας. Ο,τι λέω είναι νόμος του κράτους, συμβόλαιο απέναντί σας».

Πηγή: Στέργιος Ζιαμπάκας/Εφημερίδα των Συντακτών