Εχθρικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας

Εχθρικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας

Αρχίζει την Τετάρτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σε ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην οποία δεν θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκης.

Οπως έγινε γνωστό στις 14:00 (ώρα Βρυξελλών) τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους. Θα μετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα.

tspg

Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους.

Χαμηλόβαθμα θα είναι τα κλιμάκια «των θεσμών» που θα έρθουν στην Αθήνα δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Από το Μαξίμου διευκρινίστηκε ότι δεν θα επισκέπτονται υπουργεία, αλλά ό,τι ζητούν θα τούς προσκομίζεται σε ειδικό χώρο στην Αθήνα που θα τους διατεθεί για την παραμονή τους (πχ. ξενοδοχεία).

 

Σόιμπλε: «Ανόητα αφελής επικοινωνιακά ο Βαρουφάκης» 

Το  πολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, για τον Ελληνας ομόλογό του, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά «για ανόητα αφελή τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον Τύπο.
Αφορμή στάθηκε ο σάλος που προκάλεσε η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Corriere della Sera» και σε όσα του αποδίδονται να δήλωσε περί δημοψηφίσματος.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης χειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο τα μέσα ενημέρωσης και «ψάχνει για εχθρούς».

Ο Β. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται» είπε ο Β. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
«Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ο μόνος στο Eurogroup που θεωρεί πως δεν έχει χαθεί χρόνος.

Παράλληλα είχε τονίσει ότι πως δεν έχει επιπλέον ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ενώ όπως είπε «μεταξύ των υπουργών που μετείχαν στο Eurogroup υπήρξε συμφωνία πως τίποτα δεν έχει επιτευχθεί σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα».
Τέλος επισήμανε πως χρειάστηκε να πάει στην Bundestag για να μπορέσει να ισχύσει η τετράμηνη παράταση της Ελλάδας και αυτό, όπως τόνισε, δεν ήταν εύκολο, «αλλά εγώ είμαι ο υπεύθυνος υπουργός για το κάνω. Ο κ. Βαρουφάκης από τη μεριά του μας είπε πως για την Ελλάδα οι τελευταίες δύο εβδομάδες δεν ήταν εύκολες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Σόιμπλε τρεις φορές έκανε λόγο για τρόικα ενώ χθες χρησιμοποίησε και τη λέξη Μνημόνιο, την οποία φυσικά η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει να ακούει.