Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Διασώθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης

Με τροπολογίες κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών άλλαξαν σημαντικά σημεία της αρχικής πρότασης του ΥΠΕΣ

Στο “παρά πέντε” της ψηφοφορίας για τη νέα νομοθεσία που θα διέπει την εκλογή των τοπικών αρχών της χώρας, το κείμενο του νομοσχεδίου άλλαξε επιτρέποντας στα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Η τροπολογία του υφυπουργού Στέλιου Πέτσα πρότεινε να προστεθεί μια νέα (4η) παράγραφος στο άρθρο 4 του νόμου:

“Δεν εκλέγονται συμβούλιο δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση του δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και τους δήμους που συγκροτούνται από της δημοτικές κοινότητες της παρ.4 του άρθρου 2 του ν.3852/2010 (Α’87)”.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άφησε ανέγγιχτη τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ (“Κλεισθένης”) με την οποία τα τοπικά συμβούλια είχαν αυτονομηθεί και εκλέγονταν σε χωριστή κάλπη. Έτσι, ο νέος νόμος βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του 2023 προβλέπει ότι η λίστα των υποψηφίων συμβούλων και προέδρων για τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων θα περιλαμβάνεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Επί της ουσίας, επαναφέρεται η ρύθμιση που ίσχυε αρχικά στον “Καλλικράτη” στις εκλογές του 2010 και του 2014. Όπως προβλέπει το άρθρο 29 του νέου νόμου:

“Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα 2/5”.

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες αλλαγές που αφορούν στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι:

Πρώτον, αυξάνεται ο αριθμός των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β, από 33 σε 35. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι η επόμενη απογραφή πληθυσμού (προγραμματισμένη για φέτος) να καταγράψει περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Από την απογραφή του 2021 θα καθοριστεί και η κατανομή των 35 εδρών στις 3 εκλογικές περιφέρειες Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης. Δεύτερον, η σταυροδοσία για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα είναι ενιαία και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες με ανώτατο όριο τους 4 σταυρούς, οι εκλογείς δηλαδή θα επιλέγουν υποψηφίους και από τις 3 ενότητες.

Κατά τα άλλα, τα κεντρικά σημεία του νέου νόμου παραμένουν: Η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα είναι πενταετής. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ορίστηκαν για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 (α’ γύρος) ενώ η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024. Δήμαρχος ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει στο α’ γύρο 43%. Δεν λαμβάνει έδρα συνδυασμός που δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό 3%.

Το παρασκήνιο

Καθοριστική για την τελική διάσωση του θεσμού των τοπικών συμβουλίων σε ένα μεγάλο μέρος της Αττικής ήταν η πίεση που άσκησε για το θέμα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, με την οποία υπάρχει στενότατη συνεργασία. Ο Δήμαρχος των 3Β είχε ταχθεί εξ αρχής ενάντια στην αρχική πρόταση περί καθολικής κατάργησης των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η οποία τελικώς υιοθέτησε πρόταση περί κατάργησης όλων των τοπικών της Αττικής. Γράφει σε επιστολή του προς τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος:

“Είναι γνωστή η θέση σου για μη κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια και επ’ αυτής επιχειρηματολόγησες στα πλαίσια της διαμόρφωσης της θέσης της ΠΕΔ Αττικής, η οποία όμως κατά πλειοψηφία δεν την υιοθέτησε”.

Η “ζύμωση” της θέσης περί μη κατάργησης των τοπικών με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ) ακόμη και αν δεν βρήκε σύμφωνους τους Δημάρχους, έπεισε τελικά τον Στέλιο Πέτσα και τον Μάκη Βορίδη για την ιδιομορφία των προαστιακών Δήμων που σύμφωνα με τον Δήμαρχο των 3Β “έχουν ανάγκη ένα όργανο διαμόρφωσης πολιτικής πιο κοντά στους δημότες από το Δημοτικό Συμβούλιο”.

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement