Οι δήμαρχοι της Αττικής για το προσφυγικό

Οι δήμαρχοι της Αττικής για το προσφυγικό

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου, παρουσία πολλών Δημάρχων ή εκπροσωπών τους, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, καθώς και του Γιώργου Μπαλάφα, Διευθυντή του γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα και αρμόδιου από την πλευρά της κυβέρνησης για τις επαφές με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε για μία ακόμη φορά ο σχετικός προβληματισμός για τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Αττική, κατατέθηκαν ερωτήσεις των αιρετών προς τον κ.Μπαλάφα για μία σειρά από ζητήματα, υπήρξαν τοποθετήσεις από τους αιρετούς, ενώ στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης, κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης, τόνισε τα παρακάτω:

«Αυτήν την στιγμή το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων το αντιμετωπίζουν μόνο 4-5 Δήμοι της Αττικής. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος καταμερισμός των προσφύγων μεταξύ των Δήμων της Αττικής.

Προσωπικά δεν μπορώ να κοιτάω στα μάτια συναδέλφους που έχουν επωμιστεί μόνο αυτοί το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων. 

Πρέπει να μας απασχολήσει αυτό το ζήτημα. Τα πράγματα ήταν πιο εύκολα όταν μιλάγαμε για διέλευση, ενώ τώρα φαίνεται να καταλήγουμε να μιλάμε για διαμονή. Οι προτάσεις της εισήγησης μας είναι τρεις:

1ον να υπάρξει εκπρόσωπος μας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διυπουργικό συντονιστικό

2ον να προχωρήσει το νομοσχέδιο που βάζει κάποια ζητήματα που μας λύνουν τα χέρια στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων αλλά θα πρέπει πριν κατατεθεί να το δουν και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουμε μία άποψη

3ον να λειτουργήσει μία επιτροπή στην Π.Ε.Δ.Α. με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων και της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Αλληλεγγύης, Ισότητας και Ένταξης, ώστε να κάνει πράξη αυτά που ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση».

peda-konstantellos

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος ζήτησε το διαχωρισμό των οικονομικών μεταναστών απο τους πρόσφυγες και τον ουσιαστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μείζον θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων.