Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Στον Δήμαρχο θα απευθύνονται τα νοσοκομεία αν τελειώνουν τα χρήματα

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιχορηγούν μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους τις άμεσες και λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων φορέων υγείας που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις » του Υπουργείου Υγείας, “οι επιχορηγήσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων και απαραίτητων αναγκών για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ιδίως ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες – καύσιμα”.

Επίσης, σύμφωνα με την τροπολογία, η επιχορήγηση δίνεται αφού προηγηθεί αίτηση από το διοικητή του νοσοκομείου ή άλλης δομής και εγκρίνεται “κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη ή του Δημάρχου ύστερα από θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής”.

Μέχρι σήμερα βέβαια, ήταν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που πλήρωναν στους Δήμους δημοτικά τέλη και φόρους. Χαρακτηριστική περίπτωση στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το νοσοκομείο Ασκληπιείο, που βρέθηκε να χρωστά στον Δήμο απίστευτα ποσά από χρεώσεις καθ’ υπέρβαση…

Προφανώς, η οικονομική στενότητα στον τομέα της υγείας οδηγεί στη λήψη έκτακτων αποφάσεων για να αρθούν τα αδιέξοδα.

Οργισμένα αντέδρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για “ντροπολογία” η οποία:

Αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος. Επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης“.

Απαντώντας στο Mega,  o Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Να είμαστε σοβαροί! Η ευθύνη για την χρηματοδότηση, τον έλεγχο και τη λειτουργία του δημοσίου συστήματος Υγείας ανήκει στην πολιτεία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μεταφέρουμε τέτοιες αρμοδιότητες στους δήμους.

Τι κάνει η τροπολογία; Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και στις διοικητικές περιφέρειες να ενισχύουν, εάν εκείνοι οι φορείς επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Πρόκειται για ρύθμιση την οποία μάς ζήτησαν δήμαρχοι, κυρίως σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίοι, ενώ υπάρχει μία δυνατότητα να ενισχύσουν τις οικείες δημόσιες μονάδες Υγείας, το θεσμικό πλαίσιο δεν τους το επέτρεπε“.
 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας