Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Σε Δημοπρασία βγαίνουν “Αγνάντι”, “Λασίθι” και καντίνες Καβουρίου

Τέλος εποχής για γνωστά και εδραιωμένα “στέκια” της Βουλιαγμένης βάζει η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που έλαβε απόφαση την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, σε μια θυελλώδη και μακρά συνεδρίαση, να ξεκινήσει τη διαδικασία δημοπράτησης για τέσσερα από τα πιο περιζήτητα δημοτικά ακίνητα:

Το “Αγνάντι” στη Βουλιαγμένη, το “Λασίθι” στο Καβούρι και τις δύο καντίνες της παραλίας του Καβουρίου.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση από την αρχή της δημοτικής αυτής θητείας, που η αντιπολίτευση σύσσωμη στάθηκε απέναντι στη βούληση της πλειοψηφίας και με τόσο σθεναρό τρόπο. Ο Δήμαρχος διαχώρισε τις δύο πρώτες περιπτώσεις, “Αγνάντι” και “Λασίθι”, από τις δύο επόμενες, τις καντίνες του Καβουρίου, και κατ’ αυτό τον τρόπο συζητήθηκαν.

Συνεπείς αλλά …παλιοί

dimotiko-symvoulio-voula

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στην εισήγησή του για το “Αγνάντι” είπε πως είναι “θέμα που χρήζει νομικής ερμηνείας” το γεγονός ότι οι αρχικές συμβάσεις με τον μισθωτή παρατάθηκαν, κάνοντας λόγο για “θολό νομικό καθεστώς”.

Η δημοτική αρχή επικαλέστηκε 5 γνωμοδοτήσεις από ισάριθμους νομικούς του Δήμου (τους τρεις δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας και τις δύο δικηγόρους που έχουν θέση ειδικού συμβούλου του δημάρχου) οι οποίες τονίζουν από κοινού ότι οι παρατάσεις των αρχικών συμβάσεων δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφούν.

“Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η σύμβαση δεν πρέπει να πάρει άλλη παράταση”, τόνισε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, για να ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε το ακίνητο να βγει σε δημοπρασία μέσα στους επόμενους μήνες. Σημειωτέον, οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν για το μεν “Αγνάντι” τον Ιανουάριο του 2017, για το δε “Λασίθι” τον Μάιο του 2017, ενώ οι επιχειρηματίες είναι συνεπέστατοι στις πληρωμές τους.

Η πλευρά των επιχειρηματιών, που τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο διά του μισθωτή, Λευτέρη Κουσαθανά, υποστήριξε ότι έχει σύμφωνα με το νόμο κάθε δικαίωμα να ζητήσει και λάβει παράταση της μίσθωσης, διότι αυτή έχει εμπορικό χαρακτήρα. Ο μισθωτής επικαλέστηκε ακόμη λόγους ισονομίας, αναφερόμενος στην παράταση σύμβασης που πήρε το κοντινό κατάστημα “Εν πλω” και επίσης τόνισε ότι η επιχείρηση απασχολεί 50 εργαζόμενους που βρίσκονται πλέον στον αέρα.

Ο Λευτέρης Κουσαθανάς έδωσε κι έναν άλλο τόνο στην τοποθέτησή του, σημειώνοντας ότι “εμείς είμαστε ταβερνιάρηδες” και ότι θα συμμετάσχει σε τυχόν δημοπρασία αλλά δύσκολα θα αντιμετωπίσει κάποιον “μεγάλο” από αυτούς που διαφαίνεται ότι ενδιαφέρονται για τα δημοτικά αυτά “φιλέτα”.

Η νομική επιχειρηματολογία του Δήμου που ασπάζεται η δημοτική αρχή αντιτείνει πως το ακίνητο βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, όπου δεν υπάρχουν “εμπορικές μισθώσεις”, παρά μόνο παραχωρήσεις.

Μίλησε ο …Κασιδόκωστας!

Από το χαρακτήρα του ακινήτου (κοινόχρηστος ή κοινωφελής χώρος) και τον χαρακτηρισμό της μισθωτικής σχέσης (εμπορική μίσθωση ή παραχώρηση) θα κριθεί αν η σημερινή επιχείρηση δικαιούται να παρατείνει μονομερώς την παραμονή της στο ακίνητο ή αν ο Δήμος υποχρεούται να θέσει το ακίνητο σε δημοπρασία χωρίς καμία παράταση.

“Αυτή η νομική διχογνωμία θα λυθεί όπως φαίνεται σε άλλες αίθουσες”, παραδέχτηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, συνοψίζοντας τη συζήτηση και προεξοφλώντας ότι το θέμα θα λυθεί στα δικαστήρια.

Είχε ενδιαφέρον πάντως ότι για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επικαλέστηκε τον …Γρηγόρη Κασιδόκωστα, διαβάζοντας εκτεταμένα αποσπάσματα απομαγνητοφωνημένων πρακτικών από το πρώην Δημοτικό Συμβούλιο Βουλιαγμένης, όπου ο πρώην δήμαρχος εμφανίζεται να λέει με έμφαση για το εν λόγω ακίνητο ότι “δεν είναι εμπορική μίσθωση”.

Ομαδόν “κατά” η αντιπολίτευση

beletsiotis-davakis

Η αντιπολίτευση πάντως ένωσε τα πυρά της κατά της δημοτικής αρχής, σε μια πραγματικά σπάνια στιγμή. Από την Ανεξάρτητη Κίνηση μίλησε πρώτος και περισσότερο ο Διονύσης Κοντονής, ο οποίος επιχειρηματολόγησε εκτενώς υπέρ των ισχυρισμών του επιχειρηματία.

Ο Δημήτρης Κιούκης, ανέπτυξε την άποψη ότι “συμφέρον του Δήμου είναι να έχει μισθωτική σχέση με έναν συνεπή επιχειρηματία και να αποκομίζει ένα θεμιτό όφελος”, συμπληρώνοντας ότι στις περιπτώσεις του “Αγνάντι” και “Λασίθι” εκπληρώνονται στο ακέραιο αυτές οι προϋποθέσεις. “Φοβάμαι ότι απόφαση δημοπράτησης θα ανατραπεί στα δικαστήρια”, είπε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δημήτρης Δαβάκης τόνισε ότι “η δημοτική αρχή δείχνει μια εμμονή στην αλλαγή της ανθρωπογεωγραφίας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βουλιαγμένη”. Ο επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών ζήτησε γνωμάτευση της Πολεοδομίας ως προς το καθεστώς που ισχύει και ζήτησε αναβολή του θέματος.

Ο Θάνος Ματόπουλος, από τη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, είπε ότι “είναι εμφανής η προσπάθεια αλλαγής του σκηνικού” και σχολίασε ότι σε αυτή την επιχείρηση “καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά”. Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για “μεθόδευση” και υπογράμμισε ότι “πέφτει μαύρο στους μικρούς επιχειρηματίες”.

Ο Κώστας Πασακυριάκος τέλος υποστήριξε ότι “αλλάζει ο χάρτης του παραλιακού μετώπου συνολικά και ξαναμοιράζεται η πίτα”, ζητώντας με τη σειρά του αναβολή του θέματος ώστε να δοθεί γνωμοδότηση από την Πολεοδομία του Δήμου, ως προς το αν είναι κοινόχρηστος ο χώρος.

Τελικώς, η πρόταση αναβολής καταψηφίστηκε και σκοπιμότητα δημοπράτησης του ακινήτου υπερψηφίστηκε με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης.

Η ίδια ακριβώς ψηφοφορία επαναλήφθηκε για το ακίνητο όπου βρίσκεται το “Λασίθι”.

Παύση πληρωμών στο Καβούρι

Μια πολύ διαφορετική περίπτωση συνιστούν οι καντίνες στο Καβούρι, καθώς η Κοινοπραξία που σήμερα λειτουργεί τις δύο από αυτές (και παλιότερα την τρίτη που πέρσι κατεδαφίστηκε) βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2012 σε “παύση πληρωμών”, όπως το έθεσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι συσσωρευμένες βεβαιωμένες οφειλές της Κοινοπραξίας προς τον Δήμο έχουν αγγίξει πλέον τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, συν τις πάνω από 700 χιλιάδες ευρώ προσαυξήσεις. Την ίδια στιγμή η Κοινοπραξία έχει σε εκκρεμότητα πάνω από 30 δικαστικές πράξεις (ανακοπές και αγωγές) απέναντι στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με αποκορύφωμα την αξίωση του ποσού των 12 εκατομμυρίων ευρώ για “διαφυγόντα κέρδη, ηθική βλάβη” κ.λπ.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος περιέγραψε την επιλογή της δημοπρασίας στη συγκεκριμένη περιοχή ως επιλογή διεξόδου από το πλήρες σημερινό αδιέξοδο, όπου η Οικονομική Υπηρεσία δηλώνει αρμοδίως ότι είναι απολύτως ανέφικτο να εισπράξει έστω και ένα ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένες οφειλές έχουν γίνει επισφαλείς. “Εμμέσως γίνεται τώρα και διοικητική αποβολή” τόνισε ο Δήμαρχος.

Ναυάγησε ο συμβιβασμός

Δύο σημαντικές εξελίξεις έγιναν γνωστές στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρώτον, ότι πλέον ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει χωρίς κώλυμα από το ΣτΕ στην κατασκευή των δύο νέων καντινών, επιφάνειας περίπου 100 τετραγωνικών που θα βρίσκονται πάνω από τον δρόμο. Οι νέες καντίνες θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται εντός των επόμενων μηνών και παράλληλα θα κατεδαφιστούν οι παλιές. “Το καλοκαίρι του 2017 θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό Καβούρι” είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Και δεύτερον, ότι το αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Δήμου και Κοινοπραξίας που κατέθεσε η τελευταία απορρίφθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ως “απαράδεκτο”, καθώς το τίμημα που δήλωσε η Κοινοπραξία πρόθυμη να καταβάλει στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού κρίθηκε πάρα πολύ χαμηλό. Το αίτημα, όπως δήλωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, θα τεθεί το προσεχές διάστημα στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της Κοινοπραξίας αναγνώστηκε μια εξώδικη δήλωση ενώ πήρε το λόγο και ο πληρεξούσιος δικηγόρος των επιχειρηματιών, ο οποίος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις τους.

Από την αντιπολίτευση, μίλησε ο Θάνος Ματόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις καντίνες “ντροπή του Δήμου” όμως εξέφρασε την επιφύλαξή του για το κατά πόσο θα παρουσιαστούν ενδιαφερόμενοι σε δημοπρασία για ένα ακίνητο που έχει τόσο σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες. Για “διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει χωρίς να ξέρουμε πού θα βγει”, έκανε λόγο απαντώντας ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης για τον Δήμο.

Και στην περίπτωση αυτή, το θέμα υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της συμπολίτευσης, ενώ Ανεξάρτητη Κίνηση και Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ψήφισαν “λευκό” και Λαϊκή Συσπείρωση “κατά”. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η παράταξη Δαβάκη, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Κίνησης (Κοντονής κ.ά.) αποχώρησαν κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 22 Οκτωβρίου 2016)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας