Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β

Ομόφωνο ψήφισμα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ υιοθέτησε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Το κείμενο του ψηφίσματος καταλήγει στην πρόταση για “άμεση προσφυγή στα λαϊκή ετυμηγορία με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για θέματα που ρυθμίζει η ίδια η Συμφωνία Πρεσπών” υπογραμμίζοντας ότι “η επιλογή αυτή θα αποτρέψει φαινόμενα διχασμού και θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας”.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο άγγιξε μόνο ζητήματα διατυπώσεων, αλλά τελικώς ψηφίστηκε το κείμενο που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή. Να σημειωθεί πάντως ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν πολλοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ειδικότερα οι αρχηγοί Σπύρος Πανάς, Δημήτρης Δαβάκης, Θάνος Ματόπουλος και Κώστας Πασακυριάκος.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

“Το ΔΣ του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμεριζόμενο το κοινό αίσθημα και τις ευαισθησίες της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού για το ονοματολογικό ζήτημα της χώρας των Σκοπίων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός Ελλάδος γύρω από το θέμα αυτό.

Το ζήτημα της ονοματοδοσίας του γειτονικού κράτους αποτέλεσε σημείο αιχμής στην ατζέντα των θεμάτων της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που χειρίστηκαν διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια.

Η έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων μηνών κατέληξε στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών συνυπέγραψαν τον «οδικό χάρτη», βάσει του οποίου ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα δοθεί άρση στο αδιέξοδο και θα επιλυθούν εκατέρωθεν τα ζητήματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές.

Κι ενώ η συμφωνία αυτή άρχισε να παράγει αποτελέσματα, με σημαντικότερη την πρόσκληση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη γείτονα χώρα για να γίνει μέλος, (εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που περιγράφονταν στη συμφωνία), το κλίμα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά δυσμενές με ευρύτερες επιπτώσεις στη γεωπολιτική ισορροπία της Βαλκανικής χερσονήσου και τις διπλωματικές σχέσεις μας με τις ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη.

Το ΔΣ ως όργανο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζει την εκ του Συντάγματος οριζόμενη αρμοδιότητα της κυβερνήσεως για διπλωματικούς χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Η σοβαρότητα όμως του ζητήματος καθιστά, κατά τη γνώμη μας, αναγκαία την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την ουσία και το περιεχόμενο της ήδη υπογραφείσας Συμφωνίας. Το δρόμο αυτό δείχνει και επιβάλλει η προ τριετίας επιλογή της κυβέρνησης να προκαλέσει δημοψήφισμα, για ένα εξίσου σημαντικό λόγο, που το ερώτημα τότε υπερέβαινε σε αξία το ΌΧΙ και το ΝΑΙ σε ένα ζήτημα οικονομικής φύσης.

Πολλώ μάλλον, όταν στο προ ολίγων ημερών, ψηφισμένο νομοθέτημα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» που αφορά την ΤΑ, 19 άρθρα του είναι αφιερωμένα στην προετοιμασία και διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων όπου δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετηθούν επί ζητημάτων καταφανώς μικρότερης πολιτικής σημασίας από το Σκοπιανό.

Το δημοτικό συμβούλιο διατρανώνει τη βούλησή του ενάντια στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στο χειρισμό της ιστορικής πραγματικότητας με τη χρήση από τους γείτονες πλαστής μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Λέει ΝΑΙ στην άμεση προσφυγή στα λαϊκή ετυμηγορία με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για θέματα που ρυθμίζει η ίδια η Συμφωνία Πρεσπών. Η επιλογή αυτή θα αποτρέψει φαινόμενα διχασμού και θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας”.

Advertisement