Ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, το δωρεάν πάρκινγκ και οι παιδικοί σταθμοί

Ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, το δωρεάν πάρκινγκ και οι παιδικοί σταθμοί

Άμεσα αντέδρασε ο νέος Δήμαρχος Πάτρας στην σκληρή πραγματικότητα ότι 409 παιδιά μένουν έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της πόλης , στερούμενα την προσχολική αγωγή που είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις οικογένειες που και οι δύο γονείς εργάζονται. Αυτή την κατάσταση παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή στην Πάτρα (όπως και άλλες δημοτικές αρχές).

Ο εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση δήμαρχος Κώστας Πελετίδης διεκδικώντας κανένα παιδί να μην μείνει έξω από την προσχολική αγωγή ζήτησε να  δοθεί άμεσα κρατική επιχορήγηση στους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, με δημιουργία νέων υποδομών και πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

tspg

Παράλληλα, μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές, ι δημιουργεί σε δύο παιδικούς σταθμούς, τέσσερα τμήματα, προκειμένου να φιλοξενηθούν άλλα 100 παιδιά, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού.

Οι προσπάθειές της δημοτικής αρχής Πάτρας θα συνεχιστούν σε άμεσο χρόνο, για ακόμα περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς -με στόχο την απορρόφηση όλων των αιτήσεων φέτος- ενώ η πάγια θέση του δήμου είναι κανένα παιδί να μην μείνει έξω από την προσχολική αγωγή.

Στόχος του δημάρχου είναι να δημιουργήσει σύγχρονους και δωρεάν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα που πήρε ο δήμαρχος Πάτρας είναι η μη ανανέωση της σύμβασης με ιδιώτη για τη στάθμευση μετά πληρωμής στην Πάτρα, η  απελευθέρωση των ελεγχόμενων θέσεων στάθμευσης και μετατροπής τους σε δωρεάν πάρκινγκ. Το δωρεάν πάρκινγκ δεν χαιρετίστηκε από όλους καθώς εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων εξέφρασαν την ανησυχία ότι ενθαρρύνεται με αυτό τον τρόπο η είσοδος Ι.Χ. στο κέντρο.

Οι αντιδράσεις ξεπέρασαν τα όρια της Πάτρας. Είναι χαρακτηριστική η αρνητική στάση της δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης με τους Οικολόγους Πράσινους Ελεάννας Ιωαννίδου που καυτηρίασε την απόφαση λέγοντας ότι “η αντίληψή του (δημάρχου Πάτρας)  για το δημόσιο χώρο είναι λαϊκιστική, δείχνει ακριβώς το πόσο δρόμο έχει η ορθόδοξη αριστερά, για να επαναπροσεγγίσει την έννοια του δημόσιου αγαθού και διαφωνώ κάθετα, υπενθυμίζοντας τη ρήση του δημάρχου της Μπογκοτά πως “μια προηγμένη πόλη δεν είναι ένα μέρος, όπου οι φτωχοί μετακινούνται με αυτοκίνητα, αλλά αυτή, όπου ακόμη και οι πλούσιοι χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς”

Κυρίως θετικά σχόλια -αλλά και σκεπτικισμό για την αποτελεσματικότητα του μέτρου- συνάντησε η πρόθεση του Πελετίδη να επιβάλει  αυξημένα τέλη ελλιμενισμού σε πολυτελή γιοτ στη μαρίνα της Πάτρας , που μέχρι τώρα (όπως καταγγέλλει) πλήρωναν από τίποτα ως ελάχιστα.