«Αντί να παραπονιέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα κερί» αναφέρει ένα διάσημο ανώνυμο ρητό, που στην περίπτωση της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα μπορούσε να παραφραστεί ως εξής: Αντί να παραπονιέσαι για την κλιματική αλλαγή, άναψε ένα LED.
Ίσως η σύνδεση δεν είναι ξεκάθαρη με την πρώτη ματιά, όμως η μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που επιτεύχθηκε ήδη (και βέβαια συνεχίζεται καθημερινά) με την αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου από νέας τεχνολογίας λαμπτήρες έχει έναν πολύ σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Με δεδομένο ότι η ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται από τις πλέον «βρώμικες», καθώς η χώρα εξαρτάται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη λιγνίτη, κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται φέρνει σημαντική βελτίωση στις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα – τη βασική δηλαδή αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Γης και συνακόλουθα την κλιματική αλλαγή.
Τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής των 3Β παρουσίασε στα Τρίκαλα ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο συνέδριο του Δήμου Τρικκαίων για τις τεχνολογίες αιχμής στην αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν ο πρώτος που άλλαξε το σύνολο του δικτύου οδοφωτισμού του με 6.223 λαμπτήρες εξοικονόμησης LED. Οι εργασίες αντικατάστασης των παλιών φωτιστικών ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019.
Στο διάστημα των 20 περίπου μηνών από την εγκατάσταση του πρώτου LED και μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, η κεντρική κονσόλα ελέγχου του συστήματος κατέγραψε τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που ανήλθε σε 2.655 μεγαβατώρες, και με μια απλή σύγκριση με την αντίστοιχη κατανάλωση των παλιάς τεχνολογίας λαμπτήρων νατρίου, συνάγεται ότι η μέχρι σήμερα εξοικονόμηση ενέργειας ανήλθε σε 4.265 μεγαβατώρες.
Η οικονομική διάσταση είναι βέβαια η πιο άμεση ωφέλεια από τη νέα τεχνολογία. Ο Δήμος θα δώσει σε λογαριασμούς ρεύματος 620.000 ευρώ λιγότερα από τη μέχρι πρότινος κατανάλωση, ένα ποσό που σήμερα και για τα επόμενα 1-2 χρόνια ουσιαστικά θα καλύπτει το κόστος αγοράς και εγκατάστασης της νέας τεχνολογίας. Ωστόσο, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι η πολύ ουσιαστικότερη συμβολή αυτής της πρωτοβουλίας από μια ευρύτερη οπτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, το ανθρακικό αποτύπωμα της επιχείρησης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 σε 0,64 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγωγή μεγαβατώρας. Στην πράξη λοιπόν, η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε με την αλλαγή των λαμπτήρων γλίτωσε από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μέχρι τώρα πάνω από 2,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το περιβαλλοντικό αυτό αποτέλεσμα αντιστοιχεί στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνει ένα ελληνικό δάσος 7 στρεμμάτων για έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με άλλους πάλι υπολογισμούς (με 12,8 κιλά διοξειδίου του άνθρακα μέση απορροφητικότητα ανά δέντρο το χρόνο) για να βγει η ποσότητα αυτή CO2 από την ατμόσφαιρα, θα έπρεπε να φυτευτούν 213.283 δέντρα!
Στην πραγματικότητα η εξοικονόμηση ρεύματος για τον Δήμο των 3Β και αντίστοιχα το περιβαλλοντικό όφελος είναι πλέον πολύ μεγαλύτερα, διότι έχουν ήδη εγκατασταθεί άλλα 3.150 φωτιστικά LED που αντικατέστησαν τις παλιάς τεχνολογίας και υψηλής κατανάλωσης λάμπες σε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές. Οι παραπάνω υπολογισμοί δεν έλαβαν υπόψη τις καταναλώσεις αυτές.
Στο «Σύμφωνο των Δημάρχων»
Ο Δήμος των 3Β συμμετέχει ενεργά από το 2014 στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια» και στις 19 Σεπτεμβρίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπέγραψε μαζί με άλλους 28 Δήμους της χώρας τη δέσμευσή του να μειώσει τις εκπομπών CO2 του Δήμου κατά 40% έως το 2030. Ο αρχικός στόχος του Συμφώνου των Δημάρχου, που το 2014 ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ξεπεράστηκε ήδη από το 2018, ενώ σήμερα η μείωση έχει φτάσει στο 35%.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε πως ο Δήμος έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τις ενέργειες για την αντιμετώ- πιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω της μείωσης των καταναλώσεων. Ενημέρωσε επίσης το σώμα πως ήδη έχουν προγραμματιστεί σειρά δράσεων όπως μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, η χρήση ηλεκτροκίνησης στα οχήματα, η εγκατάσταση φυσικού αερίου σε όλα τα δημοτικά κτήρια και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ανάγκες των δημοτικών εγκαταστάσεων.
Τα παραπάνω κατά την εκτίμησή του θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που θέτει το Σύμφωνο πολύ νωρίτερα από το 2030.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοσιογράφος, Τεύχος 14, Οκτώβριος 2019