Οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στους δρόμους των 3Β

Οι δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στους δρόμους των 3Β

Πεζές περιπολίες μαζί με υπαλλήλους της ΕΛΑΣ ξεκίνησαν ήδη στις γειτονιές της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που πλέον έχουν περάσει στο δυναμικό των αστυνομικών τμημάτων.

Συναντήσαμε σήμερα δύο πρώην δημοτικούς αστυνομικούς σε πεζή περιπολία στη Βουλιαγμένη.

tspg

Ακόμη οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων αυτών είναι ασαφείς, γεγονός που φαίνεται και στη στολή τους. Φορούν τα χαρακτηριστικά καφέ ρούχα της παλιάς στολής χωρίς όμως τα διακριτικά της, ενώ έχουν προσθέσει το σήμα της ΕΛΑΣ. Σε άλλες περιοχές πάντως η ΕΛΑΣ έχει φροντίσει για την προμήθεια στολής, με το χαρακτηριστικό μπλουζάκι να αναγράφει “Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνόμευσης”.

Περαιτέρω, δεν οπλοφορούν, ούτε όμως μπορούν και να βεβαιώσουν παραβάσεις (π.χ. του ΚΟΚ ή καταλήψεις πεζοδρομίων). “Είμαστε απλώς τα μάτια της υπηρεσίας”, τονίζει στο 3vita.gr ο πρώην δημοτικός αστυνομικός.

Φυσικά, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Στο δυναμικό των αστυνομικών τμημάτων έχουν περάσει περίπου οι μισοί δημοτικοί αστυνομικοί από ένα σύνολο 3.000 περίπου εργαζομένων που πέρασαν στη διαθεσιμότητα το καλοκαίρι. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί ανά αστυνομικό τμήμα και αστυνομική διεύθυνση και όχι κατά δήμο, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη κι αν όλα λειτουργήσουν σωστά, λιγότεροι αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους και με διαφορετικό σκεπτικό κατανεμημένοι. Ούτε λόγος βέβαια για τα μισθολογικά, αφού οι περισσότεροι έχουν υποστεί μειώσεις, ενώ λίγοι έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα αποδοχών.

Τώρα, όπως λένε, περιμένουν το ΦΕΚ που θα καθορίσει τις αρμοδιότητές τους και προς το παρόν γνωρίζονται με το νέο χώρο δράσης τους.