Διοικητικό Επιμελητήριο: Αναξιόπιστη η αξιολόγηση των ΟΤΑ

Τα προβλήματα της διαδικασίας αξιολόγησης των δομών των ΟΤΑ επισημαίνει με τεκμηριωμένο κείμενό του ο «Όμιλος Διοικητικών Επιστημόνων-Διοικητικό Επιμελητήριο» (Δ.Ε.Ε.). (Δείτε ολόκληρη την έκθεση με τίτλο Σχόλια για την προτεινόμενη μέθοδο αξιολόγησης των Δήμων).

Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζοντας την “προβληματικότητα του θεωρητικού πλαισίου που έθεσε η κυβέρνηση και η Κ.Ε.Δ.Ε. για τη δήθεν αξιολόγηση Δομών και Ανθρώπινου Δυναμικού των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού”.

Το Διοικητικό επιμελητήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η προτεινόμενη μέθοδος παρουσιάζει μείζονα προβλήματα καθότι, ούτε τον σκοπό ορίζει ούτε τα κριτήρια ούτε τα απαραίτητα δεδομένα, ενώ ούτε και ο αξιολογητής διεκδικεί δάφνες αμεροληψίας και καταλληλότητας”. Και σημειώνει πως “χωρίς ξεκάθαρη στόχευση, χωρίς στιβαρή θεωρητική βάση, χωρίς προσδιορισμένα κριτήρια, χωρίς απαιτούμενα δεδομένα και χωρίς συστηματικό τρόπο εξασφάλισής τους και προπάντων, χωρίς καμία εγγύηση για την αξιοπιστία των ερευνητών, δεν μπορεί να θεωρείται ως αξιόπιστο διάβημα“.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη σειρά της επισημαίνει ότι “το κυβερνητικό σχέδιο είναι καθαρά προσχηματικό και στόχο έχει τις απολύσεις υπαλλήλων και την απαξίωση υπηρεσιών και εν τέλει του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και των Κοινωνικών Υπηρεσιών”.