Και επισήμως διοικητής του Αγίου Όρους ο Θανάσης Μαρτίνος

Και επισήμως διοικητής του Αγίου Όρους ο Θανάσης Μαρτίνος

Ορκίστηκαν την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στο υπουργείο Εξωτερικών ο νέος πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος και o υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Την απόφαση για τον ορισμό του στη θέση αυτή έλαβε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας όμως την υποστήριξη τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των Πατριαρχών Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, όσο και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου. Άλλωστε, ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ήδη ένα πρόσωπο σεβαστό και αγαπητό στο Άγιο Όρος καθώς έχει ενισχύσει με δωρεές του όλες τις ιερές μονές της Αθωνικής Πολιτείας.

Με αφορμή την ορκωμοσία, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε:

nourish

«Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή σήμερα που ορκίζουμε ως Διοικητή και Υποδιοικητή στο Άγιο Όρος τον κ. Θανάση Μαρτίνο και τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου.

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είχα τη χαρά να καλέσω εδώ ορισμένους φίλους, τους οποίους συνδέει το εξής: Ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι συνεισέφεραν στην ανακαίνιση του παλιού κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να παρουσιάζει την εικόνα που σήμερα έχει και που -σας διαβεβαιώ- δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την εικόνα που είχε τρεις μήνες πριν. Αυτή βοήθησε, στον βαθμό που της αναλογεί, και στην εξαιρετική εμφάνισή μας στην τελευταία επίσκεψή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Βεβαίως, αυτή είναι μία ευγενής παράδοση, η παράδοση της χορηγίας, την οποία έχουν επανειλημμένως τιμήσει ο Θανάσης Μαρτίνος και η σύζυγός του. Χθες, ήμαστε στο Κάιρο, όπου πήγαμε και είδαμε με τον Πρωθυπουργό την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μια εκπληκτική ορθόδοξη εκκλησία, η οποία μάλιστα είναι κτισμένη πάνω σε ρωμαϊκό πύργο και την οποία διέσωσε -δεν λέω ανακαίνισε- ο Θανάσης Μαρτίνος, με εικόνες διαφόρων εποχών και, βεβαίως, στο κατώτερο επίπεδο τους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Την ευγενή, λοιπόν, παράδοση του Θανάση Μαρτίνου, έχουν ακολουθήσει κι άλλοι, ανώνυμοι, αλλά οι οποίοι το υστέρημά τους το διαθέτουν για να βοηθήσουν το ελληνικό κράτος, το οποίο την ώρα της κρίσης, δεν είχε πάντοτε τη δυνατότητα να διατηρεί τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του στο επίπεδο αυτό, το οποίο θα επιθυμούσε.

Σας ευχαριστώ όλους θερμά από καρδιάς, όπως ευχαριστώ και τον κ. Κασμίρογλου. Ο κ. Κασμίρογλου, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ευδοκίμως υπηρετήσει την Αθωνική Πολιτεία και την ευρύτερη παρουσία του ελληνικού κράτους εκεί. Το γεγονός ότι δέχθηκε να συντρέξει σε αυτή την προσπάθεια είναι για εμάς πολύ μεγάλη χαρά. Σας ευχαριστώ θερμά και ευχαριστώ θερμά και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ».

Με ανακοίνωσή του προ ημερών ο Θανάσης Μαρτίνος ξεκαθάρισε ότι θα προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του.

Αναλυτικότερα, δήλωσε:

«Eξ αρχής έχω δηλώσει γραπτώς στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου εγένετο, ότι δεν επιθυμώ να λάβω οποιαδήποτε αμοιβή για τη θέση του Διοικητή του Αγίου Όρους με την οποία με τιμά η Πολιτεία. Είναι αυτονόητο για μένα ότι θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί […] Επίσης, έχω δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιώ κρατικό αυτοκίνητο και οδηγό εκτός Αγίου Όρους. Ο μόνος λόγος ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης είναι η προσφορά στην πατρίδα και στο Άγιο Όρος».

sea ergon