Διονυσόπουλος: Αποκάλυψη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Διονυσόπουλος: Αποκάλυψη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στους νέους υποψήφιους ακολούθους του διπλωματικού σώματος, στο πλαίσιο της επιμόρφωσής τους, μίλησε, μετά από πρόσκληση της Ε1 Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χρήστος Διονυσόπουλος, φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος, με θέμα τη σχέση της Μάχης του Μαραθώνα με τα γλυπτά που απέσπασε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα.

Στην ομιλία του, που έγινε στις 18 Νοεμβρίου 2019 στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χρήστος Διονυσόπουλος αρχικά ανέπτυξε τα σχετικά με το θέμα ενδιαφέροντα σημεία του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου του «Η Μάχη του Μαραθώνα» (Εκδ. Καπόν).

tspg

Εν συνεχεία, παρέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι παρόλο που ο Έλγιν ομολόγησε στην αρμόδια επιτροπή της Αγγλικής Βουλής ότι είχε ενεργήσει χωρίς να διαθέτει σουλτανική έγκριση (φιρμάνι), εντούτοις η Αγγλική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, παρά τις έντονες αντιδράσεις υγιώς σκεπτομένων βουλευτών, να αγοράσει την παράνομη συλλογή των γλυπτών ενεργώντας ως κλεπταποδόχος και να την διαθέσει για φύλαξη στο Βρετανικό Μουσείο!