Για τη μάχη του Μαραθώνα μίλησε στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας ο Χρήστος Διονυσόπουλος

Για τη μάχη του Μαραθώνα μίλησε στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας ο Χρήστος Διονυσόπουλος

Τιμώμενο πρόσωπο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας ήταν ο Βουλιαγμενιώτης φιλόλογος και συγγραφέας, Χρήστος Διονυσόπουλος. 

Το βιβλίο του Χρήστου Διονυσοπουλου Η μάχη του Μαραθώνα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο, ενώ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και κυκλοφορεί ήδη στα Αγγλικά.

Μετά από πολλές παρουσιάσεις εντός Αττικής και συνεχίζοντας την εξαιρετική εκδοτική πορεία του, παρουσιάστηκε στις 11 Μαΐου 2018 στο πρώτο πνευματικό Ίδρυμα της Νεότερης Ελλάδας, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας.

Εισηγητής ήταν ο αναπληρωτής πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Θεόδωρος Παπάς. Στη συνέχεια μίλησε ο Χρήστος Διονυσοπουλος με θέμα “Η νίκη του Μαραθώνα και τα γλυπτά του Παρθενώνα”.

Οι απόψεις και τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για τη σχέση του αετώματος με τους νεκρούς του Μαραθώνα καθήλωσαν το κοινό. Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει από την Εταιρία ο κύριος Δημήτρης Ζυμάρης.

Για το βιβλίο “Η Μάχη του Μαραθώνα”:

Κατά την βράβευσή του σε ειδική τελετή της Ακαδημίας Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2014, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Χ. Πετράκος εκφώνησε στην επιβλητική αίθουσα συνεδριάσεων της Ακαδημίας το σκεπτικό της απονομής:

Το βραβευόμενο βιβλίο αποτελεί την πληρέστερη και πλέον διεξοδική πραγμάτευση της μάχης του Μαραθώνος το 490 π.Χ. γραμμένης από Έλληνα και από τις πλέον άρτιες επιστημονικώς. Ο συγγραφεύς με συνθετικές και κριτικές ικανότητες μας προσφέρει σημαντική αρχαιολογική και ιστορική μονογραφία για το ζήτημα της μάχης η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στην επιστήμη επί μακρά έτη“.

Για τον συγγραφέα:

Ο Χρήστος Διονυσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μόνιμος κάτοικος Βουλιαγμένης από το 1980. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγυπτιολογία, με διακρατική υποτροφία Ελλάδος-Αιγύπτου στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Επιγραφική, Παπυρολογία και Νομισματολογία, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Εργάσθηκε αρχικά ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές και αργότερα ως καθηγητής και διευθυντής γυμνασίων και λυκείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών για τη σύνταξη έργων που η έκδοσή τους είχε αποφασιστεί από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημιών, καθώς και Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων.

Με δική του πρόταση, πέρασε η Θεατρική παιδεία και η Τοπική ιστορία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η Νεοελληνική Λογοτεχνία ως εξεταστέο μάθημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Πανελλήνιων Αγώνων μαθητικού θεάτρου, μέλος της Επταμελούς Γραμματείας του Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της «Πράσινης Πολιτικής» στην Ελλάδα, και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, και ιδρυτής της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης.

Για τις ειδικές του γνώσεις και τις αποτελεσματικές του δράσεις σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έχει ορισθεί από το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ως εμπειρογνώμων των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της περιοχής. Πήρε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τη μάχη του Μαραθώνα, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, στον Μαραθώνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του οικείου δήμου. Άρθρα του και μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Ο Χρήστος Διονυσόπουλος από το 1990 μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Βουλιαγμένης και Κέρκυρας.