Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ανεξάρτητη Κίνηση

Διχάζει τη Βάρη το νέο Νεκροταφείο

Επιδοκιμασίες αλλά και …αγανάκτηση έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάταξη του Κοιμητηρίου της Βάρης.

Η τεχνική μελέτη για το έργο που θα ανακατασκευάσει στην ουσία το νεκροταφείο από την αρχή παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την παράταξη του δημάρχου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τάφοι VIP και ρεζερβέ

Σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο νεκροταφείο της Βάρης με επιφάνεια περίπου 4 στρεμμάτων θα διαθέτει 486 τάφους, 458 απλούς και 28 διπλούς οικογενειακούς τάφους.

Υπό τη σημερινή διαμόρφωση, υπάρχουν περίπου 600 τάφοι, μετά από μια αυθαίρετη επέκταση του αρχικού σχεδίου που προέβλεπε μόλις 360 τάφους.

vari_new

Αναλυτικά, προβλέπεται να κατασκευαστούν:

  • 20 τάφοι “Επί Τιμή”, στην είσοδο του κοιμητηρίου για πρώην δημάρχους, προέδρους δημοτικής κοινότητας και άλλους επιφανείς δημότες.
  • 160 τάφοι “υπέρ των ΣΑΑΚ” της Βάρης, δηλαδή για τους κληρονόμους των κληρούχων κτηνοτρόφων και γηγενών της Βάρης και τους καλλιεργητές της Βάρκιζας. Και επιπλέον:
  • 182 τάφοι τριετούς διάρκειας,
  • 96 απλοί οικογενειακοί τάφοι και
  • 28 διπλοί οικογενειακοί τάφοι.

Συνολικά, οι 180 από τις 486 θέσεις στο νεκροταφείο ή το 37% προορίζονται για …VIP και απογόνους μελών των ΣΑΑΚ (Συνεταιρισμοί Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών), γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από την αντιπολίτευση. Σημειωτέον ότι ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υπογράμμισε ότι το τίμημα για τους 160 τάφους υπέρ των ΣΑΑΚ “θα είναι εντελώς συμβολικό” και βέβαια δωρεάν για τους “επί τιμή”.

Παράλληλα, η μελέτη προβλέπει να απελευθερωθεί ο χώρος μπροστά από τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, ο αρχικός πυρήνας του οποίου διαπιστώθηκε ότι αποτελεί μνημείο της υστεροβυζαντινής περιόδου.

Θα κατασκευαστούν τουαλέτες, θα ανακαινιστούν υπάρχοντα κτίσματα ώστε να λειτουργήσει γραφείο κοιμητηρίου και αποθήκη εργαλείων, ενώ στο χώρο της πλατείας θα ανεγερθεί ταφικό μνημείο “προς τιμήν των παλαιών οικιστών του τόπου”.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο Κανονισμός του Κοιμητηρίου θα απαγορεύει “τις υπερπαραγωγές”, ορίζοντας αυστηρά τις επιτρεπόμενες διαστάσεις των τάφων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 80 πόντους στο ύψος.

Οργή για τις εκταφές

Το πρόβλημα αναδιάταξης ενός χώρου που ήδη χρησιμοποιείται είναι τι γίνεται κατά τη μεταβατική περίοδο.

Στην περίπτωση του νεκροταφείου της Βάρης έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που έχει πλήξει όσο λίγα τη δημοτική αρχή. “Γνωρίζουμε ότι μας λοιδορούν και μας υβρίζουν”, παραδέχτηκε αφοπλιστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσθέτοντας όμως ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος των αποφάσεών του.

Κι αυτό διότι εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη διαδικασία εκταφών.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι προτεραιότητα στις εκταφές δόθηκε στους τάφους που βρίσκονταν επί πολλά χρόνια μετά τη λήξη της τριετίας και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα διά του Τύπου που έκανε η δημοτική αρχή για συνεννόηση.

Είχα κι εγώ συγγενή μου πρώτου βαθμού που εξετάφη” δήλωσε ο Δήμαρχος για να σημειώσει πως δεν έγιναν διακρίσεις ούτε χάρες σε κανέναν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί 150 εκταφές.

Οι αστοχίες πάντως δεν έλειψαν.

argyroudakis

Αυτό επισήμανε με βουρκωμένα μάτια ο πρώην αντιδήμαρχος Βάρης και ένας από τους παλαιότερους κατοίκους της περιοχής, ο Λευτέρης Αργυρουδάκης, ο οποίος κατήγγειλε πως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Βαμβασάκης, του απηύθυνε μια εξοργιστική επιστολή με την οποία τον καλούσε να προσέλθει στον Δήμο “αλλιώς θα μου πέταγε τον πατέρα στο χωνευτήρι”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παραδέχτηκε πως ίσως σημειώθηκαν λάθη στην επικοινωνιακή διαχείριση, όμως επέμεινε στις θέσεις του.

Πρόταση του Λευτέρη Αργυρουδάκη για αναβολή του θέματος, με την αιτιολογία ότι η Μελέτη δόθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους αυθημερόν και δεν πρόλαβαν να την μελετήσουν, απορρίφθηκε.

“Έχουμε φάει πολύ ξύλο”

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Θάνος Ματόπουλος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών, τόνισε ότι “αν είμαστε ταξικά διαχωρισμένοι στη ζωή, δεν χρειάζεται να είμαστε και στο θάνατο”, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να υπάρχουν οικογενειακοί τάφοι και ότι δεν έχει καμία νομική βάση ο διαχωρισμός τάφων “υπέρ των ΣΑΑΚ”.

tsirigoti-1

Το λόγο πήρε και η Ηλέκτρα Τσιριγώτη που υπογράμμισε ότι η Τεχνική Έκθεση δόθηκε πολύ καθυστερημένα στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στους μηχανικούς που την συνέταξαν.

Η πρώην αντιδήμαρχος της Βούλας ευχήθηκε στον δήμαρχο με νόημα “καλή δύναμη” για να λάβει την απάντηση “έχουμε ήδη φάει πολύ ξύλο” από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 5 Νοεμβρίου 2016)

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας