Δημοσθένης Δόγκας: Η κεντρική ομιλία στη Βάρκιζα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της ομιλίας του υποψηφίου Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης”, Δημοσθένη Δόγκα στη Βάρκιζα την Κυτιακή 30 Μαρτίου. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της εκδήλωσης και το βίντεο της ομιλίας στο τέλος του άρθρου.

Η ομιλία του Δημοσθένη Δόγκα:

tspg

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνδημότες…
Της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης,
Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου που είσαστε σήμερα κοντά μας.

Από τη Βάρκιζα, αρχίζουμε σήμερα, όλοι μαζί, ένα νέο ξεκίνημα, για να αλλάξουμε τις πόλεις και το Δήμο μας. Είμαστε εδώ όλες οι γενιές, οι πιο παλιοί, αλλά και οι πιο νέοι, για να μετουσιώσουμε ΜΑΖΙ, σε πολιτική πράξη, το σύνθημα της Δημοτικής Βούλησης «Τώρα Ανανέωση Παντού».

Είμαστε όλοι μάρτυρες, τρία και πλέον χρόνια τώρα, μιας απαράδεκτης κατάστασης στο Δήμο μας, που φτάνει στον ευτελισμό των θεσμών, με αποκορύφωμα τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα, οι δύο, δήθεν, «μονομάχοι», ο Δήμαρχος Σπύρος Πανάς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με συνεχείς αντεγκλήσεις και ύβρεις μεταξύ τους, ακόμα και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, έχουν οδηγήσει την προεκλογική αντιπαράθεση σε επίπεδο που δεν συνάδει με την υψηλή πολιτισμική στάθμη και την κουλτούρα των κατοίκων και των δημοτών των 3Β. Καταδικάζουμε αυτή την τακτική και τους καλούμε, πριν είναι αργά, να αλλάξουν στάση και να σοβαρευτούν. Να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου και όχι με λαϊκισμούς. 

Ανήκουν στο παρελθόν… Είναι εκφραστές παρωχημένων καταστάσεων και λειτουργούν ως τροχοπέδη για το Δήμο μας.

Είμαστε το μέλλον. Η ανανέωση έχει κόστος, αλλά η πλάστιγγα γέρνει πάντα προς το μέρος της.

Στη Βάρη, στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη, μας ενώνει η ίδια Δημοτική Βούληση: 

για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του τόπου μας, τη βελτίωση του περιβάλλοντος,

για την εξασφάλιση του ανθρώπινου χαρακτήρα του Δήμου μας, με τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αθλητική ανάπτυξη,

την υποστήριξη και την εξέλιξη του κοινωνικού προσώπου του Δήμου, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη της δημοτικής και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Η αυτοδιοικητική μας πρόταση εστιάζει σε τρεις τομείς δράσης:

Στην Κοινωνική πολιτική, την δημιουργία και των εξέλιξη των μηχανισμών της.

Στην Περιβαλλοντική, Πολιτιστική και Αθλητική μέριμνα, καθώς και

Στην Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο μας.

Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματός μας προέρχεται από διαφανείς και ρεαλιστικές πηγές. Οι πηγές αυτές περιλαμβάνουν τους πόρους από τα Αναπτυξιακά εργαλεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), την Ενίσχυση που προέρχεται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και την Ορθολογική κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης, που επιτυγχάνεται και μέσα από τη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου.

Ακόμα, το προσωπικό παράδειγμα του ίδιου του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των δημοτικών υπαλλήλων, που πρόκειται να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις αρχές της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών, δείχνει το δρόμο για μία περαιτέρω μείωση του κόστους διαχείρισης και ταυτοχρόνως μια αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, που η δική μας «Βούληση» επιτάσσει.

Θέλουμε μεγάλους ανοιχτούς διαγωνισμούς, με σαφείς οδηγίες και διαφάνεια στην εφαρμογή τους, για να δοθεί ένα τέρμα στην κατάτμηση και απευθείας ανάθεση των δημοτικών έργων, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση των δημοτικών εσόδων και την υπερχρέωση των δημοτών.

Εμείς θα πράξουμε τα βέλτιστα για την απορρόφηση και αξιοποίηση όλων αυτών των πόρων, σε αντίθεση με την πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τις δημοτικές αρχές.

Οι βασικές «κατευθυντήριες οδοί» που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας συνολικά για τον Δήμο μας, αλλά και για κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά, αφορούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική πολιτική, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και βεβαίως την ασφάλεια των ανθρώπων στις πόλεις μας.

Γενικές «Εκστρατείες»

1. Περιβάλλον

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματός μας δεν αφορά σε κάποια αλλαγή, αλλά στη διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στη δόμηση των πόλεών μας. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Βούληση εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην αλλαγή των χρήσεων γης, που επιχειρείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όχι μόνο απειλεί το θεσμικό καθεστώς της «κηπούπολης» στη Βούλα, αλλά ανοίγει συνολικά το δρόμο για την εμπορευματοποίηση εκτάσεων του Δήμου μας, αφού θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες και εταιρίες να χτίζουν, μεταξύ άλλων, κέντρα διασκέδασης, βενζινάδικα, εμπορικά κέντρα και συνεργεία.

Η Δημοτική Βούληση έχει ήδη αναλάβει και θα επιτείνει στο εγγύς μέλλον, ως εκλεγμένη δημοτική αρχή, πολλές περισσότερες Δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, όπως αναδασώσεις, καθαρισμούς χώρων και εκπαιδευτικές εκδρομές, ενώ προτείνει τη δημιουργία του Δάσους του Δημότη, που με την εθελοντική συνδρομή του συνδυασμού και των δημοτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως με τη βοήθεια των δημοτών της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης, θα δεντροφυτεύσει τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δήμου μας που χρίζουν αναδάσωσης.

Η Ανακύκλωση και η Κομποστοποίηση έρχονται σε πρώτο πλάνο, στο πλαίσιο ενθάρρυνσης της οικολογικής συνείδησης που ενέχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του Δήμου, στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, στις χωματερές και στη διαμόρφωση μίας φιλικής στο περιβάλλον στάσης για τα παιδιά μας. Μία ακόμη πρωτοβουλία που εξετάζεται για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι το πρόγραμμα Διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων, «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΩ». Με βάση αυτό το πρόγραμμα, οι δημότες θα επιβραβεύονται και θα αποκτούν κίνητρα για να εφαρμόζουν την καλύτερη δυνατή ανακύκλωση συσκευασιών και κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, σε ειδικούς κάδους που θα αποδοθούν στα νοικοκυριά.

Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση και την επέκταση του πράσινου χαρακτήρα που η Δημοτική Βούληση επιδιώκει ενεργά, είναι η Ενίσχυση της Δασοπροστασίας μέσα από τη συνένωση και τη συντονισμένη δράση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης. Τα μέλη αυτών των ομάδων θα επιβραβεύονται για το έργο τους, με έναν μη-χρηματικό τρόπο ώστε να διατηρείται ακέραιος ο χαρακτήρας της ανιδιοτελούς προσφοράς τους.

Το πρόγραμμά μας προβλέπει και ζητά την Απελευθέρωση των Ακτών σε όλο το παραλιακό μέτωπο, και την απόδοσή του στη διαχείριση του Δήμου προς όφελος των δημοτών μας, αλλά και των άλλων κατοίκων της Αττικής και όχι μόνο.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι το πρόγραμμά μας προάγει την Εξοικονόμηση Ενέργειας τόσο για το περιβάλλον όσο και για το Δήμο μέσα από τη χρήση του δημοτικού φωτισμού χαμηλής κατανάλωσης. Προτείνεται, περαιτέρω, η Δημιουργία Βοτανικού Κήπου, καθώς και η Δημιουργία Γραφείου Εφαρμοσμένης Περιβαλλοντολογίας, σε συνεργασία με οργανώσεις και φορείς.

Η πραγματική Ενοποίηση του Καλλικρατικού Δήμου, θα φέρει, μεταξύ άλλων, ενιαία εικόνα στις πόλεις μας, μέσα από την αλλαγή των δημοτικών πινακίδων και σημάνσεων, καθώς και τη βαφή-συντήρηση των δημοτικών οχημάτων με τα χρώματα και το νέο λογότυπο του Δήμου, που θα γίνει με τη συναίνεση όλων.

2. Ποιότητα ζωής στην πόλη

Ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας στον Δήμο, όπως και να μειώσει το άγχος και τον εκνευρισμό όλων μας, είναι η Βελτίωση των Υπαρχουσών Υποδομών. Σε οποιονδήποτε Δήμο που έχει ως επίκεντρό του τον άνθρωπο, οι πεζοί κατά πρώτο λόγο και οι ποδηλάτες κατά δεύτερο θα πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι στις ίδιες τους τις πόλεις. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει σήμερα. Συνεπώς, σε έναν ανθρωποκεντρικό Δήμο είναι επιτακτική ανάγκη, η βελτίωση των πεζοδρομίων και η σωστή διάταξη των ποδηλατοδρόμων, ενώ το πρόγραμμά μας περαιτέρω προβλέπει την κατάλληλη διαχείριση για τη στάθμευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων αλλά και για τις πιάτσες των ταξί μέσα από κατάλληλες κυκλοφοριακές μελέτες.

Η βελτίωση των αγωγών ομβρίων αλλά και λυμάτων και ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι άμεση προτεραιότητά μας.

Η πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, είναι ακόμη ένα ζήτημα που μας απασχολεί έντονα.

Η ποιότητα ζωής στην πόλη για τους δημότες μας θα εξυπηρετηθεί, πιστεύουμε, αφάνταστα, μέσα από την ανασύσταση μιας υπηρεσίας που θα αντικαταστήσει τη Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία οι Δημοτικές Υπηρεσίες θα ελέγχουν πραγματικά και σχολαστικά την κατάληψη των πεζοδρομίων, τις παράνομες σταθμεύσεις, και άλλες αρνητικές συνήθειες που προσβάλλουν την αισθητική μας και δυσκολεύουν την κυκλοφορία στις πόλεις.

Για το Δήμο μας επίσης προβλέπουμε την έκδοση μίας Ενιαίας Κάρτας Δημότη, η οποία θα παρέχει ίσα δικαιώματα για τους κατοίκους σε όλες τις δημοτικές παροχές.

Μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας είναι η κατάλληλη Φροντίδα για τα Αδέσποτα Ζώα.

3. Κοινωνική πολιτική

Η Αυτοδιοίκηση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί και θα πρέπει να αποτελέσει ακόμη περισσότερο ένα κοινωνικό στήριγμα για όλους, ιδιαίτερα για τις πλέον ευπαθείς ομάδες. Έτσι, ενισχύουμε τα προγράμματα των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), και προτείνουμε τη μείωση ή κατάργηση των συνδρομών για δημοτικές υπηρεσίες, όπως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις αθλητικές δραστηριότητες, και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ).

Παράλληλα, επιδιώκουμε την εγκατάσταση, σε σταθερή βάση, του θεσμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Φαρμακείου και Ιατρείου, και κοινωνικού φροντιστηρίου, ενώ ειδική φροντίδα σκοπεύουμε να δώσουμε στην λειτουργία του Κοινωνικού Ξενώνα Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Δίνουμε έμφαση στην βελτίωση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βάρης.

Η παροχή δωρεών και χορηγιών θα διευκολυνθεί καθιστώντας τη διαδικασία απλούστερη για τους χορηγούς προς όφελος των δημοτών μας.

Τέλος, θα δημιουργηθούν κοινωνικές δραστηριότητες που θα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δημοτών. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν: τα «Απολλώνια», μία τριήμερη εκδήλωση-εορτασμό προς τιμήν της ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων, με σχολικούς αθλητικούς αγώνες, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, συναυλίες, καθώς και τη δημιουργία «ειδικών παιχνιδιών» (κυνήγι θησαυρού και διαδικτυακές εφαρμογές) που θα έχουν ως σκοπό την εξοικείωση των παιδιών και των ενηλίκων με τα όρια και τις σημαντικότερες τοποθεσίες του Δήμου.

4. Παιδεία

Στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας απαιτούνται, στον Δήμο μας, κάποιες αλλαγές οι οποίες για εμάς, επείγουν. Η πρώτη από αυτές είναι η δημιουργία του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Βούλας, όπου πρόκειται να διατεθούν δημοτικοί πόροι για το καταλληλότερο ακίνητο που θα προσφερθεί προκειμένου να επισπευσθεί η ανέγερσή του. Ακόμα, επιβάλλεται η ίδρυση του νέου 6ου Νηπιαγωγείου στη Βούλα έτσι ώστε να πάψει μια και καλή το απαράδεκτο φαινόμενο της συστέγασής του με το 2ο Νηπιαγωγείο σε μία τάξη-τραπεζαρία.

Πολλές από τις υπάρχουσες υποδομές έχουν παλιώσει και χρειάζεται να βελτιωθούν, όπως οι εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου της Βουλιαγμένης, ενώ το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Βούλας πρέπει πλέον να εκσυγχρονιστεί. Το πρόγραμμά μας στοχεύει στην ίδρυση νέων κέντρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών (ΚΔΑΠ) στη Βάρη και στη Βουλιαγμένη ενώ, όπως ανέφερα στις προτεραιότητες της κοινωνικής μας πολιτικής, θα εξετάσουμε τον χρόνο εφαρμογής του κοινωνικού φροντιστηρίου και του κοινωνικού βιβλιοπωλείου. Η Δημοτική Βούληση επίσης δεν θα ήταν δυνατόν να μην επιδιώξει την ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, που δεν υπάρχει ακόμα στον Δήμο μας.

Άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στην παιδεία είναι η καθιέρωση των Εθελοντών σχολικών φυλάκων. Παράλληλα, είμαστε πολύ θετικοί στην εφαρμογή Δημοτικών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, όπως είναι η διδασκαλία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

5. Αθλητισμός

Στο πλαίσιο της στήριξης του αθλητισμού, η Δημοτική Βούληση θα ενισχύσει οικονομικά τα αθλητικά μας σωματεία, με έναν τρόπο διαφανή και ουσιαστικό και, για να το πετύχουμε αυτό, θα επιμείνουμε και θα επιδιώξουμε, όπως και με την περίπτωση των παραλιών, αποκλειστικά ο Δήμος και όχι το κράτος να είναι ο διαχειριστής των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για να συνεχίσουμε τις μεγάλες επιτυχίες των ομάδων μας σε όλα τα αθλήματα. Άλλωστε στις ενέργειες της κοινωνικής μας πολιτικής δίνουμε έμφαση στη μείωση ή την κατάργηση των συνδρομών των δημοτών για τις αθλητικές δραστηριότητες, όπως και στην προώθηση και διαφήμιση του αθλητισμού μέσα από γιορτές και εκδηλώσεις. Μία ενδιαφέρουσα ιδέα είναι η εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού με συμμετοχή επαγγελματιών αθλητών.

Όπως και σε όλες μας τις εκστρατείες, οι απόψεις και οι εισηγήσεις των δημοτών μας είναι κρίσιμες και σημαντικές, και θεωρούμε δεδομένο ότι και για τον αθλητισμό, οι αθλητές και αθλήτριες, οι γυμναστές και οι γυμνάστριες, οι προπονητές και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την μέριμνά του θα επικοινωνήσουν ελεύθερα μαζί μας, για να ακούσουμε προσεκτικά ό,τι έχουν να μας πουν και να μας προτείνουν.

6. Πολιτισμός

Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας έχει ιδιαίτερη αξία για τον συνδυασμό της Δημοτικής Βούλησης. Όπως και με την προστασία του περιβάλλοντος, η παράταξή μας και εγώ προσωπικά έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού, σεβασμό στις αξίες και τα ήθη μας, τα διαχρονικά έργα τέχνης, αλλά και τα μνημεία μας και επιδιώκουμε ενεργά την προστασία και την ανάδειξή τους. Έτσι, για παράδειγμα, προγραμματίζουμε την αναστήλωση και την προστασία του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης αλλά και την ανάδειξη και προβολή όλων των αρχαιοτήτων στα όρια του Δήμου μας με την έκδοση χάρτη με ενοποιημένους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο πολιτισμός όμως δεν είναι μονάχα υπόθεση του παρελθόντος, δημιουργείται και θα πρέπει να δημιουργείται κάθε στιγμή που περνά και, υπό αυτή τη σκοπιά, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την Αξιοποίηση χώρων και υποδομών για πολιτιστική δημιουργία στην οποία θα έχει ελεύθερη συμμετοχή κάθε δημότης. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα μπορούν να στεγαστούν οργανωμένες ομάδες τέχνης και πολιτισμού με έμφαση στη ζωγραφική, τη θεατρική έκφραση, τις χορωδίες, τις κινηματογραφικές ταινίες και τις συζητήσεις για ποιοτικά βιβλία, ακόμα και την ελεύθερη συζήτηση και την ανάπτυξη της φιλοσοφίας του καθενός μας. Με αυτό τον τρόπο ο πολιτισμός παύει να είναι μία αφηρημένη έννοια «εκεί έξω» και εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους να τον υιοθετήσουμε και να του δώσουμε πνοή. Η προσωπική ενεργοποίηση των εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών μας, μικρών και μεγάλων, σε πείσμα της σύγχρονης «κοινωνίας των θεατών» που παρατηρούμε ολόγυρά μας, είναι πραγματικό όραμα για την Δημοτική Βούληση. Και, φυσικά, Δημοτική Βούληση χωρίς την ίδρυση Δημοτικού Ωδείου και Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δεν νοείται.

7. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά την βιώσιμη επιχειρηματικότητα για τις τρεις μας πόλεις, στη Δημοτική Βούληση βλέπουμε θετικά την προοπτική που παρέχει ο ανεκμετάλλευτος ως τώρα θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Έχοντας νομοθετηθεί πάνω από 2 χρόνια, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), είναι ένας νέος φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας, και εμφανίσθηκε με τον πρόσφατο Ν.4019/2011. Περιλαμβάνει τις οικονομικές, επιχειρηματικές, παραγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν ως ξεκάθαρο στόχο το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων.

Πρακτικά, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις είναι συνεταιρισμοί που αποτελούνται από εταιρίες ή από απλούς πολίτες οι οποίοι έχουν κοινωφελή σκοπό. Οι εργαζόμενοί τους προβλέπεται να προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους δεν χάνουν τα προνόμιά τους. Ο Δήμος σαν θεσμός θα σταθεί αρωγός και θα προωθήσει τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

8. Ειδικά θέματα δημοτικών ενοτήτων

Α. Βάρη

Στη Βάρη, που είναι η περιοχή με τα σημαντικότερα προβλήματα υποδομών και υστερεί σε σχέση με τις άλλες δημοτικές ενότητες, τουλάχιστον μέχρι τώρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Έτσι, είναι μεγάλη η ανάγκη για την πόλη να υλοποιηθεί επιτέλους το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με την ένταξη όλων των περιοχών και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών. Η Δημοτική Βούληση αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε εξωθεσμικές παρεμβάσεις, που αλλοιώνουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Για όλες τις νέες περιοχές της Βάρης, Ασύρματο, Μηλαδέζα, Λαθούριζα, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν εργασίες οδοποιίας, να προβλεφθούν οι ελεύθεροι χώροι, αλλά και να κατασκευαστούν παιδικές χαρές.

Είναι σθεναρή η βούλησή μας να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί οριστική λύση για το Χέρωμα, που ταλανίζει τόσα χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.

Για την ανατολική παραλία της Βάρκιζας είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη η μεταβίβαση της διαχείρισής της στον Δήμο, για ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες και τους επισκέπτες, καθώς και η αυστηρή ματαίωση κάθε σχεδίου εμπορευματοποίησης από ιδιωτικά συμφέροντα.

Β. Βούλα

Για την πόλη της Βούλας, πρώτη προτεραιότητα στην οποία έχω ήδη αναφερθεί είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της ως «Κηπούπολης», χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στις χρήσεις γης. Παράλληλα, η ίδρυση του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου και του 6ου Νηπιαγωγείου Βούλας αλλά και η αναβάθμιση του Γραφείου Συμβουλευτικής κι Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχουν επισημανθεί στο πλαίσιο των γενικών εκστρατειών για την παιδεία στον Δήμο μας.

Η οριστική απελευθέρωση της Β’ πλαζ Βούλας είναι πλέον επιβεβλημένη. Ο πλήρης καθαρισμός η ανακαίνισή της και η απόδοσή της στους δημότες μας και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου θα είναι από τις πρωταρχικές μας προτεραιότητες.

Η Δημοτική Βούληση θα διεκδικήσει, εκ μέρους των δημοτών της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τα οικόπεδα της παραλιακής ζώνης που διεκδίκησε δικαστικά η εταιρία-φάντασμα ΜΕΕΚΒ (Μετοχική Εταιρία Εκμετάλλευσης Κτήματος Βούλας), αλλά και την αποτροπή της απόδοσης των 12 εκατομμυρίων ευρώ στους κληρονόμους της.

Ο Δήμος οφείλει να είναι και θα είναι συμπαραστάτης στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο θα πρέπει να διατηρήσει το Δημόσιο χαρακτήρα του, βελτιώνοντας τις συγκοινωνίες από και προς το νοσοκομείο, αυξάνοντας συγχρόνως την προβολή του σημαντικού του ρόλου για την Βούλα και όλα τα νότια προάστια.

Τέλος σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος η Δημοτική Βούληση θα προβεί, σε συνεργασία με το εθελοντικό της δυναμικό και άλλους ευαισθητοποιημένους φορείς, στην Αναδάσωση και την προστασία του βουνού.

Γ. Βουλιαγμένη

Για την πόλη της Βουλιαγμένης, υποστηρίζουμε σθεναρά τη διατήρηση της χρήσης γης ακριβώς όπως έχει στον Αστέρα, το λόφο του Ορφανοτροφείου και τη Φασκομηλιά, χωρίς καμία διαφοροποίηση της υπάρχουσας κατάστασης. Διαφωνούμε ριζικά με την τσιμεντοποίηση του Αστέρα, (που θα επέλθει με τα σχέδια για ανέγερση 40.000 τ.μ. νέων κτισμάτων) και ζητούμε την απόρριψη του εγκριθέντος ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου).

Αρνούμαστε ξεκάθαρα την οποιαδήποτε οικοδομική, εμπορική ή άλλη αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών της Βουλιαγμένης, που σήμερα αποτελούν πευκοδάσοι και κοινόχρηστους χώρους.

Αναδεικνύουμε το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση και την αναστήλωσή του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, και ζητούμε να αποδοθεί στο Δήμο, στους δημότες μας και στους πολίτες όλου του κόσμου, απελευθερωμένο από τις σημερινές του περιφράξεις. Επιπρόσθετα, αναδεικνύουμε και όλες τις άλλες αρχαιότητες της περιοχής (Καβούρι, αρχιερατική κατοικία), που λόγω έλλειψης πόρων παραμένουν θαμμένες στο έδαφος.

Ακόμη και στην Βουλιαγμένη χρειάζεται εκσυγχρονισμός σε υποδομές όπως πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, αλλά και στις πλαζ που εξυπηρετούν τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης.

Το δημαρχιακό κτίριο που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης, είναι για εμάς φανερό ότι χρειάζεται διατήρηση και επισκευή και όχι παραχώρηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που επιχειρήθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Είναι απαραίτητο, τέλος, να διαφυλάξουμε τη φυσική ομορφιά της Λίμνης Βουλιαγμένης για να διαταράσσετε η φυσική ισορροπία της περιοχής. Η οποία έχει ανακηρυχθεί μετά τις προσπάθειες του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονυσόπουλου ως περιοχή Natura 2000 και ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

9. Δημοκρατία και συμμετοχή

Η Δημοτική Βούληση Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης δίνει προτεραιότητα στον εθελοντισμό και επιβραβεύει την εθελοντική συμμετοχή και προσπάθεια των δημοτών. Τα στελέχη της Δημοτικής Βούλησης και ο επικεφαλής της δίνουμε το παράδειγμα μέσα από την προσωπική στάση ζωής, ο καθένας μας! Αλλά και την πολυετή εθελοντική υπηρεσία στον τόπο μας. Με την ανιδιοτελή προσφορά στον δικό μας τόπο δεν ωφελούμε μόνο τους συνδημότες, αλλά ταυτόχρονα νοιώθουμε όμορφα με τους εαυτούς μας και οι ζωές μας αποκτούν ένα καινούργιο, βαθύ νόημα, αφού αποτελούμε μέρος ενός μεγάλου συνόλου που εξυπηρετεί αποκλειστικά το κοινό καλό και τίποτε άλλο.

Η δημοκρατικότητά μας και ο εκδημοκρατισμός των θεσμών είναι στην εποχή μας ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, μία ουσιαστική αναγκαιότητα, που όμως χάνει την αξία της μέσα από την απουσία πραγματικής πολιτικής πράξης. Προς όφελος λοιπόν των δημοκρατικών διαδικασιών στον Δήμο μας θα ακολουθήσουμε μια αληθινή αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τα Τοπικά Συμβούλια και την Επιτροπή Διαβούλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί συναινετική εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ούτως ώστε να μην χρειαστεί να διοριστεί από την κυβέρνηση.

Η Δημοτική Βούληση Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης τάσσεται επίσης υπέρ της πραγματοποίησης Τοπικών Δημοψηφισμάτων για κρίσιμα θέματα του Δήμου και θα τα επιδιώξει για θέματα της επικαιρότητας.

Οι δημοκρατικές διαδικασίες στο Δήμο μας θα εξασφαλίζονται και με την Ηλεκτρονική Διαφάνεια, μέσα από τη χρηστική ιστοσελίδα του Δήμου, την άμεση ανάρτηση όλων των δημοτικών αποφάσεων και την μηνιαία ανάρτηση της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού, όπως και μέσα από την τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Επιπλέον, εγκαινιάζεται η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε κεντρικά σημεία στις τρεις πόλεις του Δήμου μας, σε πλατείες, πεζοδρόμους, βιβλιοθήκες και αξιοθέατα.

Η Δημοτική Βούληση σχεδιάζει τη δημιουργία περιπτέρων info-desk σε κομβικά σημεία των πόλεων μας, που θα διαθέτουν πληροφορίες αναφορικά με την ιστορία του τόπου, τα αξιοθέατα, τα σχολεία, τις υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Στη Δημοτική Βούληση δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση μιας πραγματικά φιλικής, κοινωνικής καθημερινότητας για τους δημότες μας. Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θα αναλάβουμε για την διαφύλαξη και την βελτίωση του περιβάλλοντος. 

Την αύξηση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Την κοινωνική πολιτική, που αμβλύνει τα βάρη των δημοτών και τους ενδυναμώνει.

Τη δημοκρατικότητα των αιρετών και τη συμμετοχή των πολιτών. Την αναβάθμιση των υποδομών της παιδείας μας.

Τη στήριξη του αθλητισμού.

Την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Την βιώσιμη επιχειρηματικότητα, μέσα από τις κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Σε όλες αυτές τις «εκστρατείες», η δημόσια αναγνώριση του ρόλου του εθελοντή και η βούλησή μας, για τη δημιουργία της καθημερινότητας που θα πλησιάζει περισσότερο τα όνειρά μας, για τον Δήμο μας, αποτελούν για όλους εμάς και για όλους εσάς που θα μας στηρίξετε και θα μας πλαισιώσετε, μία συνεχή πηγή δύναμης και έμπνευσης.

Περισσότερο από όλα μας εμπνέει ο ίδιος ο τόπος μας. Και θα ασχοληθούμε μαζί του με αγάπη και ευαισθησία. Με ευθύνη και ευθύτητα. Χωρίς κρυμμένα κίνητρα. Στα στοιχεία του τόπου μας άλλωστε βασίζονται και τα χρώματα του λογότυπου του συνδυασμού μας. Θυμίζοντάς μας τις απλές χαρές της ζωής για τις οποίες πρέπει όλοι να παλέψουμε:

Τη θάλασσα. Τη γη μας. Το φως, που μας δίνει ζωή.