Δόγκας: Να αφουγκραστούμε το προσκλητήριο της γενιάς μας

Δόγκας: Να αφουγκραστούμε το προσκλητήριο της γενιάς μας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για την υποψηφιότητά του στην εκλογική περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπόλοιπο) έδωσε ο Δημοσθένης Δόγκας στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας και τον Παύλο Φιλιππόπουλο. 

“Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, αρκεί να έχουμε την ανιδιοτελή θέληση και επιθυμία να προσφέρουμε και να αγωνιστούμε”, σημειώνει ο Δημοσθένης Δόγκας, συμπληρώνοντας: “Αδυνατώ να συμβιβαστώ με το Μνημόνιο και τους όρους εθνικής υποδούλωσης που το συνοδεύουν”. Το όνειρό του για την Αττική είναι να γίνει μια περιφέρεια “χωρίς ανεργία, με ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. Μια Αττική με ελεύθερους χώρους και ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους της”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πολιτεύεστε για πρώτη φορά. Τι φέρνει στις μέρες μας ένα νέο άνθρωπο στην πολιτική;

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική στις μέρες μας έχει απαξιωθεί. Ειδικά οι τελευταίες αποκαλύψεις που συνόδευσαν τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την απερχόμενη Βουλή, προσέβαλλαν πιστεύω όλους τους Έλληνες. Διαφθορά, ατομισμός και ευνοιοκρατία είναι τα μεγαλύτερα δεινά του πολιτικού μας συστήματος. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το κλίμα δεν πρέπει να δηλητηριάσει τα πάντα. Γνωρίζετε καλά ότι σήμερα διακυβεύονται πολλά. Η χώρα μας δοκιμάζεται σε μια από τις κρισιμότερες χρονικές περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της. Αισθάνθηκα λοιπόν ένα πατριωτικό χρέος, αν μου επιτρέπετε, να με ξεσηκώνει, να επιθυμώ να αντιδράσω σε αυτό το κατεστημένο. Ακόμα, αφουγκράστηκα το προσκλητήριο της γενιάς μου η οποία βλέπει ένα γηρασμένο πολιτικό προσωπικό στην ψυχή, γατζωμένο σε θέσεις και αξιώματα, να μην αφήνει το νέο αίμα να κυκλοφορήσει. Γι’ αυτό έκανα το βήμα και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου στην εκλογική περιφέρεια Αττικής, στις 25 Ιανουαρίου.

Άλλωστε, η ενασχόλησή μου με τα κοινά ήδη έχει ξεκινήσει. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ηγήθηκα ενός ανεξάρτητου συνδυασμού διεκδικώντας το τιμόνι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, από όπου κατάγομαι. Οι συνδημότες μου με εξέλεξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με το ρόλο του αρχηγού της μειοψηφίας.

Πώς θα περιγράφατε την εμπειρία σας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα;

Είναι σίγουρα ένα μεγάλο σχολείο. Αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας αλλά και τις αστείρευτες δυνατότητες που έχουμε στα χέρια μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την ψήφο του μου εμπιστεύθηκε σημαντικές θέσεις. Είμαι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής. Μετά τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων μου με δημόσιο απολογισμό των δράσεών μου παραχώρησα συνέντευξη Τύπου σε όλα τα μέσα της περιοχής.

Συνοπτικά δύναμαι να σας πω σαν απόσταγμα της εμπειρίας αυτής ότι κατανοώ πλέον πως ο καθαρός λόγος, οι συγκεκριμένες προτάσεις, η επαφή με τους πολίτες είναι δυνατό να προσφέρουν σπουδαία αποτελέσματα ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Είμαι λοιπόν πολύ πιο αισιόδοξος πλέον, και πιστεύω ύστερα από αυτή την εμπειρία, ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, αρκεί να έχουμε την ανιδιοτελή θέληση και επιθυμία να προσφέρουμε και να αγωνιστούμε.

Εδώ όμως μιλάμε για ολόκληρη τη χώρα. Είστε έτοιμος να εκπροσωπήσετε τους συμπολίτες σας στο Κοινοβούλιο;

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρούνται εξ ορισμού περισσότερο έτοιμοι να εκπροσωπήσουν το λαό εκείνοι που ήδη τον εκπροσωπούν. Δεν αρνούμαι φυσικά τη σπουδαία σημασία της εμπειρίας και τη γνώση που ενδέχεται να έχουν άνθρωποι με χρόνια θητείας στον κοινοβουλευτικό βίο. Όμως, αν κάνουμε τον απολογισμό αυτών των γενεών, απογοητευόμαστε. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζω ότι η ανανέωση είναι ανάγκη να έλθει σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν οι υποψηφιότητες των νέων ανθρώπων που έχουν εμπειρία στη συμμετοχή στα κοινά, στην κοινωνική προσφορά.

Είμαι άνθρωπος της συμμετοχής. Δραστηριοποιούμαι στους Συλλόγους της Λαυρεωτικής “Τουρκολίμανο”, “Τζονίμα” και “Βγέθι”, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κερατέας, στον Πολιτιστικό και Πολιτισμικό Σύλλογο Κατοίκων Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων “Δήμητρα”. Είμαι μέλος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βούλας (ΝΑΟΒ) και του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων”. Συμμετέχω στη διοίκηση του Συλλόγου “Πρωτέας” για τη Διάσωση και Διατήρηση της Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης. Και βέβαια είμαι εθελοντής – μέλος της Γενικής Εφορίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Όλες αυτές οι συμμετοχές μού γνώρισαν τον συνάνθρωπο και τα προβλήματά του. Με ευαισθητοποίησαν.

Έχω μάθει να ακούω τον συνομιλητή μου. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής και δεν περιμένω να ζήσω από αυτήν. Είμαι άνθρωπος της γενιάς μου. Γι’ αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

Γιατί όμως με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η χώρα κυβερνάται μέχρι στιγμής από μια παραβατική και ανίερη συμμαχία. Μια μνημονιακή συγκυβέρνηση της εθνικής διάλυσης και της εθνικής καταστροφής. Αδυνατώ να συμβιβαστώ με το Μνημόνιο και τους όρους εθνικής υποδούλωσης που το συνοδεύουν. Δεν θα προσφέρω συγχωροχάρτι στους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι υποστηρίζουν υποκριτικά ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ή να ψηφίσουν μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μιλούν για ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Οι ΑΝΕΛ μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες βρέθηκαν στα Ειρηνοδικεία της χώρας, δίνοντας μάχες για να κρατήσουν τα σπίτια τους οι Έλληνες. Οι ΑΝΕΛ υπερασπίζονται τον εθνικό μας πλούτο. Οι ΑΝΕΛ θέτουν επίσης κόκκινες γραμμές. Έχουν το θάρρος να μιλήσουν για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και να σηκώσουν ανάστημα στα σκοτεινά σχέδια για τον ελληνισμό του Τουρκικού Προξενείου της Θράκης. Οι ΑΝΕΛ δεν θα αφήσουν να εκτραπεί η εξωτερική πολιτική της χώρας από τους πάγιους στόχους της και δεν θα αποξενώσουν τους Έλληνες από τη θρησκεία. Γι’ αυτό λοιπόν προχωρώ μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Αττική;

Έχω την εξαιρετική τύχη να καλλιεργώ το ιερό χώμα της Αττικής παράγοντας βιολογικά προϊόντα. Όραμά μου είναι να βγούμε από την κρίση με μια ισορροπημένη ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, όχι τις πολυεθνικές ή τα μεγάλα συμφέροντα. Υγιής επιχειρηματικότητα, κοινωνική αλληλεγγύη, προσφορά και συμμετοχή: Αυτές τις αξίες υποστηρίζω.

Ονειρεύομαι λοιπόν μια Αττική χωρίς ανεργία, με ευκαιρίες απασχόλησης για όλους. Μια Αττική με ελεύθερους χώρους και ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους της. Μια Αττική όπου βασικά δημόσια αγαθά, όπως η νοσοκομειακή περίθαλψη, η παιδεία και οι συγκοινωνίες δεν θα είναι για κανέναν απρόσιτα. Υποστηρίζω την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τάσσομαι υπέρ του αιτήματος πολλών περιοχών της Αττικής για καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τι διαφορετικό σηματοδοτεί η δική σας υποψηφιότητα;

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Υπήρξα όλη μου τη ζωή εθελοντής. Από το παγκόσμιο κίνημα του προσκοπισμού μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλησα να βοηθήσω έμπρακτα τον τόπο μου και ανακαίνισα με έξοδα της οικογένειάς μου το “Πάρκο Γεωργίου Κ. Δόγκα” στη Βούλα όπου κατοικώ. Ξεκινήσαμε με φίλους και συνεργάτες μια ομάδα μελετών που υλοποίησε εθελοντικά πολύ καινοτόμες ιδέες στην Αττική και αλλού. Για όλα αυτά λοιπόν ονειρεύομαι να αποτελέσω τη φωνή για την ανάδειξη και ταυτόχρονα την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας αλλά και για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου.