Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτική Βούληση

Δημοσθένης Δόγκας: Δείχνουμε τις δυνατότητες, δίνουμε τις λύσεις

Τη “διάθεση για έργο” που φέρνει μια πραγματική ανανέωση στα δημοτικά πράγματα των “3Β” αναλύει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον “Παλμό” και στον Γιώργο Λαουτάρη ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης και υποψήφιος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημοσθένης Δόγκας.

Ο Δημοσθένης Δόγκας αναλύει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η νέα δημοτική αρχή υπό τις οδηγίες του τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, καθώς και τα ζητήματα προτεραιότητας για τις τρεις δημοτικές ενότητες της ενιαίας πόλης. Μιλά για την αναγκαία διαχείριση απορριμμάτων που θα αποφέρει έσοδα και δεν θα παράγει έξοδα, για τον εθελοντισμό ως στάση ζωής και διοικητικής φιλοσοφίας, για το χαρακτήρα του Δήμου ως αρωγού στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ως παράγοντα προόδου.

Παλμός: Είστε ο πιο νέος υποψήφιος Δήμαρχος, γεγονός που είναι από μόνο του σημαντικό πολιτικό προτέρημα. Μήπως όμως είναι και η αδυναμία σας; Πώς θα εμπιστευτούν οι δημότες στο τιμόνι της πόλης έναν άνθρωπο χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία;

Δημοσθένης Δόγκας: Γεγονός είναι ότι όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που εμπιστευτήκαμε ως δημότες των δήμων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μας πρόδωσαν.

Σφετεριζόμενοι την ψήφο μας, άφησαν εδώ και 20 χρόνια τις δημοτικές μας εγκαταστάσεις, όπως πάρκα, πλατείες αλλά και τα δημοτικά κτίρια όπως σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, και αθλητικές εγκαταστάσεις να ρημάξουν.

Πολύ περισσότερο την τελευταία τετραετία η πολιτική απραξία της δημοτικής αρχής αλλά και η στείρα αντιπολίτευση οδήγησε το νέο Καλλικρατικό μας δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο να μην μπορεί να καταρτίσει ούτε προϋπολογισμό για το 2014.

Με μεγάλη ευθύνη, μπορώ να δεσμευθώ ότι η Δημοτική Βούληση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο συνδυασμός του οποίου ηγούμαι, είναι σε θέση να φέρει εις πέρας ένα ανανεωμένο πρόγραμμα, που θα δώσει λύσεις καταρχάς στα βασικά θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, αλλά και να αποδείξει τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει ο Δήμος μας.

Όπως βλέπουμε λοιπόν η τυφλή εμπιστοσύνη στους μεγαλύτερους υποψηφίους όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέβη ατελέσφορη.

Εμείς της Δημοτικής Βούλησης, χτίζουμε και επιδιώκουμε οι βάσεις της αυτοδιοικητικής μας προσπάθειας να στηρίζονται στην ειλικρίνεια, τον εθελοντισμό και τον αλτρουισμό.

την τελευταία τετραετία η πολιτική απραξία της δημοτικής αρχής αλλά και η στείρα αντιπολίτευση οδήγησε το νέο Καλλικρατικό μας δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο να μην μπορεί να καταρτίσει ούτε προϋπολογισμό

Π: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας τις πρώτες 100 ημέρες από την εκλογή σας στη Δημοτική Αρχή;

ΔΔ: Οι ενέργειες που απαιτούνται τις πρώτες 100 μέρες από την εκλογή μας στη Δημοτική Αρχή είναι να καταγράψουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν στις δημοτικές υπηρεσίες, στα σχολικά κτίρια σε όλους τους δημόσιους χώρους. Παράλληλα, να δημιουργήσουμε μια ευέλικτη εποπτική αρχή για την τήρηση των κανόνων και σε θέματα τήρησης ωραρίων εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και καταγραφής της κατανάλωσης επί των αναλώσιμων που δαπανώνται. Θεωρώντας ότι με σωστό έλεγχο αλλά και με την εγκατάσταση δοσομετρητών στα αναλώσιμα θα επιτευχθεί μείωση του κόστους διαχείρισης του Δήμου, άρα και μια πηγή εσωτερικής χρηματοδότησης, προκειμένου να καλυφθούν θέματα κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης του Δήμου. palmos_dogas

Οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες πρέπει και θα περάσουν από αξιολόγηση παραγωγικότητας και ενεργού παρουσίας στις υπηρεσίες τους. Καθώς και συνέντευξη στην οποία θα μπορούν να παρουσιάσουν τις ιδέες και απόψεις τους περί αναβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών. Αυτές οι διαδικασίες θα μας επιτρέψουν ως νέα Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσουμε, αξιοκρατικά αλλά και ανθρωποκεντρικά τους εργαζόμενους και τις υπηρεσίες του δήμου να δώσουμε λύσεις σε πολλά άμεσα προβλήματα του τόπου μας! Η βοήθεια των κατοίκων στην αποψίλωση των βουνών και στον καθαρισμό των παραλιών προκειμένου να μη χρεώνει ο Δήμος υπέρογκα ποσά στα δημοτικά τέλη, θα είναι καταλυτική και ταυτόχρονα ανταποδοτική.

Π: Στην κεντρική σας ομιλία στη Βάρκιζα εξαπολύσατε δριμεία επίθεση στους δύο «υποτιθέμενους μονομάχους» όπως είπατε, Πανά και Κωνσταντέλλο, κατηγορώντας τους για λαϊκισμό μεταξύ άλλων. Τι νέο κομίζει η Δημοτική Βούληση στον πολιτικό πολιτισμό της πόλης που δεν υπάρχει στους δύο προαναφερθέντες συνδυασμούς;

ΔΔ: Το νέο που κομίζει η Δημοτική Βούληση στον πολιτικό πολιτισμό του Δήμου μας, είναι η διάθεση για έργο! Με αυτό σαν μοναδικό σκοπό, δεν έχουμε το χρόνο να ασχοληθούμε με τις συνήθεις πρακτικές που έφεραν τον τόπο μας χρόνια πίσω.

Το αίσθημα ενθάρρυνσης, έμπνευσης και επιβράβευσης είναι αυτό που μας διέπει και σύμφωνα με αυτό θα διοικήσουμε το Δήμο με τη Δημοτική Βούληση ως δημοτική αρχή και εμένα τον ίδιο ως Δήμαρχο.

Στις άμεσες ενέργειές μας είναι και η διεξαγωγή μεγάλου ανοικτού διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας με τον πιο ορθό και προσοδοφόρο τρόπο. Με τη γνώση ότι τα απορρίμματα του Δήμου μας αποτελούνται κατά το ήμισυ από κλαδέματα δημοτικών χώρων (πάρκα, πλατείες, άλση) και κήπων ιδιωτικών κατοικιών, σκοπεύουμε να διεξάγουμε ανοικτό διαγωνισμό για την εκμετάλλευσή τους ως κομπόστ. Αυτό μπορεί και θα διευκολύνει την αποκομιδή του κλαδέματος, καθώς ταυτόχρονα θα ρίξει αισθητά τα δημοτικά τέλη.

Για τα οικιακά απορρίμματα, η Δημοτική Βούληση σκοπεύει να διεξάγει πρόγραμμα ενημέρωσης πόρτα- πόρτα, για το σωστό τρόπο ανακύκλωσής τους.

Ασπαζόμενοι την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα εφαρμόσουμε μετά από μελέτη τον αποτελεσματικότερο τρόπο ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων, όπου το κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει θα ανταμείβεται για το ποσοστό επιτυχούς ανακύκλωσης με μείωση των δημοτικών τελών, δηλαδή «ο ανακυκλώνων κερδίζει».

Η οργάνωση μιας κεντρικής διοίκησης δασοπροστασίας είναι επίσης μια βασική μας προτεραιότητα. Θεωρώντας ότι οι εναπομείναντες «πνεύμονες πρασίνου» πρέπει να θωρακιστούν, σκοπεύουμε να ενοποιήσουμε το έμψυχο αλλά και το επιχειρησιακό δυναμικό με το κατάλληλο υλικό ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη!

Η οργάνωση των εθελοντών καθώς και η αξιοποίηση των πολιτών που έχουν λάβει εκπαίδευση πολιτικής προστασίας θα είναι κύριο μέλημά μας. Η εμπειρία μου στη διαχείριση αντίστοιχων ομάδων αλλά και οι δυνατότητες που δίνονται από τη σωστή χρήση των εθελοντών – Δημοτών και κατοίκων θα μας βοηθήσει να δώσουμε λύσεις σε πολλά άμεσα προβλήματα του τόπου μας! Η βοήθεια των κατοίκων στην αποψίλωση του βουνού και στον καθαρισμό των παραλιών θα είναι καταλυτική και ταυτόχρονα ανταποδοτική.

ο σωστά οργανωμένος εθελοντισμός είναι όπως ακριβώς ο σωστός επαγγελματισμός. Δρα οργανωμένα, αποφέρει μεγάλα και σπουδαία αποτελέσματα και ανταμείβει άμεσα τους συμμετέχοντες

Π: Πράγματι, σας έχουμε δει κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών να πρωταγωνιστείτε σε εθελοντικές δράσεις. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με αυτή την παρουσία;

ΔΔ: Ο εθελοντισμός είναι το νόημα!

Ο κάθε ένας από εμάς λειτουργώντας και ζώντας στην κοινωνία είναι ένα προσωπικό παράδειγμα για τους γύρω του.

Με τη συμμετοχή και τη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων, η Δημοτική Βούληση και εγώ ως επικεφαλής της θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι όλοι μαζί μπορούμε αλλά και αξίζουμε, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο σωστά οργανωμένος εθελοντισμός είναι όπως ακριβώς ο σωστός επαγγελματισμός. Δρα οργανωμένα, αποφέρει μεγάλα και σπουδαία αποτελέσματα και ανταμείβει άμεσα τους συμμετέχοντες, συμβάλλοντας στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης.

Π: Από τα κύρια ζητήματα διαπάλης σε αυτές τις εκλογές είναι ο χαρακτήρας της Βούλας ως «κηπούπολης». Ποια είναι η δική σας θέση;

ΔΔ: Η Βούλα έχει ανακηρυχθεί ως Κηπούπολη λόγω των κείμενων διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίστοιχες διατάξεις υπάρχουν για τη Βουλιαγμένη και θα πρέπει να θεσπιστούν και για τη Βάρη, στην οποία παρατηρείται οικιστική ανάπτυξη.

Το ξεχωριστό αυτό καθεστώς του κάθε Δήμου, πρέπει να μείνει άθικτο και εν ισχύ για να διαφυλαχθεί ο αμιγώς οικιστικός χαρακτήρας του τόπου μας.

Το φυσικό περιβάλλον άλλωστε προσδίδει αξία στις σημερινές και στις μελλοντικές γενεές.

Π: Πώς τοποθετείστε για την πώληση του Αστέρα και τα επενδυτικά σχέδια για το Καβούρι;

Η πώληση του Αστέρα έπρεπε να μας είχε απασχολήσει προ πολλού. Άλλωστε, η ίδια η δημοτική αρχή Βουλιαγμένης όφειλε να διαπραγματευθεί την καλύτερη δυνατή συμφωνία με αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο από την πολύ μεγάλη επένδυση που πρόκειται να γίνει.

Η συμπερίληψη του μοναδικού πανελληνίως ναού λατρείας του Απόλλωνα που υπάρχει μέσα στο εν λόγω ακίνητο για εμάς είναι απαράδεκτη και η απόδοσή του στο ευρύ κοινό, χωρίς το αποτρεπτικό εισιτήριο της παραλίας του Αστέρα (Astirbeach) είναι πάγιο αίτημα και διεκδίκησή μας.

Τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να ακολουθούνται από αντισταθμιστικά έργα κοινής ωφέλειας όπως για παράδειγμα τη δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Αυτό θα έδινε μια άμεση δυνατότητα και ελπίδα στους νέους της περιοχής ότι θα απορροφηθούν στο συγκεκριμένο τομέα.

Π: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη Βάρη, μια περιοχή που έχει μείνει σε πολλά «πίσω»;

ΔΔ: Οι προτεραιότητές μας για τη Βάρη είναι η δημιουργία δικτύου αποχέτευσης σωστά σχεδιασμένου, ώστε να μην επιβαρύνει τους κατοίκους -δημότες και μη- της περιοχής.

Παράλληλα, επιθυμούμε να επεκταθεί και το δίκτυο λυμάτων.

Το οδικό δίκτυο να ολοκληρωθεί και να συντηρηθεί το υφιστάμενο. Αυτό θα επιτευχθεί με ανοικτό μεγάλο διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση έργου σε εργολάβους.

Επίσης σκοπεύουμε να δημιουργηθεί αερογέφυρα στην περιοχή Βάρης Κορωπίου. Το γυάλινο κτίριο της παραλίας της Βάρκιζας να χρησιμοποιηθεί ως ΚΑΠΗ. Επίσης, να αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων των λεωφορείων. Τέλος, εφαρμόζουμε πρόγραμμα για τα δημοτικά οικιακά απορρίμματα.

το 2014 είναι η επέτειος των 80 ετών από την ίδρυση της Βούλας και είναι συγχρόνως η κατάλληλη ευκαιρία για Ανανέωση στο Δήμο

Π: Μέσα στην πολύπλευρη κρίση που βιώνουν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, πώς μπορεί ο Δήμος να σταθεί αρωγός σε αυτούς που έχουν ανάγκη;

ΔΔ: Ζούμε σε έναν τόπο που τα γαλαζοπράσινα νερά του είναι να τα πιεις στο ποτήρι. Τα βουνά του δεν χορταίνεις να τα ατενίζεις. Γιατί όμως να υπάρχουν ακόμα και εδώ οικογένειες που στερούνται τα προς το ζην;

Σύμφωνα με δημόσιο έγγραφο, στα όρια του ενιαίου δήμου μας 180 οικογένειες είναι άπορες και 114 είναι οι καταγεγραμμένοι άνεργοι! Όμως τα στοιχεία είναι αναληθή. Στις 180 οικογένειες αντιστοιχεί τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός ανέργων, όχι μικρότερος!

Το πρόβλημα επομένως είναι πολύ πιο μεγάλο από ό,τι τα δημόσια έγγραφα θέλουν να εμφανίζουν. Εμείς στη Δημοτική Βούληση θέλουμε να συμπαρασταθούμε με δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Δε θέλουμε να αποσιωπήσουμε το πρόβλημα αλλά να βρούμε λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιστρατεύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία σε ένα κοινό σκοπό και με ένα κοινό στόχο. Γι’ αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο και Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ως οργανωμένη παράταξη η Δημοτική Βούληση και εγώ ως επικεφαλής απαιτούμε τώρα ανανέωση παντού!

Π: Στο πρόγραμμα και τη διακήρυξή σας ξεχωρίζει η θέση για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πώς σκέφτεστε ακριβώς αυτή την ιδέα;

ΔΔ: Ο Δήμος μπορεί να δράσει ως επικοινωνιακός κόμβος μέσα από τον οποίο η επιχειρηματικότητα θα προβάλλει την Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό να προσεγγίζονται ενδιαφερόμενοι που θα μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία. Στον τόπο μας δραστηριοποιούνται πάρα πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες οι οποίοι με τη σωστή προβολή μπορούν να αναπτυχθούν.

Π: Ο «Καλλικράτης» ένωσε διοικητικά τρεις διαφορετικές πόλεις. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την κοινή πορεία της Βάρης, της Βούλας και της Βουλιαγμένης;

ΔΔ: Όραμά μας είναι να θέσουμε τις βάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο Δήμος να είναι αυτάρκης, ανεξάρτητος και να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες των κατοίκων.

Σκοπός της παράταξης είναι να χαράξει μια πρωτοποριακή πολιτική στο Δήμο που να διασφαλίζει τους τρόπους και τα μέσα για καλύτερη ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας συγχρόνως στις παροχές υγείας και ασφάλειας για όλους τους κατοίκους.

Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ο Δήμος με διαφάνεια, ειλικρίνεια και ανταποδοτικότητα.

Η συλλογική και η ατομική ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση και την αξία της ανάδειξης του φυσικού πλούτου του τόπου μας αποτελούν τη βάση της δημοτικής μας πολιτικής.

Με αυτό τον τρόπο θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα “Δήμο Πρότυπο”, με την Βούληση και το Σθένος να είναι παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα αξιών, κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά και ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Σκοπεύουμε να εκσυγχρονίσουμε διοικητικά και λειτουργικά το Δήμο, ώστε ο δημότης να εξυπηρετείται απρόσκοπτα και άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ο νέος θεσμός δημιούργησε νέες δυνατότητες και προοπτικές για την ανάπτυξη των τριών πόλεων του ενιαίου Δήμου μας. Ο λόγος είναι ότι όποιος κάνει μια σύντομη αναδρομή στην αρχαία ιστορία του τόπου μας, θα διαπιστώσει ότι οι ιστορίες των τριών όμορων Δήμων είναι συνυφασμένες επί εκατονταετίες και άμεσα συνδεδεμένες με κοινή ναυτική δράση και Πολιτισμό.

Το 2014 είναι η επέτειος των 80 ετών από την ίδρυση της Βούλας. Και είναι συγχρόνως η κατάλληλη ευκαιρία για Ανανέωση στο Δήμο. Όλα αυτά αποτελούν μια πρόκληση. Μια πρόκληση για ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς και για τον τόπο μας.

Π: Πού τοποθετείτε τη Δημοτική Βούληση στο εκκρεμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς;

“Βούληση” είναι η θέληση των ανθρώπων να θέτουν στόχους και να τους πραγματοποιούν. Η Δημοτική Βούληση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνουν οι δύο λέξεις της ονομασίας της παράταξής μας.

Είναι η κοινή θέληση των δημοτών να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της διαχείρισης του Δήμου μας.

Π: Τότε, τι συμβολίζουν τα χρώματα του λογότυπού σας;

ΔΔ: Το μπλε συμβολίζει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την πολιτική της γαλάζιας ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη σωστή διαχείριση των παραλιών με την ένταξή τους σε πρόγραμμα απόκτησης Γαλάζιας σημαίας.

Το πράσινο συμβολίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με πολιτική αναδάσωσης όλων των ορεινών εκτάσεων και σωστή διαχείρισή τους ώστε και να προστατεύονται και να προσφέρουν ένα μέρος ξεκούρασης και άθλησης στους δημότες.

Το κίτρινο συμβολίζει τον ήλιο που λούζει τον τόπο μας και με τη σκέψη της αξιοποίησης όλων των εναλλακτικών πηγών ενέργειας που ο ήλιος και όλα τα φυσικά στοιχεία προσφέρουν στον τόπο μας.

Π: Ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συζήτηση.

ΔΔ: Εγώ ευχαριστώ.

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας