Δωρεές 20 εκατ. στους δήμους Αθήνας-Θεσσαλονίκης από το ίδρυμα Νιάρχου

Δωρεές 20 εκατ. στους δήμους Αθήνας-Θεσσαλονίκης από το ίδρυμα Νιάρχου

Στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας ενάντια στην κρίση 

Δωρεά συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ως το εναρκτήριο βήμα της νέας του πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσα στον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία του Ιδρύματος, με τελικό αποδέκτη τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στη χώρα, μετά το πρώτο Πρόγραμμα, επίσης 100 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες.

«Όλοι μας, όσοι και όσο μπορούμε, έχουμε σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τη χώρα και τους συμπολίτες μας, σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή. Δεν χωράει αναβολή, ούτε δικαιολογία, πρέπει τώρα να προσφέρουμε, όσο μπορεί ο καθένας, για να μας βρει η επόμενη μέρα πιο δυνατούς και ενωμένους» δήλωσε σχετικά ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, το Ίδρυμα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του προς τη χώρα και τους κατοίκους της, καθώς το σύνολο των δωρεών που έχει διαθέσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, μέσω της νέας Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση, προχωρά άμεσα σε δωρεά συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, καθένας εκ των οποίων θα διαχειριστεί δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ, για να καλύψει βασικές ανάγκες των πολιτών που, στα μεγάλα αστικά κέντρα, βιώνουν εντονότερα τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δωρεάς, οι δύο αυτοί δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως πυρήνες, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία συνεργασίας με γειτονικούς δήμους, για την υλοποίηση δράσεων, βάσει αναγκών.

Οικονομική στήριξη σε ΜΚΟ και νοσοκομεία

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, διαθέτει πόρους συνολικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Φάρος, PRAKSIS, Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με Σύνδρομο Down «Μ. Κόκκορη», καθώς και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Η Ελπίς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», για την ενίσχυση του έργου τους.

Όπως και με την πρώτη «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση» (2012-2015) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το δεύτερο πρόγραμμα έκτακτων, ανακουφιστικών δωρεών για την Ελλάδα, στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση των δοκιμαζόμενων τομέων της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως η νέα Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση έρχεται να συμπληρώσει το πρώτο αντίστοιχο πρόγραμμα δωρεών, μέσω του οποίου, κατά την τριετία 2012-2015, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διέθεσε 100 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας πάνω από 220 δωρεές, οι οποίες στήριξαν πρωτίστως τους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας, αλλά και της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Παράλληλα, συνεχίζεται η «Πρωτοβουλία για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», ένα πρόγραμμα δωρεών επίσης 100 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, με στόχο τη συμβολή στη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Όλες οι επιμέρους Πρωτοβουλίες υλοποιούνται πέρα και επιπρόσθετα από τις υπόλοιπες δράσεις του Ιδρύματος, που συνεχίζουν κανονικά.

Πηγή: Βήμα