Η Ρένα Δούρου απαντά: Περιφερειάρχης μέχρι το 2019

Η Ρένα Δούρου απαντά: Περιφερειάρχης μέχρι το 2019

Ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν εγκαταλείπει για κανένα λόγο το τιμόνι της πρώτης περιφέρειας της χώρας έστειλε σήμερα η Ρένα Δούρου, με δημόσια δήλωσή της. 

Απαντώντας σε “ανησυχούντες” εντός εισαγωγικών, η Περιφερειάρχης Αττικής σημειώνει δεικτικά ότι οι πολίτες δεν την εξέλεξαν “για να διοργανώνω συνεντεύξεις Τύπου για την αυτοπροβολή μου, ούτε για να τοποθετούμαι επί παντός του επιστητού”.

tspg

Ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το πόστο της γιατί “τον λόγο μου έχω μάθει από την οικογένειά μου να τον κρατάω”.

Και φανερώνει τέλος εμμέσως τη στήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας πρόσφατο άρθρο της στην Αυγή στο οποίο καταδίκαζε μεταξύ άλλων “επικλήσεις στο θυμικό, επαναστατικές κορώνες, ανατρεπτικά τσιτάτα”.

Ολόκληρη η δήλωση της Ρένας Δούρου:

 


 

Προς «ανησυχούντες»…

Ακούω ότι “χάθηκα”… λυπάμαι, αλλά δεν θα κάνω στους ενδιαφερόμενους αυτήν τη χάρη…

Είμαι εκεί που επιβάλλει η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα παρεμβαίνω στο δημόσιο πεδίο με όρους πολιτικούς και όχι «τηλεπαραθύρων», με σεβασμό στις συλλογικές λειτουργίες και αποφάσεις του κόμματος.

Και τούτο γιατί πολίτες με εξέλεξαν στη θέση της Περιφερειάρχη Αττικής προκειμένου να παράγω έργο, προς όφελος της κοινωνίας, επιδιώκοντας δύο πράγματα. Την αλλαγή του υποδείγματος άσκησης εξουσίας και την οικοδόμηση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού μοντέλου ανάπτυξης στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Οι πολίτες με εξέλεξαν σε αυτή τη θέση ευθύνης για να είμαι παρούσα από την επόμενη των εκλογών της 25ης Μαΐου 2014, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, προβλήματα υποδομής αλλά και χρόνιες παθογένειες της διοίκησης, σωρευμένες εδώ και δεκαετίες.

Δεν με εξέλεξαν για να διοργανώνω συνεντεύξεις Τύπου για την αυτοπροβολή μου, ούτε για να τοποθετούμαι επί παντός του επιστητού…

Για μένα πολιτική σημαίνει ευθύνη, αξιοπιστία και έργο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ένα χρόνο ήταν ελάχιστοι εκείνοι που γνώριζαν τί είναι και τί κάνει η Περιφέρεια. Σήμερα, με σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, αλλάξαμε τα δεδομένα. Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων είτε πρόκειται για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών συνθηκών, είτε για αποφάσεις που αλλάζουν βασικές πολιτικές, όπως η ακύρωση των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η αύξηση των πόρων για την κοινωνική πολιτική, η καθοριστική συμμετοχή της Περιφέρειας σε επισιτιστικά προγράμματα με τους Δήμους και την Εκκλησία, ο εξορθολογισμός προϋπολογισμών έργων πληροφορικής, κ.α.

Ο απολογισμός του έργου της νέας Διοίκησης της Αττικής, κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Περιφερειάρχης, συνέπεσε με « μία σκληρή συμφωνία που ήταν το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου, αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως σημείωνα στη δημόσια παρέμβασή μου στην Αυγή, την ημέρα της συνεδρίασης της ΚΕ, 30 Ιουλίου 15.

Στο ίδιο κείμενο περιέγραφα επίσης και την πορεία μας από εδώ και πέρα: «Σήμερα ακριβώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε το καράβι. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ρίξουμε λευκή πετσέτα στο καναβάτσο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κρυβόμαστε πίσω από κάθε είδους λεγκαλισμούς, επικλήσεις στο θυμικό, «επαναστατικές» κορώνες, «ανατρεπτικά» τσιτάτα».

Ήταν όμως ήδη φανερό ότι η διάσπαση, επώδυνη και ψυχοφθόρα όπως όλες οι διασπάσεις, είχε ήδη, σαν έτοιμη από καιρό, δρομολογηθεί…

Τον τελευταίο καιρό, προφανώς ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων, ακούγονται και αναπαράγονται ad nauseam διάφορα ανυπόστατα.

Όπως:

α) ότι θα παραιτηθώ από την Περιφέρεια για να αναλάβω κεντρικό πολιτικό ρόλο. Κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια νόμου αλλά ακόμη και να μην απαγορευόταν, τον λόγο μου έχω μάθει από την οικογένειά μου να τον κρατάω. Δεσμεύθηκα προεκλογικά και θα μείνω στο τιμόνι της Περιφέρειας μέχρι το 2019 όπως θα έκανα κι ως περιφερειακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης.

β) Ότι κρατάω αποστάσεις για να μην “κάψω πολιτικό κεφάλαιο”. Θυμίζω, σε όσους έχουν αδύνατη μνήμη, ότι παραιτήθηκα από βουλευτής, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να πάρω μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Θυμίζω ότι ουδέποτε δήλωσα «ανεξάρτητη αυτοδιοικητική», όπως τόσοι και τόσοι υπηρετώντας υποκριτικά ένα άκρως κομματικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση. Μακριά από μένα οι απολίτικες ευκολίες που απαξιώνουν εντέλει την Πολιτική και ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά.

Εδώ και 12 μήνες επιχειρούμε στην Περιφέρεια, συλλογικά, με σύστημα, σοβαρότητα και συνέπεια να δώσουμε αξιόπιστο δείγμα νέας πολιτικής γραφής και νέου ήθους. Για να ξεμπερδέψουμε με το παλιό μια και καλή και να βοηθήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική για την Αττική και την Ελλάδα. Ένας χρόνος δεν φθάνει, όπως δεν έφτασαν και οι εφτά μήνες. Συνεχίζουμε. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το πολιτικό κόστος στο πλευρό των πολιτών. Μόνον έτσι κερδίζουμε το αύριο… κάθε μέρα.

Προς «ανησυχούντες»…Ακούω ότι “χάθηκα”… λυπάμαι, αλλά δεν θα κάνω στους ενδιαφερόμενους αυτήν τη χάρη… Είμαι εκεί π…

Posted by Ρένα Δούρου on Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015