Ρένα Δούρου: Ούτε bitch, ούτε bimbo

Ρένα Δούρου: Ούτε bitch, ούτε bimbo

Για τα στερεότυπα με τα οποία η κοινωνία συνήθως αντιμετωπίζει τις γυναίκες μίλησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. 

Στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», με τίτλο «Γυναίκες στην εξουσία», τόνισε μεταξύ άλλων:

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τη διπλάσια δουλειά από τους άνδρες για την ίδια θέση. Να υφίστανται κι ένα σωρό κριτικές για την εξωτερική τους εμφάνιση, για παράδειγμα – κι είναι και αυτό ένα είδος διάκρισης σε βάρος τους.

Οι γυναίκες πολιτικοί βρίσκονται σε προνομιακή θέση. Έχουν φωνή να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τις επιλογές. Ενώ δεν ισχύει το ίδιο για παράδειγμα για τις γυναίκες που από τη μια μέρα στην άλλη χάνουν τη δουλειά τους, τις νέες επιστημόνισσες που δεν βρίσκουν δουλειά, τις νέες κοπέλες που αναγκάζονται να βιώσουν τη σεξουαλικότητά τους φοβικά.

Ναι μεν ψήφος σε μια γυναίκα είναι ευκολότερη, ωστόσο δεν είναι αυτονόητη, όπως θα έπρεπε. Συχνά η επιλογή μίας γυναίκας υποψήφιας παραπέμπει στα κλισέ της «νοικοκυράς», της «φρόνιμης», εκείνης που θα διατηρήσει την κατάσταση «ως έχει». Και βέβαια ακόμη οι γυναίκες πολιτικοί είναι πολύ συχνά περιχαρακωμένες στους δήθεν «ευαίσθητους» τομείς, για παράδειγμα του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας, ωστόσο το γεγονός ότι διετέλεσα τομεάρχης εξωτερικών, απέδειξε ότι τα στεγανά αυτά αποτελούν τεχνητές κατασκευές.

Ουσιαστικά εξακολουθούν να υπάρχουν τυποποιημένα στερεότυπα, τα οποία περιγράφουν με όρους καρικατούρας, τις γυναίκες στο δημόσιο βίο, μέσω των 2 b. Έτσι όταν μια γυναίκα συμπεριφέρεται με στιβαρότητα, γρήγορα – γρήγορα τοποθετείται στην κατηγορία «bitch» ενώ αν είναι χαμηλών τόνων, μετατρέπεται σε… «bimbo».

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Αντιθέτως, τη διαστρεβλώνουν. Κανένα φύλο δεν διαθέτει το μονοπώλιο της ευαισθησίας ή της σκληρότητας.