Απολογισμός 7 μηνών στην Περιφέρεια Αττικής

Απολογισμός 7 μηνών στην Περιφέρεια Αττικής

Τα πεπραγμένα της νέας περιφερειακής αρχής Αττικής, σχολίασε σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγή της Κυριακής η Ρένα Δούρου. 

Η Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι επήλθε “ρήξη με μια ξεπερασμένη αντίληψη περί αυτοδιοίκησης και άσκησης εξουσίας, με όρους πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας”, ενώ τίθενται οι βάσεις “για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης – ένα μοντέλο με απασχόληση, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη”.

tspg

Σε αυτό το νέο μοντέλο, όπως λέει η Ρένα Δούρου, “δρομολογούμε έναν δημοκρατικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με επίκεντρο τις ανάγκες και τις δυνατότητες των πολιτών, τη μεγιστοποίηση των πόρων υπέρ της κοινωνίας, των ανέργων, των νέων επιστημόνων, των γυναικών, τη δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ολόκληρη η σχετική δήλωση:

 

«Εδώ και επτά μήνες, από την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει ξεκινήσει τον αγώνα της προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες που έκαναν τη μεγάλη ρήξη τον Μάιο του 2014, επιλέγοντας την αλλαγή και όχι τη συνέχεια. Επιλέγοντας ρήξη με μια ξεπερασμένη αντίληψη περί αυτοδιοίκησης και άσκησης εξουσίας, με όρους πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας. Και παράλληλα ανοίγοντας ένα νέο δρόμο για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και μία από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Ένα δρόμο δύσκολο που δεν σχετιζόταν με παροχή υποσχέσεων και ψευδαισθήσεων, όπως στο παρελθόν αλλά με σκληρή δουλειά με τρεις στόχους: να αλλάξει το υπόδειγμα εξουσίας, να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές ανάγκες της ανθρωπιστικής κρίσης, να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης – ένα μοντέλο με απασχόληση, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης που σήμερα είναι ίσως περισσότερο απαραίτητο από ποτέ προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον της Αττικής στις νέες συνθήκες. Στις συνθήκες της μετάβασης από το μνημονιακό χειμώνα στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας. Έτσι, στην περίοδο αυτή λαμβάνουμε υπόψη τις πιεστικές ανάγκες καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και παράλληλα δρομολογούμε έναν δημοκρατικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με επίκεντρο τις ανάγκες και τις δυνατότητες των πολιτών, τη μεγιστοποίηση των πόρων υπέρ της κοινωνίας, των ανέργων, των νέων επιστημόνων, των γυναικών, τη δημιουργία αξιοπρεπούς απασχόλησης με έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και τούτα με τη χρηματοδότηση συνδυασμού εργαλείων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ίδιων πόρων.

Βρεθήκαμε παράλληλα αντιμέτωποι με όλες τις παθογένειες μίας δημόσιας διοίκησης όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας την εργαλείο αναπαραγωγής του status quo και διατήρησής του στην εξουσία. Μια δημόσια διοίκηση που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις απαιτήσεις μίας σύγχρονης διοίκησης και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια αλλαγής του υποδείγματος εξουσίας εμμένοντας στις αγκυλώσεις και τις λογικές του παρελθόντος. Μια δημόσια διοίκηση, η οποία για να δικαιώσει τον τίτλο της πρέπει να μεταρρυθμιστεί βαθιά στην κατεύθυνση της κοινωνικής λογοδοσίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικής δράσης στο πλευρό του πολίτη.

Έχουμε πλέον μπροστά μας ένα πεδίο δράσης, του οποίου γνωρίζουμε τις δυσκολίες όπως και τις προοπτικές. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, με τη στήριξη των εργαζομένων της Περιφέρειας, στην κατεύθυνση του δρόμου που χαράξαμε ήδη από την πρώτη στιγμή: για να αλλάξουμε την Αττική, μαζί με τους πολίτες, κάνοντας την πρώτη περιφέρεια της χώρας ισχυρό χαρτί στη συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης που επιβάλλει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον».