Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Περιφέρεια

Δούρου: Τεκτονική αλλαγή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι παρένθεση

Στη “συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για να μπει η πατρίδα σε νέα ρότα” εντάσσει την Περιφερειακή Αρχή Αττικής η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην Αγγελική Σπανού και τη Free Sunday.

Στη “συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για να μπει η πατρίδα σε νέα ρότα” εντάσσει την Περιφερειακή Αρχή Αττικής η Ρένα Δούρου, μιλώντας στην Αγγελική Σπανού και τη Free Sunday.

Στη συνέντευξή της, η Περιφερειάρχης Αττικής απαντά αν ήταν “σοκ” για τους προοδευτικούς πολίτες να δουν τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο, αναλύει τις θέσεις της για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και συζητά τις τροποποιήσεις που επέφερε στον προϋπολογισμό και τον τρόπο διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

– Βλέποντας τη νέα κυβέρνηση να ορκίζεται, σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να βρίσκεστε ανάμεσά τους;

Βρίσκομαι ανάμεσά τους. Με την έννοια ότι η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στην Περιφέρεια Αττικής εντάσσεται πλέον στη συλλογική κυβερνητική προσπάθεια για να μπει η πατρίδα σε νέα ρότα. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα στο πλαίσιο του σημαντικού στοιχήματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

– Δεν είναι σοκ για τους προοδευτικούς πολίτες να βλέπουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη θέση του υπουργού Άμυνας;

Σοκ διαρκείας ζούσαν όλοι οι πολίτες της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις μνημονιακές κυβερνήσεις της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού. Της υπονόμευσης, εντέλει, και της απομείωσης της δημοκρατίας. Και κάτι ακόμη. Όσοι σήμερα υποκριτικά σοκάρονται με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση εποίησαν την νήσσαν για την πρωθυπουργία του μη εκλεγμένου κ. Παπαδήμου, καθώς και για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση. Όταν, δηλαδή, κάποιοι άθροιζαν ποσοστά για να κρατήσουν την εξουσία. Ενώ σήμερα μιλάμε στη βάση συμφωνίας επί κυβερνητικού προγράμματος.

– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τους ΑΝΕΛ από το Ποτάμι για την κυβερνητική συνεργασία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την οδό της σταθερότητας μέσα από τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης – όσο κι αν κάποιοι σφόδρα επιθυμούσαν την επανάληψη του 2012 για να μας κατηγορήσουν. Ωστόσο, ο δικός μας στόχος ήταν να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας της χώρας. Τόσο πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας όσο και κατά τη διάρκειά της είχαμε επαναλάβει το κάλεσμα για τη δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, μέσα από τη σαφή απόρριψη της μνημονιακής πολιτικής. Αυτή ήταν η πάγια και σταθερή γραμμή μας, από την οποία δεν παρεκκλίναμε για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας, όπως έκαναν άλλες δυνάμεις, κοιτάζοντας και κρίνοντας από την πορεία των δημοσκοπήσεων.

– Με την εμπειρία σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, τι βλέπετε μπροστά ως προς τις σχέσεις μας με τους θεσμικούς εταίρους; Σύγκρουση ή συμβιβασμό;

Εκείνο που χρειάζεται είναι να ξεπεράσει η Ε.Ε. την κρίση, μέσα από την ενίσχυση των δημοκρατικών της θεσμών και μέσα από την οικονομική της ανάκαμψη, με δημιουργία απασχόλησης και με κοινωνική αλληλεγγύη. Οι συγκρούσεις και οι απειλές είναι αντιπαραγωγικές. Έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες, αλλά και συνολικά στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο στόχος οφείλει να είναι κοινός: να μπει τέλος στη λιτότητα, προς όφελος της ανάπτυξης και της ισχυροποίησης της Ε.Ε.

– Έχετε υπ’ όψιν σας τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» που κυκλοφορούν;

Πρόκειται περί ευσεβών πόθων ορισμένων που αδυνατούν να κατανοήσουν την τεκτονική αλλαγή που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 25 Ιανουαρίου 2015. Όταν οι πολίτες με την ψήφο τους έβαλαν τέλος σε μια εποχή και άνοιξαν το δρόμο σε μια νέα. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Η νέα διακυβέρνηση βρίσκεται μόλις στα πρώτα της βήματα. Ας το βάλουν αυτό καλά στο μυαλό τους όσοι ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στην πορεία που επέλεξαν στις 25/1.

– Με δική σας εισήγηση ο ΕΔΣΝΑ ακύρωσε πρόσφατα τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο για να μην πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια, με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν φαίνεται να αντέχει για πολύ καιρό;

Ορθά παρατηρείτε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει πλέον ημερομηνία λήξεως. Το λέγαμε προεκλογικά και το διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα. Το σχέδιό μας το έχουμε διατυπώσει προεκλογικά και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίησή του. Ο βασικός μας στόχος είναι η ορθολογική, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κατεύθυνση που ορίζει η ευρωπαϊκή, και πλέον από το 2012, εθνική νομοθεσία. Μέσα από μια αποκεντρωμένη προσέγγιση μέσω των δήμων, με έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης. Και μέσα από το τέλος του status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή. Ήδη κάναμε το πρώτο βήμα. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Στα μέσα Φεβρουαρίου διοργανώνουμε διεθνές συνέδριο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νέα φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν κομίζουμε γλαύκας. Απλά επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην υποκρισία των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν επιλέξει να είναι ευρωπαϊκές à la carte: σε ό,τι, δηλαδή, αφορούσε τη λιτότητα εφάρμοζαν κατά γράμμα τις οδηγίες. Σε ό,τι είχε να κάνει με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, εκεί θυμούνταν να γίνουν δήθεν «εθνικά υπερήφανες», με άλλα λόγια αυτιστικές, επιλέγοντας μοντέλα που παραπέμπουν στον τρίτο και τον τέταρτο κόσμο.

– Είπαν πολλοί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 για την Περιφέρεια Αττικής ήταν, αν εξαιρέσει κανείς τα παραπάνω χρήματα που δόθηκαν για τους κοινωνικά αδύναμους, μια αντιγραφή του προϋπολογισμού Σγουρού. Θα υπάρξουν κι άλλες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού στην πορεία;

Οι αναμορφώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Και θα είναι συνεχείς. Στόχος μας, να προσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό στις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας. Ήδη εξαπλασιάσαμε το ποσό για τις κοινωνικές ανάγκες, από 1,9 στα 13 εκατομμύρια. Όσοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στη νέα περιφερειακή αρχή για το θέμα του προϋπολογισμού οφείλουν να αναθεωρήσουν άρδην – και δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια δείγματα αυτοκριτικής. Και μία ακόμη παρατήρηση: Θα μας ήταν πολύ εύκολο να καταγγείλουμε μετά τυμπανοκρουσιών τον «προϋπολογισμό του παρατηρητηρίου των τροϊκανών». Κάτι τέτοιο θα ήταν μεν εντυπωσιακό και άκρως «επαναστατικό», ωστόσο δεν θα είχαμε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για την επανασύνδεση του ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό, δεν θα είχαμε προχωρήσει στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα – βροχοπτώσεις, χιόνια…

– Επιλέξατε με κλήρωση τους υπαλλήλους της περιφέρειας που εργάστηκαν για τις εκλογές, μια κίνηση διαφάνειας που γίνεται για πρώτη φορά στην περιφέρεια. Θεωρείτε ότι απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό της Π. Αττικής και προς ποια κατεύθυνση;

Όντως, επρόκειτο για μια απόφαση που είχε να κάνει με την εμπέδωση ενός διαφορετικού τρόπου λειτουργίας της διοίκησης της περιφέρειας. Μακριά από τις πρακτικές της ευνοιοκρατίας και του νεποτισμού, μακριά από τις λογικές του ρεβανσισμού, των «ημετέρων», που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα. Κάτι που κατανόησε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στην περιφέρεια. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνσή μας, να αλλάξουμε τον τρόπο άσκησης διοίκησης. Με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, διαδικασίες λογοδοσίας, στο πλευρό του πολίτη.

– Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους δημάρχους της Αττικής; Παρατήρησα, για παράδειγμα, ότι επισκεφθήκατε στο γραφείο του τον δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Αττική, του Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αλλά δεν έχετε συναντηθεί με τον δήμαρχο της πρώτης πόλης, Γιώργο Καμίνη. Σκοπεύετε να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία;

Κάνετε λάθος. Με τον δήμαρχο της Αθήνας έχουμε ήδη συναντηθεί τρεις φορές, αρχής γενομένης στις 10 Σεπτεμβρίου, και έχουμε ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα, που δεν είναι λίγα, κοινού ενδιαφέροντος. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που πρόκειται για μητροπολιτικό δήμο. Εξάλλου, στη διάρκεια του καλοκαιριού συναντηθήκαμε με όλους τους δημάρχους της περιφέρειας. Στόχος ήταν να εγκαθιδρύσουμε μια νέα φιλοσοφία στις σχέσεις της περιφέρειας με τους 66 δημάρχους. Μια φιλοσοφία με αμφίδρομο χαρακτήρα, στη βάση ενός νέου μοντέλου όπου η περιφέρεια δεν έχει το ρόλο του παντογνώστη, που κατέχει και επιβάλλει λύσεις στους δήμους. Αλλά μέσα από κοινή δουλειά, με προτάσεις, με πρόγραμμα, με συγκλίσεις και με χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας