Ρένα Δούρου: Οι γυναίκες δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας η εφημερίδα Αυγή ζήτησε από τις υποψήφιες περιφερειάρχεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμταξύ των οποίων και τη Ρένα Δούρου,  να μιλήσουν για τη γυναίκα στην πολιτική. Ακολουθεί το κείμενο της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής:

Συνέχιση του αγώνα των γυναικών, και μάλιστα των αριστερών, κόντρα σε πατριαρχικά στερεότυπα

tspg

Και μόνο το γεγονός ότι ο τίτλος του αφιερώματός σας επιγράφεται “Γυναίκες και πολιτική” καταδεικνύει ότι υφίσταται θέμα διάκρισης. Με την έννοια ότι ποτέ δεν θα τιτλοφορούσατε ένα παρεμφερές αφιέρωμα “Άνδρες και πολιτική”. Και τούτο γιατί η ενασχόληση των τελευταίων με την πολιτική, με τα δημόσια πράγματα εν γένει, θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη. Ενώ για τις γυναίκες αποτελεί κάτι ξεχωριστό, εξωγενές, σε σχέση με τον, υποτίθεται, “φυσιολογικό” τους προορισμό.

Εντός της οικογενειακής εστίας, ανατρέφοντας παιδιά. Ειδικά μάλιστα σήμερα, που λόγω της μνημονιακής κρίσης, παρατηρείται έντονα η επιστροφή του πατριαρχικού μοντέλου. Την ίδια στιγμή, η κρίση δημοκρατίας ευτελίζει τον πολιτικό λόγο, με κύρια θύματα τις γυναίκες, ειδικά εκείνες που εκπροσωπούν τις αξίες της Αριστεράς. Η πολιτική γίνεται έτσι ένα εξαιρετικά αφιλόξενο πεδίο για όσες “άφρονες” επιχειρούν να αμφισβητήσουν στερεότυπα.

Οι γυναίκες όμως, και μάλιστα οι αριστερές, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Δεν αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην κοινωνική οπισθοδρόμηση. Και δίνουν μια μάχη που είναι οικουμενική. Γιατί, όπως είχε πει ο Νέλσον Μαντέλα, η ελευθερία δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός κι αν οι γυναίκες έχουν χειραφετηθεί από όλες τις μορφές καταπίεσης.

Πηγή: Αυγή