Connect with us

Hi, what are you looking for?

περιφερεια Αττικης

Ρένα Δούρου: Δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου…

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα -πολιτικά και συγκινησιακά- πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στο κλειστό γήπεδο Δροσούπολης.

Έξω από το στάδιο μια αντιφασιστική συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ διαμαρτυρόταν για την ορκωμοσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και πλέον περιφερειακού συμβούλου Αττικής, Ηλία Παναγιώταρου.

Μέσα στο στάδιο η Επιτροπή Αγώνα Φυλής με πανό και συνθήματα αντιδρούσε στη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή.

Παρούσες και οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κίνηση που αιφνιδιάσε πολλούς ήταν η πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου να σηκωθεί πρώτη και παίρνοντας το μικρόφωνο να εκφωνήσει τον πολιτικό όρκο:

“Θεωρώντας ότι ο πολιτικός όρκος ανταποκρίνεται στην αυτοτέλεια της πολιτικής – δημόσιας σφαίρας και διαφυλάσσει την αυτονομία της, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό”.

Κάποιοι την αποδοκίμασαν, οι περισσότεροι όμως ξέσπασαν σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που κάλυψε όλη την εκφώνηση του όρκου, την οποία επαναλάμβαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

IMG_8676Ακολούθως ανέβηκαν στο βήμα οι ιερείς, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρούπολης  Αθηναγόρα, που όρκισαν τους υπόλοιπους συμβούλους στο ευαγγέλιο.

Έπειτα οι επικεφαλής και τα μέλη των παρατάξεων «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» Θάνος Τζήμερος και «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» Μαρία Γιαννακάκη έδωσαν τον ακόλουθο όρκο:

“Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου”.

Ο επικεφαλής Θανάσης Παφίλης και τα μέλη της παράταξής του «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», αντί όρκου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: “Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού”.

Τέλος, η επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ» Δέσποινα Κουτσούμπα, αντί όρκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, να είμαι πιστή στην πατρίδα, στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία, εκτελώντας τίμια  τα καθήκοντά μου: την με κάθε κόστος υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε μικρό ή μεγάλο ιδιωτικό συμφέρον, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, αγωνιζόμενη  για την ανατροπή των Μνημονίων και της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.

Στην πρώτη της ομιλία ως περιφερειάρχη, η Ρένα Δούρου περιέγραψε την αυτοδιοίκηση ως το “μόνο θεσμό που μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε εξουσία των πολιτών”, χαρακτηρίζοντάς τον “επαναστατικό στον πυρήνα του” που όμως “το νομοθετικό πλαίσιο τον μετατρέπει σε ετεροδιοίκηση”.

Περαιτέρω, υποσχέθηκε να έχουν οι πολίτες “από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής”, ώστε “να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της, χώρος ευημερίας και ανάπτυξης, προπύργιο κοινωνικής προστασίας”.

Κλείνοντας, τόνισε: “Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας”.

 

Μαίρη Φουρναράκη
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement