Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτική Βούληση

Έτοιμη έχει την κωλοτούμπα για τα διαθέσιμα ο Κωνσταντέλλος

Ήταν μια ιδιαίτερα φορτισμένη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Τετάρτη, 22 Απριλίου. 

Με το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (και των Δήμων) να “παίζει” παντού και το κλίμα οργισμένης αντίδρασης που εξέπεμψε εξ αρχής η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης, η έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υιοθέτηση ψηφίσματος ανάλογου με το κείμενο πρότυπο της ΚΕΔΕ είχε από νωρίς τεταμένη ατμόσφαιρα.

Στη μακροσκελή εισήγησή του ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τελικώς δεν εξέφρασε κάποια πυγμή. Στην πράξη, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ, δηλαδή τον Γιώργο Πατούλη, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τους όρους που θα γίνει δεκτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησε είπε στο μικρόφωνο (βλ. και βίντεο):

Ως δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν είμαι διατεθειμένος να υπογράψω καμία απολύτως μεταφορά χρημάτων για κανένα σκοπό, εκτός αν αυτή είναι η απόφαση, όχι του δικού μας Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λίγο νωρίτερα, την ίδια μέρα ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης είχε κατεβάσει σημαντικά τον πήχη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, μιλώντας σε προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στο Λουτράκι:

Εάν η χώρα έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα, βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περιεχόμενο της τοποθέτησης του Γιώργου Πατούλη στη Βουλή σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, θα είναι θετικό προς την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων για τη βοήθεια της χώρας.

Προς τι λοιπόν οι λεονταρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης; Δεν αργεί η στιγμή που η υπογραφή του Κωνσταντέλλου θα “πέσει” στα χαρτιά και τότε θα επικαλεστεί την απόφαση της ΚΕΔΕ και του “αυτοδιοικητικού κινήματος”.

Και γιατί δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις του επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένη Δόγκα, που έθεσε την πολιτική και ηθική διάσταση του θέματος, χωρίς τις πολιτικές και συνδικαλιστικές περικοκλάδες των χειρισμών που θέλει να κάνει η ΚΕΔΕ;

dogkas-dimosΣυγκεκριμένα, αν και απών σε ταξίδι στο εξωτερικό, ρώτησε μέσω επιστολής ο Δημοσθένης Δόγκας:

1. Η θέση του Δημάρχου προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει με τη μεταφορά των αποθεματικών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην Τράπεζα της Ελλάδος, πώς μπορεί να αιτιολογηθεί νομικά, πολιτικά και ηθικά, τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται επί της ουσίας να αντιταχθεί σε έναν νόμο του κράτους;

2. Με ποια πολιτική λογική ο Δήμαρχος επέλεξε αυτό το νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης για να εκφράσει την αντίθεσή του, τη στιγμή που σε ερώτηση της Δημοτικής Βούλησης για το ενδεχόμενο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τον Δήμο, βάσει πρότασης της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι “και τον πυρετό τους θέλουμε προκειμένου να έχει έσοδα ο Δήμος”;

3. Αν θεωρεί η δημοτική αρχή ότι υπάρχουν πιο επείγουσες προτεραιότητες από την ταμειακή διευκόλυνση της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει απρόσκοπτα μισθούς και συντάξεις, ποιες ακριβώς είναι αυτές;

matopoulos-thanosΤις ενστάσεις του κατέθεσε στο σώμα και ο Θάνος Ματόπουλος, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών. Ο Θάνος Ματόπουλος ανέφερε ότι οι Δήμοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης που είναι απαραίτητο να ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Δήλωσε βαθιά προβληματισμένος από την όλη συζήτηση και εν τέλει ψήφισε “λευκό”.

Τελικώς, το σώμα κατέληξε στην υιοθέτηση του παρακάτω ψηφίσματος:

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, συνεδρίασε σήμερα, 22/04/2015, εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) µε την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το Δημοτικό Συμβούλιο μας:

1. Καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και να ξεκινήσει µε πρωτοβουλία της έναν ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

2. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., µε την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

3. Καταγγέλλει την έκδοση Π.Ν.Π. όχι μόνο ως απαράδεκτης πολιτικής πράξης αλλά και απαράδεκτου περιεχομένου, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανεχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θίγει άμεσα ή έμμεσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο
αυτοδιοίκητο.

4. Κρίνει ως µη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Μάρδας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ της 21/4/2015 όπως αυτές μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ο οποίος παρευρέθη στην εν λόγω συνεδρίαση.

5. Αποφασίζει ότι μέχρι τη ολοκλήρωση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.∆.Ε. της 7ης έως 10ης Μαΐου, όπου θα ληφθεί οριστική σχετική απόφαση, να µην εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π. σχετικά με την τύχη των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και των νομικών του προσώπων, γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου, των υπηρεσιών του και των νομικών του προσώπων καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του.

6. Αποφασίζει να συμμετέχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί µε το προσωπικό του Δήμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της ΚΕΔΕ, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

7. Δηλώνει αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που διαθέτει, µε σκοπό την ακύρωση του περιεχομένου της Π.Ν.Π.

8. Ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο µέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες µε έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας