Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτική Βούληση

Δόγκας: Επίσημη συζήτηση τώρα για την Υδρούσα

Πρόταση για κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος της Υδρούσας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατέθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας.

Σημειωτέον, το προεδρείο έχει προγραμματίσει συνεδρίαση τη Δευτέρα 27 Απριλίου, όμως το θέμα τελικώς δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ο δε Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την τελευταία φορά που έγινε λόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκέστηκε να πει ότι “έχουν γνώση οι φύλακες” και ότι έχει “ναρκοθετήσει την πορεία προς τα εγκαίνια”, αρνούμενος όμως να μπει σε συζήτηση για λόγους …τακτικής.

Στην αίτηση που πήρε Αριθμό Πρωτοκόλλου 15503/20.4.2015, ο Δημοσθένης Δόγκας ζητά να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για κάποια βασικά σημεία που διέπουν το νομικό καθεστώς της εν λόγω υπόθεσης. Παράλληλα, ζητά μεταξύ άλλων τη λήψη απόφασης για την καταγγελία και ματαίωση της επένδυσης για μη τήρηση του γράμματος του Νόμου κατά τη διαδικασία εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εφαρμογής της.

Ολόκληρη η αίτηση που κατέθεσε για τη Δημοτική Βούλησης Βάρης Βουλιαγμένης, ο Δημοσθένης Δόγκας:

Θέμα:

Κατεπείγουσα συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το νομικό καθεστώς της υπόθεσης της Νήσου Υδρούσας

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πολυδιαφημισμένα “εγκαίνια” των εργασιών και της λειτουργίας του νησιού την 1η Μαΐου υπό τη νέα εμπορική φιλοσοφία των ανθρώπων που διεκδικούν την “αξιοποίησή” του, η παράταξη Δημοτική Βούληση Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και εγώ προσωπικά ως Επικεφαλής της, θέλουμε να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο για κάποια βασικά σημεία που διέπουν το νομικό καθεστώς της εν λόγω υπόθεσης και να παρακαλέσουμε προς λήψη αποφάσεων:

1. Την καταγγελία και ματαίωση της επένδυσης για μη τήρηση του γράμματος του Νόμου κατά την διαδικασία εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εφαρμογής της εφόσον σύμφωνα με την από 25.05.2007 έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης πουλιών θεωρεί ότι η «Υδρούσα» αποτελεί τόπο συγκέντρωσης διαφόρων σπάνιων πουλιών και την χαρακτηρίζει μεταναστευτικό σταθμό αποδημητικών πουλιών. Καταλήγει δε με την ανάγκη για πλήρη μελέτη της βιοποικιλότητας του νησιού πριν από οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτή και πρέπει να προϋπάρχει της εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης αλλά και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

2. Την λήψη απόφασης για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας της Νήσου Υδρούσας, εκ μέρους του Δήμου και των δημοτών, θεωρώντας τη νήσο :

α. Από άποψη κυριότητας, ιδιοκτησίας και κτήσης, φυσική προέκταση των Γεωγραφικών Ορίων του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αντιστοίχως και όλων των όμορων νήσων και βραχονησίδων. Πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη νήσος διαθέτει ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και αποθηκευτικούς χώρους καθώς και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για στρατιωτικούς σκοπούς (πολυβολεία, οχυρωματικά έργα, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων).

Η συγκεκριμένη στρατιωτική μετατροπή, η οποία πρέπει να ερευνηθεί το εάν έχει δηλωθεί, έγινε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή πριν τη πρώτη διεκδίκηση των εν λόγω φερόμενων ιδιοκτητών από το Δημόσιο το 1960.

β. Από άποψη χρήσης, καθώς είναι αυτονόητο το δικαίωμα κάθε πολίτη να κάνει ακώλυτη χρήση της παραλίας, του αιγιαλού και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων, η νήσος αποτελούσε πάντα και αποτελεί μόνιμο και δωρεάν εκδρομικό προορισμό για δεκάδες πολίτες, σκάφη αναψυχής, ακόμα και λουόμενους που καταφθάνουν κολυμπώντας από τις παραλίες της Βούλας.

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον, ο δασικός χαρακτήρας του νησιού και το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για ακώλυτη χρήση των παραλιών;

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας