Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βαρη

ΕΔΕ για την πλατεία Ζησιμοπούλου Βάρκιζας: “Ουδεμία ευθύνη υπαλλήλων”

Απαλλάσσει τις δημοτικές υπηρεσίες από κάθε ευθύνη το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με την αιφνίδια πτώση φωτιστικής στήλης τον Αύγουστο στην παιδική χαρά της πλατείας Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα.

Το επικίνδυνο αυτό ατύχημα έφερε την εσπευσμένη σφράγιση της πλατείας, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει απροσπέλαστη στο κοινό, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες ανάπλασης.

Την ΕΔΕ διενήργησε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης και στο πλαίσιό της εξετάστηκαν υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Βάσης. Στο πλαίσιο της διερεύνησης πραγματοποιήθηκαν 2 αυτοψίες, στις 14 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Κατά την ΕΔΕ, την πτώση της κολώνας προκάλεσε ανθρώπινο χέρι που την έριξε στο έδαφος.

Το πόρισμα καταλήγει:

“H μελέτη και ανάλυση στοιχείων, όπως αυτή αποτυπώθηκε ανωτέρω, στα πλαίσια διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η αιφνίδια πτώση κολώνας δημοτικού φωτισμού τις βραδινές ώρες της 17ης Αυγούστου 2017 στην πλατεία Ζησιμοπούλου της Βάρκιζας, παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι η πτώση της κολώνας προκλήθηκε από ταλάντωση-καταπόνηση αυτής η οποία δημιουργήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό πάντα: α) με το γεγονός ότι είχαν παρέλθει πλέον των 20 ετών από τοποθετήσεως αυτής και β) με το δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί, εκ των ουκ άνευ, έντονες καταπονήσεις (ταλαντώσεις, πιέσεις) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Θεωρείται πολύ μικρή έως μηδενική η περίπτωση πτώσης αυτής λόγω καιρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση δεν προκύπτει ουδεμία ευθύνη υπαλλήλων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών”.

Προηγείται η ανάλυση των συμπερασμάτων: 

“1. Σε ότι αφορά στην έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι και 22-9-2017 για πιθανά αιτήματα τα οποία μπορεί να είχαν υποβληθεί σχετικά με προβλήματα επισκευών – διασκευών – επικινδυνότητας για την πλατεία Ζησιμοπούλου, προκύπτει ότι κανένα σχετικό αίτημα δεν είχε υποβληθεί από κατοίκους ή δημοτικούς υπαλλήλους.

2. Σε ότι αφορά τον χρόνο κατασκευής του δικτύου ηλεκτροφωτισμού συμπεραίνεται ότι αυτό έγινε κατά το χρονικό διάστημα 1993-1997, ήτοι πλέον των 20 ετών, χρόνος βεβαίως ο οποίος σε κάθε περίπτωση είχε αναπόφευκτα δημιουργήσει οξειδώσεις στον σιδηροϊστό ανεξαρτήτως συνθηκών συντήρησης αυτού.

3. Σε ότι αφορά την οξείδωση του σιδηροϊστού, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να διαπιστωθεί από τον τυπικό έλεγχο ο οποίος γινόταν σε διάφορα χρονικά διαστήματα από διάφορα συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στα πλαίσια συντήρησης του χώρου – αντικατάστασης λαμπτήρων συντήρησης πρασίνου, καθότι ήταν σε βάθος τουλάχιστον 10 cm και επομένως μη ορατό.

4. Σε ότι αφορά την οξείδωση, η οποία σε κάθε περίπτωση μέχρι ενός βαθμού θα ήταν αναμενόμενη όπως αναφέρεται στο σημείο (Ι.2), συμπεραίνεται, ότι μπορεί να ήταν εντονότερη, καθότι το μπετόν προστασίας το οποίο εικάζεται ότι είχε τοποθετηθεί πέριξ & ελαφρώς υπεράνω της έδρασης είχε για άγνωστους λόγους εκλείψει.

5. Σε ότι αφορά το γεγονός πιθανών καταπονήσεων του σιδηροϊστού, με δεδομένο ότι οι επισκεψιμότητες σε χώρους δραστηριοτήτων παιδιών (πλατείες, παιδικές χαρές, ελεύθερα γήπεδα) έχουν αυξηθεί σημαντικότατα τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσα να πω ότι θα υπήρξαν έντονες, συχνές και σημαντικές σε μέγεθος πιέσεις.

6. Το σημαντικό & καταγεγραμμένο γεγονός κατά την πτώση του σιδηροϊστού, η φωτιστική μπάλα διατομής 40cm και ο λαμπτήρας ισχύος 23 Watt δεν υπέστησαν καμία ζημία καθότι όπως προκύπτει από την σχετική κατάθεση «ο γλόμπος του φωτιστικού δεν ήταν σπασμένος, ήταν ολόκληρος και τον αφαίρεσε ο ηλεκτρολόγος του Δήμου για να τον τοποθετήσει σε άλλο φωτιστικό», μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα κρούσης της φωτιστικής μπάλας με το έδαφος ήταν πάρα πολύ χαμηλή έως και μηδενική (εναπόθεση, επιβράδυνση κατά την πιθανή πτώση).

7. Από το σύνολο των καταθέσεων δεν προκύπτει να έχει διαπιστωθεί-καταγραφεί από κατοίκους-συνεργεία του Δήμου ούτε μία βλάβη-πρόβλημα για τον εν λόγω σιδηροϊστό η γενικότερα για την εν λόγω πλατεία.

8. Ο επιτόπιος πειραματισμός προσομοίωσης ο οποίος πραγματοποιήθηκε με όμορο ιστό και ο οποίος οδήγησε σε πλήρη καταστροφή της φωτιστικής μπάλας και του συστήματος λαμπτήρα αυτού κατά την ελεύθερη πτώση, στα πλαίσια συνθηκών του συμβάντος της 17ης Αυγούστου 2017, αβίαστα, κατά την άποψη μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είτε έγινε εναπόθεση του σιδηροιστού, είτε έγινε επιβράδυνση κατά την πτώση αυτού, φυσικά σε κάθε περίπτωση με ανθρώπινη παρέμβαση. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι “η θέση πτώσης του φωτιστικού ήταν προς την Ανατολή. Ο άνεμος που φυσούσε την ώρα εκείνη ήταν Βοριάς”.

9. Σε ότι αφορά την πιθανότητα ελεύθερης πτώσης του σιδηροϊστού,λαμβάνοντας υπόψη τους υπολογισμούς ταχύτητας κρούσης του σιδηροϊστού με το έδαφος (34,38 km/h), όπως αυτοί αναλύθηκαν μέσω της μαθηματικής επίλυσης της ταχύτητας άκρου ομογενούς ράβδου η οποία στρέφεται κατά 90ο σε κατακόρυφο επίπεδο λόγω βαρύτητας, οδηγούμαστε αδιαμφισβήτητα στο συμπέρασμα ότι αυτή (ελεύθερη πτώση) σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει, χωρίς την πλήρη ή τουλάχιστον αξιοσημείωτα σημαντική καταστροφή του φωτιστικού συστήματος.

10. Η λήψη μέτρων ασφαλείας μετά το συμβάν από τα αρμόδια τμήματα και όργανα του Δήμου (Συνεργεία Τεχνικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τ.Υ. και Υ.ΔΟΜ. κ. Ν. Βάση) ήταν άμεση και αποτελεσματική.

11. Από το έργο “Ανάπλασης της Πλατείας Ζησιμοπούλου” το οποίο υπεγράφη στις 22/08/2016 (σχετ. 24), δημοπρατήθηκε 31/01/2017 και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι αν και δεν υπήρχαν εμφανή στοιχεία “κόπωσης” της πλατείας, ορθώς είχε εκτιμηθεί ότι ήταν χρονικώς επιβεβλημένη η ανάπλαση αυτής”.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της ΕΔΕ εδώ.

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement